Firminis K.Starkienės žuvies kotletų receptas nepalieka abejingų: patiks net vaikams
Kiekvieno skonis skirtingas – vieni alpstame dėl gurmaniškų patiekalų, kitiems patinka paprastumas. Kai kuriems saldumynai – didžiausia silpnybė, o kiti mieliau renkasi sūrius užkandžius. Tačiau yra ir tokių patiekalų, kuriuos iš naujo visai kitokiomis akimis atrandame tik po daugelio metų, ir tai, kuo anksčiau nesižavėjome, tampa nepakeičiamu mūsų virtuvės topu. Būtent tokiais receptais stebina Kotryna Starkienė.
„Turbūt kiekvienas turime mėgstamiausius patiekalus, kurie atkeliavo iš vaikystės, ir kuriuos mielai valgome ir suaugę. Bet yra ir tokių, kuriuos pamėgome tik įžengę į suaugusiųjų pasaulį! Šioje laidoje pasidalinsiu būtent tokias receptais. Žiūrovų laukia žuvies kotletai, kuriuos mėgsta net vaikai, ir avižiniai sausainiai su ypatinga atsiradimo istorija“, – prieš laidą intrigavo TV3 laidos „Kotrynos burtai“ vedėja Kotryna Starkienė.
Kotryna atskleidžia, kaip pasigaminti žuvies kotletus.
Žuvies kotletams reikės:
700 g baltos žuvies filė (menkės, lydekos);
5 vidutinio dydžio bulvių;
200 ml riebios grietinėlės;
200 g šaldytų žirnelių;
kiaušinio;
saujos šviežių petražolių;
vienos citrinos žievelės;
šaukštelio krienų;
2 šaukštelių garstyčių;
druskos;
pipirų;
lauro lapelių.
Aštriems brokoliams reikės:
brokolio;
kelių česnako skiltelių;
gabalėlio imbiero;
čili pipiro;
citrinos;
sojos padažo;
40 g sviesto.
Gaminimo eiga
Norėdami pasigaminti kotletukus, pirmiausiai į keptuvę įpilkite grietinėlę, sudėkite žuvį, lauro lapelį, druskos ir pipirų. Troškinkite ant vidutinės ugnies. Bulves supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais, užpilkite šaltu vandeniu, pasūdykite ir išvirkite. Išvirusias bulves sutrinkite šakute. Ištroškintą žuvį išgriebkite iš grietinėlės ir sudėkite į bulves. Ten pat pridėkite žirnelius, kapotas petražoles, sutarkuotą citrinos žievelę, krienus ir garstyčias. Viską gerai išmaišykite. Įmuškite kiaušinį, įdėkite druskos, pipirų ir dar kartą viską išmaišykite.
Rankas suvilgykite aliejumi, imkite šiek tiek žuvies masės ir suformuokite kotletukus, o tuomet palikite juos šaldytuve bent pusvalandžiui. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, dėkite gabalėlį sviesto ir apkepkite kotletukus iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Patiekite su aštriais brokoliais.
Brokolius susmulkinkite į atskirus žiedynus. Puode užvirkite vandenį ir gausiai jį pasūdykite. Kai vanduo užvirs, sudėkite brokolius, pavirkite juos apie minutę ir išgriebkite kiaurasamčiu. Tuomet greitai sudėkite brokolius į dubenį su šaltu vandeniu ir sauja ledukų. Palaukite, kol jie visai atvės ir brokolius nusausinkite.
Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, įdėkite gabalėlį sviesto, pridėkite riekelėmis pjaustytą čili pipirą, česnaką bei smulkiai sukapotą imbierą. Viską gerai apkepinkite. Suberkite tarkuotą citrinos žievelę, supilkite sojos padažą ir pakaitinkite. Tuomet į keptuvę sudėkite pakepti brokolius – gerai viską išmaišykite, kad jie pasidengtų padažu.
„Kotrynos burtai“ – šeštadieniais, 12 val. per TV3.