Sofija Smetonienė – Delikatesai prezidentui

Sofija Smetonienė (trečia iš dešinės) 1936-ųjų vasarį Kaune vykusiame viename svarbiausių metų pokylių – Spaudos baliuje / Vidos Bartkienės asmeninio archyvo nuotrauka
Sofija Smetonienė (trečia iš dešinės) 1936-ųjų vasarį Kaune vykusiame viename svarbiausių metų pokylių – Spaudos baliuje / Vidos Bartkienės asmeninio archyvo nuotrauka
Remigija PAULIKAITĖ
Šaltinis: Žmonės
A
A

Prezidentas Antanas Smetona (1874–1944) džiaugdavosi namie pietums gavęs rūgpienio ir virtų bulvių. Tačiau oficialiuose pobūviuose buvo paisoma prancūziškų kulinarijos madų, kuriomis domėjosi Sofija Smetonienė (1885–1968). Priėmime, 1938 metais surengtame Lietuvos nepriklausomybės dvidešimtmečiui paminėti, vienas pagrindinių patiekalų buvo AUKŠTADVARIO LAŠIŠINIS UPĖTAKIS – Truite saumonée d’Aukstadvaris.

Paskutinėmis 1926 metų dienomis antrą kartą šaliai vadovauti pradėjęs Antanas Smetona, Seimo dusyk perrinktas, šias pareigas ėjo iki 1940-ųjų birželio vidurio. Tada Lietuvos laikinoji sostinė Kaunas tapo ne tik politikos, švietimo, kultūros, bet ir gastronomijos centru.