Grilio sezonas: ką kepti ant laužo, kad pavalgytumėte skaniai, bet nepakenktumėte kūno linijoms?
Štai ir atėjo grilio sezonas. Visi suskubo skanauti ant žarijų keptais mėsos gaminiais. Taip pat, vis labiau populiarėjantys burgeriai rodos užvaldė Lietuvą. Pauliau, ar valgai burgerius? Ir ar įmanoma juos pasigaminti sveikuoliškai bet skaniai?
Kiekvieną vasarą su draugų kompanija gaminame burgerius. Man labai patinka visas gaminimo procesas, tad dažniausiai aš būnu „šefas“. Tam, kad burgerį pasigaminti sveiką, reikia didesnio mėsos paplotėlio. Visa matematika yra paprasta -jei mėsos paplotėlis bus 130-150g, pavalgyti tikrai užteks vieno burgerio, o tai reiškia, kad reikės tik vienos bandelės.
Taip pat majonezą ar kitus majonezo pagrindo padažus pakeiskite garstyčiomis, porai, svogūnai ir marinuoti agurkai. Mėsą rinkitės pusiau riebią, tai gali būti kiaulienos ir jautienos miksas arba liesa malta jautieną, pagardinta mėgstamais prieskoniais. Įprastame burgeryje didžiausios kalorijos yra bandelėje ir padažuose, tad pasigamindami burgerį su didesniu mėsos paplotėliu bei mažiau riebiais padažais, gausite sąlyginai sveiką patiekalą.
Ką patartum tiems, kurie nori išlaikyti dailias kūno formas, bet taip pat nori ir paskanauti?
Patarčiau stebėti, ką valgote. Net iki šių dienų, daugelis mūsų, šašlykus bei kepsnius, kurie dažnu atveju būna kiaulienos sprandinė, marinuoja majonezo padaže, o patiekalui iškepus, valgo su duona bei gausiu padažo kiekiu. Tačiau kepiniams puikiai tinka ir kiaulienos kumpis, kuris yra mažiau kaloringas už sprandinę, marinuotas acte su įvairiais.
Skonis bus iš ties nuostabus, o valgydami šį patiekalą su keptomis daržovėmis ant iešmo, ne tik išlaikysite, bet ir pagerinsite savo kūno formas. Skanauti galite su pomidorų padažu, kurį pats asmeniškai labai mėgstu prie įvairių kepinių, tačiau renkantis padažą parduotuvėje, rekomenduoju atkreipti dėmesį, kad būtų kuo mažiau cukraus.
Ar turi savo mėgstamą patiekalą keptą ant žarijų?
Kadangi daugelis mėgstame vištieną ir kartais pritrūkstame fantazijos, kaip ją galime skaniai pasigaminti, pasidalinsiu mano mėgstamu sveiku bei labai skaniu file šašlyko receptu.
Jums reikės:
- 500g vištienos file
- Arbatinio šaukštelio medaus
- 3 šaukštų sojos padažo
- 1 česnako skiltelės
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1 raudonojo svogūno galvos
- 1 pasirinktos spalvos paprikos
- 1 cukinijos
Mėsą supjaustykite šašlyko dydžio gabalėliais, sumaišykite su medumi, aliejumi bei sojos padažu. Įdėkite smulkiai pjaustytą česnaką, kubeliais pjaustytą papriką, taip pat griežinėliais pjaustytą cukiniją ir viską gerai išmaišykite. