Eglė Jakštytė, Rūta Mazurevičiūtė ir Gerda Stiklickienė pataria, kaip pavasarį padailinti kūno linijas
Internete daugybė patarimų, kaip sulieknėti, ką valgyti, kaip padailinti kūno linijas. Itin didelio dėmesio sulaukia žinomų moterų patirtis, kaip jos rūpinasi savo mityba, atėjus pavasariui, ir kokius produktus pataria rinktis?
„Mis Lietuva 2013“ Rūta Elžbieta Mazurevičiūtė pasakoja, kad fiziškai judėti stengiasi visais metų laikais, tik atėjus pavasariui sportuoja ji gryname ore – taip sveikiau ir maloniau.
„Pavasarį stengiuosi sveikai maitintis, specialiai organizmo valymo nedarau. Būna ir tokių dienų, kai spėju tik žaliosios arbatos išgerti ar šokolado gabalėlį suvalgyti, tad visą dieną geriant tik skysčius, išsivalo organizmas“, – pasakoja R.Mazurevičiūtė.
Savo kasdienės mitybos ji neįsivaizduoja be varškės ar septynių grūdų košės su šviežiomis, šaldytomis ar džiovintomis uogomis rytais. Tai gali būti spanguolės, braškės, gervuogės, šilauogės ar vyšnios be kauliukų. Sėlenas, saulėgrąžas Rūta naudoja gamindama įvairias salotas.
„Riebių produktų stengiuosi dažnai nevartoti visais metų laikais, o visa kita – saikingai. Visgi šiltuoju metų sezonu atsisakau bulvių ir rečiau vartoju mėsą“, – sakė R.Mazurevičiūtė.
Dainininkės Eglės Jakštytės teigimu, sveiką gyvenimo būdą propaguoti reikia nepriklausomai nuo to, koks metų sezonas.
„Kiekvieną dieną geriu daug įvairių arbatų, ypač patinka prieskoninės. Gaminu ir vaisinius kokteilius, juos kartais renkuosi net vietoj pietų. Sotus ir maistingas kokteilis iš banano, obuolio, kivi, špinatų, kokosų pieno ir šaukštelio medaus“, – pasakojo E.Jakštytė. Nors anksčiau nemėgo džiovintų vaisių, E.Jakštytė sako, kad dabar jais pasimėgauja vis dažniau. Košę, jogurtą ji gardina džiovintomis slyvomis, datulėmis, razinomis.
Sveika gyvensena besidominti dainininkė pasakoja ypač pamėgusi ekologiškus produktus. „Domiuosi sveika gyvensena jau seniai, tad mėgstu „Biosalos“ ekologiškus produktus – migdolų ir kokosų pieną, avižinius dribsnius, ypač patinka pilno grūdo makaronai“, – pasakojo E.Jakštytė.
Laidos „TV Pagalba“ gelbėtoja Gerda Stiklickienė sveika mityba ypač susidomėjo prieš metus laiko. „Sveikai maitintis reikėtų visuomet, tad stengiuosi nevartoti angliavandenių antroje dienos pusėje, juos vartoju nebent iki pietų. Antroje dienos pusėje valgau vištieną, kalakutieną, žuvį ir daržoves“, – pasakojo G.Stiklickienė.
Ypač ji vengia saldintų gėrimų ir saldumynų ir patiekalų, gamintų iš bulvių. Gerda atvirauja, kad pakeisti mitybos įpročius nusprendė tam, kad padailintų figūrą.
„Mano figūra tokia, kad kojos ir rankos lieknos, tačiau liemuo trumpesnis, būtent ant jo kaupiasi riebalai, todėl nors ir sportuoju trejus metus, akivaizdžių rezultatų nebuvo, tad pakeičiau mitybą“, – sakė G.Stiklickienė, besidžiaugianti sveikos mitybos rezultatais. Ji gamina ir įvairius kokteilius su bananais, kivi, špinatais, agurkais, patiekalus pagardina čija sėklomis.
Dietologė: „Pavasarį mūsų organizmui būtina sveiko maisto įvairovė“
Po žiemos trūksta energijos, jaučiame nuovargį, tad mūsų organizmui ypač reikia vitaminų ir vandens. Nesubalansuota mityba, dietos, o tuo labiau – savarankiškas organizmo valymas – gali būti nepataisoma žala.
