Gardūs saldėsiai su riešutais

Tinginys su riešutais ir džiovintais vaisiais
Tinginys su riešutais ir džiovintais vaisiais
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Gausiai užderėję švieži riešutai visai kitokio skonio, nei pastovėję maišuose sandėliuose. Maistingus ir naudingus juos gardu triaukšti vienus, o kai pabosta kramtyti, galima kepti gardumynus prie kavos ar arbatos. Taigi keletas rudeniškų receptų jūsų užrašų knygelei.

Šokoladinis tinginys

Jums reikės: 600 g varškės, 4 šaukštų natūralios kakavos, pusės citrinos nutarkuotos žievelės, 2 šaukštų aviečių džemo, 2 pakelių mėgstamų sausainių, trečdalio stiklinės šokoladinio sutirštinto pieno, artipilnės stiklinės maltų graikinių riešutų, pagal skonį romo, vanilinio cukraus, migdolų drožlių (pyragui apiberti).

  • Sausainius sudaužykite kočėlu arba sumalkite elektriniu plakikliu, bet ne iki vientisumo. Trupinius suberkite į didesnį dubenį.
  • Varškę kelis kartus pertrinkite per sietelį, irgi sukrėskite į dubenį.
  • Maltus riešutus nuolat maišydami paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  • Suberkite kakavą, prieskonius, citrinos žieveles, atvėsintus riešutus, suverskite sutirštintą pieną, sukrėskite aviečių džemą, pagal skonį pilkite romo, berkite vanilinio cukraus ir labai gerai išmaišykite.
  • Masę krėskite ant maistinės plėvelės, suformuokite pailgą volelį ir padėkite į šaldytuvą stingti per naktį.
  • Tiekite supjaustytą dailiais gabalėliais, apibarstę skrudintomis migdolų plokštelėmis.

Riešutų ir grūdų duona

Riešutų ir vaisių duona
Riešutų ir vaisių duona

Jums reikės: po 100 g miltų ir rudojo cukraus, 3 kiaušinių, 3 šaukštų aliejaus, pusės šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, 150 g karijų, po 100 g žemės riešutų, migdolų, saulėgrąžų, moliūgų ir sezamų sėklų, apelsino sulčių, šaukšto apelsino žievelių, pagal skonį maltų gvazdikėlių, cinamono.

  • Karijas nuplaukite, nuvarvinkite, nusausinkite ir paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  • Visus likusius riešutus ir sėklas nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir subėrę į plakti skirtą indą išplakite.
  • Apelsiną nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, žievelę nutarkuokite ir išspauskite sultis.
  • Į riešutų ir sėklų masę sumeskite nutarkuotas apelsino žieveles, supilkite sultis, aliejų ir sumalkite elektriniu plakikliu iki vientisumo.
  • Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, rudąjį cukrų ir druską, įmaišykite riešutų masę, suberkite prieskonius.
  • Kitame inde suplakite kiaušinius, supilkite juos į riešutų ir miltų mišinį, gerai išmaišykite.
  • Tešlą supilkite į riebalais pateptą skardą, įspauskite karijas (kelis riešutus palikite papuošti) ir pašaukite į iki 180 °C orkaitę.
  • Kepkite maždaug valandą, arba kol paviršius gražiai paruduos ir duona atšoks nuo sienelių.
  • Jei paviršius ima ruduoti per greitai, uždenkite kepimo formą folija.
  • Išimtą duoną įvyniokite į rankšluostį ir palikite, kad atvėstų.

    Morkų pyragas su riešutais ir apelsinais

    Morkų pyragas
    Morkų pyragas

    Jums reikės: 300 g morkų, didelio apelsino, 6 datulių, 3 kiaušinio, stiklinės maltų graikinių riešutų, 220 g sviesto, 150 g cukraus, 280 g miltų, šaukštelio kepimo miltelių, pagal skonį cinamono, šlakelio citrinos sulčių.

