Didysis Velykų valgiaraštis
Ko gero, kiekviena šeimininkė turi savo mėgstamų velykinių receptų repertuarą. Tačiau visada neprošal į šventinį valgiaraštį įpūsti šiek tiek naujų vėjų ir nustebinti svečius vienu kitu nauju, dar neragautu patiekalu.
► Velykiniai „kiškiai“. Skanu, puošnu, netikėta
Šios kiškio formos bandelės – ne tik gardus užkandis. Jis puikiai papuoš Velykų stalą arba tiks lauktuvėms. Patiks ir mažiems, ir dideliems. „Kiškučius“ galite kepti iš įvairios tešlos, pavyzdžiui, trapios ar sluoksniuotos bemielės. Mes pasirinkome tradicinę mielinę. Iš šios tešlos lengva formuoti „kiškučius“, be to, kepdami jie smagiai išsipučia ir yra labai skanūs.
Kaip ruošti mielinę tešlą, nuosekliai aprašyta šiame straipsnyje.
Vieno „kiškučio“ įdarui reikės:
• kiaušinio,
• 1 valg. š. tarkuoto brandinto sūrio,
• žiupsnelio žolelių prieskonių,
• 0,5 česnako skiltelės,
• trupučio majonezo.
Įdarą galite rinktis ir kitokį arba visai nedėti. Darykite pagal skonį.
Kaip gaminti „kiškučius“:
1. Išvirkite kiaušinius (geriausia, kad nebūtų kieti, nes jie dar keps orkaitėje), atvėsinkite ir nulupkite juos.
2. Tarkuotą sūrį sumaišykite su trintu česnaku, prieskoniais ir majonezu.
3. Iš gniužulėlio tešlos iškočiokite neploną blynelį. Užtepkite šaukštu ant jo įdarą, dėkite ant viršaus nepjaustytą kiaušinį ir suformuokite apvalainą bandelę.
4. Žirklėmis suformuokite „kiškučio“ ausytes, krapštuku ar peilio galiuku – akytes.
5. Taip suformuotus „kiškučius“ šaukite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 minučių.
► Nesaldus Velykų keksas
Velykų stalas neįsivaizduojamas be velykinio pyrago. Tradiciškiausias Velykų kepinys, be abejo, yra Velykų boba. Tačiau iš tiesų šia tema galite improvizuoti į valias. Velykinių kepinių receptų – nesuskaičiuojama galybė. Siūlome paragauti nesaldaus Velykų kekso, kurį kepė ir aprašė Ieva – tinklaraščio „Ievos receptai“ autorė.
Reikės:
• 60 g džiovintų pomidorų,
• 200 g sviesto,
• 60 g cukraus,
• 3 kiaušinių,
• 60 g aguonų,
• 200 ml pieno,
• 300 g miltų,
• 2 arbat. š. kepimo miltelių.
Kaip gaminti:
1. Kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi. Įmuškite kiaušinius.
2. Kitame inde išsijokite miltus ir sumaišykite su kepimo milteliais. Suberkite į sviesto masę, sudėkite aguonas ir viską gerai išmaišykite.
3. Po truputį į tešlą pilkite pieną ir vis pamaišykite.
4. Galiausiai sudėkite juostelėmis pjaustytus džiovintus pomidorus. Svarbu, kad jie nesukibtų į vieną masę.
5. Kepimo indo kraštus patepkite sviestu, pabarstykite aguonomis, kad puoštų pyrago viršų.
6. Kepkite iki 160 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45–50 minučių.
► Sveikuoliškos Velykos
Ne paslaptis, kad per šventes ant stalo pagundų daug. Kąsnelis to, kąsnelis ano... Žiūrėk, vos pakyli nuo užstalės! Bet nebūtina ruošti vien sunkių, kaloringų patiekalų. Siūlome pasigaminti ir vieną kitą lengvesnį bei sveikesnį.
Kiaušiniai su daržovių drebučiais
Reikės:
• 4 kiaušinių,
• 150 g griežinėliais supjaustytų morkų,
• 50 g stambiai sutarkuotų salierų,
• 200 g šaldytų žaliųjų žirnelių,
• 2 kubeliai tirpaus daržovių sultinio,
• 3 kupinų arbat. š. želatinos,
• 3 valg. š. smulkintų žalumynų.
Kaip gaminti:
1. Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite išbrinkti.
2. Kiaušinius virkite 4 min. (neturi būti skysti ir per kieti). Perliekite šaltu vandeniu, nulupkite, perpjaukite per pusę.
3. Į puodą įpilkite 800 ml vandens, sudėkite sultinio kubelius, morkas, salierus, suberkite žirnelius ir 5 min. pavirkite. Jei nemėgstate sultinio iš kubelių, galite jo išsivirti ir pati.
4. Nukelkite puodą nuo ugnies, sukrėskite išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol ištirps. Sudėkite žalumynus ir palikite atvėsti.
5. Kai drebučiai pradės stingti, išpilstykite į formeles, į kiekvieną įdėdama po kelias kiaušinių puseles. Beje, tiks ne tik vištų, bet ir putpelių kiaušiniai.
Laikykite šaldytuve, kol visiškai sustings.
TAIP PAT SIŪLOME IŠBANDYTI!
IŠ KIAUŠINIŲ
IŠ MĖSOS
SALOTOS
KEPINIAI
PADAŽAI