Gardūs saldėsiai su riešutais

Tinginys su riešutais ir džiovintais vaisiais  / Shutterstock nuotr.
Tinginys su riešutais ir džiovintais vaisiais / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-07-26 17:00
AA

Gausiai užderėję švieži riešutai visai kitokio skonio, nei pastovėję maišuose sandėliuose. Maistingus ir naudingus juos gardu triaukšti vienus, o kai pabosta kramtyti, galima kepti gardumynus prie kavos ar arbatos. Taigi keletas rudeniškų receptų jūsų užrašų knygelei.

Šokoladinis tinginys

Jums reikės: 600 g varškės, 4 šaukštų natūralios kakavos, pusės citrinos nutarkuotos žievelės, 2 šaukštų aviečių džemo, 2 pakelių mėgstamų sausainių, trečdalio stiklinės šokoladinio sutirštinto pieno, artipilnės stiklinės maltų graikinių riešutų, pagal skonį romo, vanilinio cukraus, migdolų drožlių (pyragui apiberti).

  • Sausainius sudaužykite kočėlu arba sumalkite elektriniu plakikliu, bet ne iki vientisumo. Trupinius suberkite į didesnį dubenį.
  • Varškę kelis kartus pertrinkite per sietelį, irgi sukrėskite į dubenį.
  • Maltus riešutus nuolat maišydami paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  • Suberkite kakavą, prieskonius, citrinos žieveles, atvėsintus riešutus, suverskite sutirštintą pieną, sukrėskite aviečių džemą, pagal skonį pilkite romo, berkite vanilinio cukraus ir labai gerai išmaišykite.
  • Masę krėskite ant maistinės plėvelės, suformuokite pailgą volelį ir padėkite į šaldytuvą stingti per naktį.
  • Tiekite supjaustytą dailiais gabalėliais, apibarstę skrudintomis migdolų plokštelėmis.

Riešutų ir grūdų duona

Riešutų ir vaisių duona / Fotolia nuotr.

Jums reikės: po 100 g miltų ir rudojo cukraus, 3 kiaušinių, 3 šaukštų aliejaus, pusės šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, 150 g karijų, po 100 g žemės riešutų, migdolų, saulėgrąžų, moliūgų ir sezamų sėklų, apelsino sulčių, šaukšto apelsino žievelių, pagal skonį maltų gvazdikėlių, cinamono.

  • Karijas nuplaukite, nuvarvinkite, nusausinkite ir paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  • Visus likusius riešutus ir sėklas nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir subėrę į plakti skirtą indą išplakite.
  • Apelsiną nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, žievelę nutarkuokite ir išspauskite sultis.
  • Į riešutų ir sėklų masę sumeskite nutarkuotas apelsino žieveles, supilkite sultis, aliejų ir sumalkite elektriniu plakikliu iki vientisumo.
  • Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, rudąjį cukrų ir druską, įmaišykite riešutų masę, suberkite prieskonius.
  • Kitame inde suplakite kiaušinius, supilkite juos į riešutų ir miltų mišinį, gerai išmaišykite.
  • Tešlą supilkite į riebalais pateptą skardą, įspauskite karijas (kelis riešutus palikite papuošti) ir pašaukite į iki 180 °C orkaitę.
  • Kepkite maždaug valandą, arba kol paviršius gražiai paruduos ir duona atšoks nuo sienelių.
  • Jei paviršius ima ruduoti per greitai, uždenkite kepimo formą folija.
  • Išimtą duoną įvyniokite į rankšluostį ir palikite, kad atvėstų.

    Morkų pyragas su riešutais ir apelsinais

    Morkų pyragas / 123rf.com nuotr.

    Jums reikės: 300 g morkų, didelio apelsino, 6 datulių, 3 kiaušinio, stiklinės maltų graikinių riešutų, 220 g sviesto, 150 g cukraus, 280 g miltų, šaukštelio kepimo miltelių, pagal skonį cinamono, šlakelio citrinos sulčių.

