Gardūs saldėsiai su riešutais
Gausiai užderėję švieži riešutai visai kitokio skonio, nei pastovėję maišuose sandėliuose. Maistingus ir naudingus juos gardu triaukšti vienus, o kai pabosta kramtyti, galima kepti gardumynus prie kavos ar arbatos. Taigi keletas rudeniškų receptų jūsų užrašų knygelei.
Šokoladinis tinginys
Jums reikės: 600 g varškės, 4 šaukštų natūralios kakavos, pusės citrinos nutarkuotos žievelės, 2 šaukštų aviečių džemo, 2 pakelių mėgstamų sausainių, trečdalio stiklinės šokoladinio sutirštinto pieno, artipilnės stiklinės maltų graikinių riešutų, pagal skonį romo, vanilinio cukraus, migdolų drožlių (pyragui apiberti).
- Sausainius sudaužykite kočėlu arba sumalkite elektriniu plakikliu, bet ne iki vientisumo. Trupinius suberkite į didesnį dubenį.
- Varškę kelis kartus pertrinkite per sietelį, irgi sukrėskite į dubenį.
- Maltus riešutus nuolat maišydami paskrudinkite sausoje keptuvėje.
- Suberkite kakavą, prieskonius, citrinos žieveles, atvėsintus riešutus, suverskite sutirštintą pieną, sukrėskite aviečių džemą, pagal skonį pilkite romo, berkite vanilinio cukraus ir labai gerai išmaišykite.
- Masę krėskite ant maistinės plėvelės, suformuokite pailgą volelį ir padėkite į šaldytuvą stingti per naktį.
- Tiekite supjaustytą dailiais gabalėliais, apibarstę skrudintomis migdolų plokštelėmis.
Riešutų ir grūdų duona
Jums reikės: po 100 g miltų ir rudojo cukraus, 3 kiaušinių, 3 šaukštų aliejaus, pusės šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, 150 g karijų, po 100 g žemės riešutų, migdolų, saulėgrąžų, moliūgų ir sezamų sėklų, apelsino sulčių, šaukšto apelsino žievelių, pagal skonį maltų gvazdikėlių, cinamono.
- Karijas nuplaukite, nuvarvinkite, nusausinkite ir paskrudinkite sausoje keptuvėje.
- Visus likusius riešutus ir sėklas nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir subėrę į plakti skirtą indą išplakite.
- Apelsiną nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, žievelę nutarkuokite ir išspauskite sultis.
- Į riešutų ir sėklų masę sumeskite nutarkuotas apelsino žieveles, supilkite sultis, aliejų ir sumalkite elektriniu plakikliu iki vientisumo.
- Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, rudąjį cukrų ir druską, įmaišykite riešutų masę, suberkite prieskonius.
- Kitame inde suplakite kiaušinius, supilkite juos į riešutų ir miltų mišinį, gerai išmaišykite.
- Tešlą supilkite į riebalais pateptą skardą, įspauskite karijas (kelis riešutus palikite papuošti) ir pašaukite į iki 180 °C orkaitę.
- Kepkite maždaug valandą, arba kol paviršius gražiai paruduos ir duona atšoks nuo sienelių.
- Jei paviršius ima ruduoti per greitai, uždenkite kepimo formą folija.
- Išimtą duoną įvyniokite į rankšluostį ir palikite, kad atvėstų.
Morkų pyragas su riešutais ir apelsinais
Jums reikės: 300 g morkų, didelio apelsino, 6 datulių, 3 kiaušinio, stiklinės maltų graikinių riešutų, 220 g sviesto, 150 g cukraus, 280 g miltų, šaukštelio kepimo miltelių, pagal skonį cinamono, šlakelio citrinos sulčių.
- Apelsiną kruopščiai nuplaukite, su visa žievele supjaustykite kubeliais ir sumaišę su smulkintomis datulėmis iki vientisumo sutrinkite elektriniu trintuvu.
- Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi ir kiaušiniais iki purios masės, sukrėskite apelsinų ir datulių tyrę, berkite cinamoną ir gerai išmaišykite.
- Įmaišykite nuplautas, nuskustas ir smulkia trintuve sutarkuotas morkas.
- Miltus su kepimo milteliais kelis kartus persijokite per sietelį ir taip pat įmaišykite.
- Pagal skonį įspauskite citrinos sulčių, suberkite riešutus ir išsukite iki vientisumo.
- Paruoštą tešlą krėskite į riebalais pateptą formą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min.
- Karštą pyragą skanu valgyti su vaniliniais ledais, o ataušusį – su plakta grietinėle.
Itališkas skanėstas „Panforte“
Jums reikės: po 100 g migdolų, lazdynų riešutų ir sezamų sėklų, po pusę saujelės džiovintų figų ir razinų, pusės stiklinės medaus, 50 g cukraus, 60 g sviesto, 100 g miltų, šaukšto nutarkuotos citrinos žievelės, pagal skonį cinamono, malto imbiero, gvazdikėlių, kvapiųjų pipirų, žiupsnelio druskos, miltelinio cukraus (pabarstyti).
- Migdolus ir lazdynų riešutus nuplaukite, nusausinkite ir su sezamais pakepinkite orkaitėje arba sausoje keptuvėje. Figas ir razinas nuplaukite, pamirkykite, susmulkinkite.
- Per sietelį persijotus miltus sumaišykite su prieskoniais, nutarkuota citrinos žievele, riešutais ir sezamais, pagal skonį berkite druskos.
- Medų sukrėskite į nedidelį puodelį, ten pat suberkite cukrų, kubeliais pjaustytą sviestą, užkaitinkite, pavirkite apie 3 min., kol sirupas sutirštės, ir nukaiskite. Kiek pravėsusį pamažėle supilkite į miltų ir riešutų masę ir gerai išmaišykite.
- Paruoštą masę krėskite į kepimo popieriumi ištiestą skardą, tolygiai paskirstykite peiliu arba medine mentele.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Ištraukę atvėsinkite, supjaustykite gabalėliais ir gausiai apibarstykite milteliniu cukrumi.
Keksiukai su šokoladiniu kremu
Jums reikės: pusės stiklinės cukraus, 200 g miltų, 40 g kakavos, 60 g sviesto, 100 g juodojo šokolado, 2 šaukštų šokolado drožlių, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 4 šaukštų maltų ir saujelės sveikų lazdynų riešutų.
Kremui: indelio tepamojo sūrelio „Philadelphia“, 100 g grietinėlės, šaukšto kavos likerio, 50 g šokolado, šaukšto sviesto, žiupsnelio vanilinio cukraus.
- Pirmiausia paruoškite tešlą: miltus, kepimo miltelius ir kakavą persijokite per sietelį į gilų dubenį, ten pat supilkite vonelėje virš garų lydytą šokoladą ir tirpintą sviestą, suberkite cukrų, maltus riešutus ir gerai išplakite elektriniu plakikliu.
- Į karščiui atsparias kepimo formeles tieskite keksiukų popierėlius ir maždaug iki trečdalio krėskite tešlos, nes kepdami keksiukai pakils.
- Skardą pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug dvidešimčiai minučių.
- Kol keksiukai kepa, paruoškite kremą: vonelėje virš garų išlydykite gabalėliais laužytą šokoladą su sviestu, o kiek pravėsinę įmaišykite sūrelį ir grietinėlę, supilkite likerį, pagal skonį berkite vanilinio cukraus ir viską iki vientisumo išsukite.
- Iš orkaitės ištrauktus keksiukus atvėsinkite, aptepkite kremu ir apibarstykite kapotais ir sausoje keptuvėje skrudintais lazdynų riešutais.