    • Apelsiną kruopščiai nuplaukite, su visa žievele supjaustykite kubeliais ir sumaišę su smulkintomis datulėmis iki vientisumo sutrinkite elektriniu trintuvu.
    • Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi ir kiaušiniais iki purios masės, sukrėskite apelsinų ir datulių tyrę, berkite cinamoną ir gerai išmaišykite.
    • Įmaišykite nuplautas, nuskustas ir smulkia trintuve sutarkuotas morkas.
    • Miltus su kepimo milteliais kelis kartus persijokite per sietelį ir taip pat įmaišykite.
    • Pagal skonį įspauskite citrinos sulčių, suberkite riešutus ir išsukite iki vientisumo.
    • Paruoštą tešlą krėskite į riebalais pateptą formą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min.
    • Karštą pyragą skanu valgyti su vaniliniais ledais, o ataušusį – su plakta grietinėle.

    Itališkas skanėstas „Panforte“

    Itališkas skanėstas su riešutais
    Itališkas skanėstas su riešutais

    Jums reikės: po 100 g migdolų, lazdynų riešutų ir sezamų sėklų, po pusę saujelės džiovintų figų ir razinų, pusės stiklinės medaus, 50 g cukraus, 60 g sviesto, 100 g miltų, šaukšto nutarkuotos citrinos žievelės, pagal skonį cinamono, malto imbiero, gvazdikėlių, kvapiųjų pipirų, žiupsnelio druskos, miltelinio cukraus (pabarstyti).

    • Migdolus ir lazdynų riešutus nuplaukite, nusausinkite ir su sezamais pakepinkite orkaitėje arba sausoje keptuvėje. Figas ir razinas nuplaukite, pamirkykite, susmulkinkite.
    • Per sietelį persijotus miltus sumaišykite su prieskoniais, nutarkuota citrinos žievele, riešutais ir sezamais, pagal skonį berkite druskos.
    • Medų sukrėskite į nedidelį puodelį, ten pat suberkite cukrų, kubeliais pjaustytą sviestą, užkaitinkite, pavirkite apie 3 min., kol sirupas sutirštės, ir nukaiskite. Kiek pravėsusį pamažėle supilkite į miltų ir riešutų masę ir gerai išmaišykite.
    • Paruoštą masę krėskite į kepimo popieriumi ištiestą skardą, tolygiai paskirstykite peiliu arba medine mentele.
    • Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Ištraukę atvėsinkite, supjaustykite gabalėliais ir gausiai apibarstykite milteliniu cukrumi.

    Keksiukai su šokoladiniu kremu

    Šokoladiniai keksiukai su burokėliais
    Šokoladiniai keksiukai su burokėliais

    Jums reikės: pusės stiklinės cukraus, 200 g miltų, 40 g kakavos, 60 g sviesto, 100 g juodojo šokolado, 2 šaukštų šokolado drožlių, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 4 šaukštų maltų ir saujelės sveikų lazdynų riešutų.

    Kremui: indelio tepamojo sūrelio „Philadelphia“, 100 g grietinėlės, šaukšto kavos likerio, 50 g šokolado, šaukšto sviesto, žiupsnelio vanilinio cukraus.

    • Pirmiausia paruoškite tešlą: miltus, kepimo miltelius ir kakavą persijokite per sietelį į gilų dubenį, ten pat supilkite vonelėje virš garų lydytą šokoladą ir tirpintą sviestą, suberkite cukrų, maltus riešutus ir gerai išplakite elektriniu plakikliu.
    • Į karščiui atsparias kepimo formeles tieskite keksiukų popierėlius ir maždaug iki trečdalio krėskite tešlos, nes kepdami keksiukai pakils.
    • Skardą pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug dvidešimčiai minučių.
    • Kol keksiukai kepa, paruoškite kremą: vonelėje virš garų išlydykite gabalėliais laužytą šokoladą su sviestu, o kiek pravėsinę įmaišykite sūrelį ir grietinėlę, supilkite likerį, pagal skonį berkite vanilinio cukraus ir viską iki vientisumo išsukite.
    • Iš orkaitės ištrauktus keksiukus atvėsinkite, aptepkite kremu ir apibarstykite kapotais ir sausoje keptuvėje skrudintais lazdynų riešutais.
    {recipe|2355}
    {recipe|2450}
    {recipe|2739}
    {recipe|2743}
    {recipe|3925}
    {recipe|4017}
    {recipe|4072}
    {recipe|4159}
    {recipe|4410}
    {recipe|4452}
    {recipe|4484}
    {recipe|5059}
    {recipe|5293}
    {recipe|5504}