Geriausias kavos ruošimo būdas

Kava su bandele / Vida Press nuotr.
Kava su bandele / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
A
A

Kava – tai plikomas gėrimas, ruošiamas iš skrudintų kavos pupelių, kurios išties yra kavos augalo uogų sėklos. Kavos skonis skiriasi, priklausomai nuo kavos pupelių rūšies, auginimo regiono bei sąlygų, skrudinimo ir, žinoma. paruošimo būdo. Jei mėgstate kavą, veikiausiai turite ir savo mėgstamą kavos rūšį bei pagaminimo būdą, tačiau nenumokite ranka į naujoves. Aistringi pasaulio kavos gerbėjai ne tik nepaliauja tobulinti senųjų jos ruošimo būdų, bet stebina atrasdami vis naujus, puikiai pritaikomus ir namuose.

„Chemex“

Chemex’as yra elegantiškai suprojektuota stiklo kolba, kurią 1941 metais sukūrė dr. Peteris Schlumbohm. Chemex'ui jis panaudojo popierinį filtrą, kuris yra 20-30% sunkesnis už įprastus. Šiandien Chemex'ui naudojamas ir metalinis, daugkartinio naudojimo filtras. Kava, įdėta filtre užpilama karštu vandeniu, kuris, neperkaitindamas maltų kavos pupelių, lėtai laša į stiklinę kolbą. Šiam paruošimui reiktų rinktis vidutinio skrudinimo kavos pupeles. Kava, paruošta šiuo būdu – nestipri, tačiau neįtikėtinai sodraus skonio.

„French Press“

French Press arba kitaip – prancūziškas kavinukas – 1929 metais prancūzų išrastas metodas, iki šių dienų laikomas vienu geriausių ir paprasčiausių kavos virimo būdų. Žinovai linkę teigti, kad taip gaminama kava atskleidžia visą savo skonį ir gelmę. Stikliniame ąsotėlyje užpilta kava įmirksta, o preso su sieteliu dėka, nugrimzta į dugną, todėl kavos kvapieji aliejai, kofeinas bei antioksidantai spėja atsiskleisti, visu grožiu apdovanodami sodriu kavos aromatu bei skoniu. Šis kavos ruošimo būdas puikiai tiks mėgstantiems išraiškingą bei sudėtingą kavos skonį.

„AeroPress“

Aeropress'as – sąlyginai naujas kavos ruošimo būdas, 2005 metais išrastas Alano Adlerio. Aeropress'as yra plastikinis ir susideda iš 3 dalių. Popierinis arba metalinis filtras yra kavos krepšelyje, kuris pritvirtinamas plikymo kameros apačioje. Malta kava užpilama karštu vandeniu ir keletą minučių palaikoma plikymo kolboje. Paskutinis žingsnis – per plikymo kamerą plastikinės pompos pagalba ir pro filtrą, sulaikantį tirščius, išmirkusi vandenyje kava išstumiama į puodelį. Pompos dėka sukuriamas slėgis padeda iš kavos pupelių išgauti viską, kas geriausia. Šiuo būdu pagaminta kava neįtikėtinai aromatinga, sodri ir tuo pat metu švelni. Šiai, kaip ir kitai plikymo būdu ruošiamai kavai, rekomenduojama naudoti vidutinio skrudinimo pupeles. Dar vienas Aeropress’o privalumas – jis užima labai mažai vietos ir nedūžta, todėl jį labai lengva transportuoti.

Espresso kavinukas

Espresso kavinuką 1933 metais patentavo Alfonso Bialetti. Kavinuke, susidedančiame iš trijų dalių, kava ruošiama naudojant vandens garų slėgį. Į apatinę kavinuko talpą yra įpilamas vanduo, vidurinėje įdedama malta kava. Kavinukas kaitinamas ant ugnies ir vandeniui užvirus kylančių garų pagalba per maltą kavą vanduo patenka į viršutinę talpą, kurioje ir atsiduria paruošta kava. Šiuo būdu pagaminta kava – stipri, intensyvaus skonio, kiek sunkesnė. Šiam būdui rekomenduojama naudoti stipriau skrudintas kavos pupeles.

Automatiniai kavos aparatai

Automatiniai kavos aparatai nepakeičiami namuose, jei esate prisiekę kapučino, latte ir kitų kavos gėrimų gerbėjai. Šie universalūs kavos virimo meistrai yra kompaktiški, neužima daug vietos, puikiausiai susitvarko su savo užduotimi ir svarbiausia – tai padaro labai greitai. Didelis šių kavos aparatų privalumas – kavos pupelės sumalamos prieš pat ruošiant kavą ir tik tiek, kiek reikia, todėl gaunate ypatingą šviežiai maltos kavos aromatą. Kitas privalumas – tobulai suplakta pieno puta, o tai padaryti sugeba tikrai ne kiekvienas barista. Ir, žinoma, visa tai padaroma vieno mygtuko paspaudimu. Šiuo metu, interneto platybėse galima rasti įvairių kavos aparatų. Pavyzdžiui, elektroninėje parduotuvėje pigu.lt išsirinkti sau tinkamiausią variantą galės net išrankiausias kavos mėgėjas.