LSMU ligoninės Kauno klinikų gydytoja gastroenterologė, dietologė, Lietuvos dietologų draugijos viceprezidentė, docentė Aida Žvirblienė teigia, kad pavasarį visavertė mityba būtina. Turėtume naudotis proga ir mėgautis pirmosiomis pavasario daržovėmis ir prieskoniniais augalais, kuriuose gausu vitaminų.
„Reikia nepamiršti, kad mityba turi savo pagrindines taisykles, viena svarbiausių – balansas tarp sudėtinių angliavandenių, baltymų ir riebalų“, – pasakojo A.Žvirblienė. Pašnekovės teigimu, prasidėjus šiltajam sezonui organizmui reikia lengvai virškinamo maisto ir nereikia laikytis dietų, svarbu suvokti sveikos gyvensenos naudą ir sąmoningai ją pasirinkti.
Kaip vieną iš dažniausiai daromų klaidų, A.Žvirblienė nurodo pieno produktų atsisakymą.
„Mūsų organizmai kaip tik prisitaikę vartoti ir virškinti pieną, nes turime fermentą laktazę. Reikia nepamiršti ir to, kad piene yra lakto ir bifido bakterijų, stiprinančių imunitetą“.
Dar viena klaida, pasak A.Žvirblienės, yra pernelyg greitas svorio metimas ir savarankiškas organizmo valymas, nes tai tik trumpalaikiai rezultatai, duodantys mažai naudos ir stresą organizmui. Docentė pataria pirmiausiai sureguliuoti savo mitybą ir gaminti maistą patiems, skirti laiko kokybiškų produktų pasirinkimui – nepamiršti žuvies ir mėsos.
„Pusryčiams galite gaminti avižinę ar kitų kruopų košę, o jei mėgstate sumuštinius, sluoksniuokite juos su daržovėmis. Moksliškai įrodyta, kad pusryčių nevalgymas – pirmas žingsnis nutukimo link, tad pusryčiai svarbūs visais metų laikais“, – patarė A.Žvirblienė.
TOP 5 produktai, kuriuos rekomenduojama įtraukti
į pavasario mitybą:
Čija sėklos
Jos jau spėjo užkariauti daugumos sveikuolių širdis. Čija sėklos puikiai tinka besilaikantiems dietos, nes suteikia sotumo jausmą, jose gausu baltymų, maistinių skaidulų, omega-3 ir 6 rūgščių, mineralų, antioksidantų.
Migdolų sviestas
Palaima, kai norisi kažko skanaus, bet be cukraus! Migdolų sviestas puikiai tinka sveikų užkandžių gamybai, pyragams. Šie riešutai yra puikus vitamino E šaltinis, todėl dar vadinami jaunystės eliksyru.
Linų sėmenų aliejus
Linų sėmenų aliejus – tikra mikroelementų bomba, dar vadinama – ir maistu, ir vaistu. Tai vienas svarbiausių riebalų rūgščių Omega-3 šaltinis. Tokiomis nepakeičiamomis savybėmis nepasižymi nė vienas aliejus. Linų sėmenyse daug vitaminų D, E, B2, B3, B4, B5, B6, B9, omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios itin naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai. Taip pat linų sėmenys saugo nuo aterosklerozės, cukrinio diabeto rizikos, gerina odos, plaukų, nagų būklę.
Avižų gėrimas
Alternatyva karvės ir sojos pieno produktams, tai mažai kalorijų turintis, geras baltymų ir skaidulinių medžiagų šaltinis. Padeda išlaikyti tinkamą cholesterolio koncentraciją, gerina virškinimą, stimuliuoja imuninę sistemą, naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai, o ypač gausus lengvai pasisavinamų augalinių baltymų kiekis naudingas viso organizmo ląstelių ir audinių apykaitai.
Sausi pusryčiai iš grūdų ir vaisių
Pusryčiai turi būti sveiki ir sotūs – juk tai energija visai dienai. Į sausų pusryčių iš grūdų ir vaisių sudėtį įeina svarbiausios maisto sudedamosios dalys: baltymai, riebalai, angliavandeniai, ląsteliena, mineralinės medžiagos ir vitaminai. Čia išsaugomos visos vertingos grūdų savybės ir maistinės medžiagos: yra daug ląstelienos, gausu kompleksinių angliavandenių, suteikiančių organizmui energijos.
Straipsnį parengė „Piero plunksna“