    • Apelsiną kruopščiai nuplaukite, su visa žievele supjaustykite kubeliais ir sumaišę su smulkintomis datulėmis iki vientisumo sutrinkite elektriniu trintuvu.
    • Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi ir kiaušiniais iki purios masės, sukrėskite apelsinų ir datulių tyrę, berkite cinamoną ir gerai išmaišykite.
    • Įmaišykite nuplautas, nuskustas ir smulkia trintuve sutarkuotas morkas.
    • Miltus su kepimo milteliais kelis kartus persijokite per sietelį ir taip pat įmaišykite.
    • Pagal skonį įspauskite citrinos sulčių, suberkite riešutus ir išsukite iki vientisumo.
    • Paruoštą tešlą krėskite į riebalais pateptą formą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min.
    • Karštą pyragą skanu valgyti su vaniliniais ledais, o ataušusį – su plakta grietinėle.

    Itališkas skanėstas „Panforte“

    Itališkas skanėstas su riešutais / Shutterstock nuotr.

    Jums reikės: po 100 g migdolų, lazdynų riešutų ir sezamų sėklų, po pusę saujelės džiovintų figų ir razinų, pusės stiklinės medaus, 50 g cukraus, 60 g sviesto, 100 g miltų, šaukšto nutarkuotos citrinos žievelės, pagal skonį cinamono, malto imbiero, gvazdikėlių, kvapiųjų pipirų, žiupsnelio druskos, miltelinio cukraus (pabarstyti).

    • Migdolus ir lazdynų riešutus nuplaukite, nusausinkite ir su sezamais pakepinkite orkaitėje arba sausoje keptuvėje. Figas ir razinas nuplaukite, pamirkykite, susmulkinkite.
    • Per sietelį persijotus miltus sumaišykite su prieskoniais, nutarkuota citrinos žievele, riešutais ir sezamais, pagal skonį berkite druskos.
    • Medų sukrėskite į nedidelį puodelį, ten pat suberkite cukrų, kubeliais pjaustytą sviestą, užkaitinkite, pavirkite apie 3 min., kol sirupas sutirštės, ir nukaiskite. Kiek pravėsusį pamažėle supilkite į miltų ir riešutų masę ir gerai išmaišykite.
    • Paruoštą masę krėskite į kepimo popieriumi ištiestą skardą, tolygiai paskirstykite peiliu arba medine mentele.
    • Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Ištraukę atvėsinkite, supjaustykite gabalėliais ir gausiai apibarstykite milteliniu cukrumi.

    Keksiukai su šokoladiniu kremu

    Šokoladiniai keksiukai su burokėliais / Astos Černės nuotr.

    Jums reikės: pusės stiklinės cukraus, 200 g miltų, 40 g kakavos, 60 g sviesto, 100 g juodojo šokolado, 2 šaukštų šokolado drožlių, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 4 šaukštų maltų ir saujelės sveikų lazdynų riešutų.

    Kremui: indelio tepamojo sūrelio „Philadelphia“, 100 g grietinėlės, šaukšto kavos likerio, 50 g šokolado, šaukšto sviesto, žiupsnelio vanilinio cukraus.

    • Pirmiausia paruoškite tešlą: miltus, kepimo miltelius ir kakavą persijokite per sietelį į gilų dubenį, ten pat supilkite vonelėje virš garų lydytą šokoladą ir tirpintą sviestą, suberkite cukrų, maltus riešutus ir gerai išplakite elektriniu plakikliu.
    • Į karščiui atsparias kepimo formeles tieskite keksiukų popierėlius ir maždaug iki trečdalio krėskite tešlos, nes kepdami keksiukai pakils.
    • Skardą pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug dvidešimčiai minučių.
    • Kol keksiukai kepa, paruoškite kremą: vonelėje virš garų išlydykite gabalėliais laužytą šokoladą su sviestu, o kiek pravėsinę įmaišykite sūrelį ir grietinėlę, supilkite likerį, pagal skonį berkite vanilinio cukraus ir viską iki vientisumo išsukite.
    • Iš orkaitės ištrauktus keksiukus atvėsinkite, aptepkite kremu ir apibarstykite kapotais ir sausoje keptuvėje skrudintais lazdynų riešutais.
    {recipe|2355}
    {recipe|2450}
    {recipe|2739}
    {recipe|2743}
    {recipe|3925}
    {recipe|4017}
    {recipe|4072}
    {recipe|4159}
    {recipe|4410}
    {recipe|4452}
    {recipe|4484}
    {recipe|5059}
    {recipe|5293}
    {recipe|5504}