„Gardu Gardu“ receptai: saldūs savaitgalio pusryčiai

Ryžių apkepas / TV3 nuotr.
Ryžių apkepas / TV3 nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
A
A

Paskutinį balandžio šeštadienį pakviesime žiūrėti paskutinę šio sezono „Gardu Gardu“ laidą. Nors visos laidos metu nostalgijos pagauti vedėjai dažnai apie tai užsimins, tačiau nestokos humoro ir geros nuotaikos. Ali pašmaikštaus, kad viso sezono metu jie turėjo praturtinti žiūrovų žodyną ne tik puikiais receptais, bet ir Gian Lucos lietuvių kalbos naujadarais.

Šį kartą profesionalus kulinarijos šefas Gian Luca pagamins saldų pagrindinį patiekalą, kuris, anot Ali, labiausiai tiktų savaitgalio pusryčiams. Charizmatiškasis italas iškeps ryžių apkepą ir, kaip Lietuvoje įprasta, pagardins uogiene.

O profesionalus konditeris Ali pagamins juodojo šokolado desertą, kuris labai tinka vakarėliams, bei pagardins jį per porą minučių pagaminamais ledais iš šaldytų mangų.

Ryžių apkepas

Reikės:

  • 200 g trumpagrūdžių ryžių
  • 700 ml pieno
  • 3 kiaušinių
  • 180 g cukraus
  • 50 g razinų
  • 50 g kedrų riešutų
  • 80 g sviesto
  • 1 valg. š. miltų
  • 2 cinamono lazdelių

Gaminimo eiga:

Išbrinkinti vandenyje razinas.

Pieną supilti į gilią keptuvę, sudėti cinamono lazdeles ir suberti pusę cukraus normos. Retkarčiais pamaišant užvirti pieną, suberti ryžius ir sumažinti kaitrą. Virti nuolat maišant, kol ryžiai išbrinks ir masė taps tiršta. Nukelti nuo ugnies, išimti cinamono lazdeles ir įdėti sviestą. Gerai išmaišyti, kol sviestas visiškai ištirps.

Atskirame dubenyje išplakti kiaušinius su likusia dalimi cukraus. Tada suberti kedro riešutus, išbrinkusias razinas ir 0,5 v.š. miltų. Viską gerai išmaišyti ir į gautą masę supilti ryžius. Permaišyti. Gautą masę supilti į sviestu išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 1 valandą.

Juodojo šokolado desertas taurėje su mangų ir pasiflorų ledais

Desertui reikės:

  • 300 g juodojo šokolado
  • 300 g grietinėlės
  • 50 g stiprios kavos
  • Mėgstamų sausainių arba vaflių trupinių

Ledams reikės:

  • 400 g šaldytų mangų gabaliukų
  • 60 g pasiflorų tyrės
  • 200 g grietinėlės
  • 50 g cukraus pudros

Užvirti grietinėlę ir užpilti ant šokolado, sumaišyto su stiprios kavos šlakeliu. Elektriniu trintuvu išmaišyti iki vientisos masės. Gautą masę išpilstyti į desertines taures. Paviršių apibarstyti turimų sausainių trupiniais ir padėti į šaldytuvą 2–3 valandoms.

Šaldytų mangų gabaliukus suberti į elektrinį smulkintuvą, įberti cukraus pudros ir susmulkinti iki smulkių trupinių. Tada supilti pasiflorų tyrę ir grietinėlę. Dar kartą gerai perplakti. Ledus patiekti kartu su juodojo šokolado desertu.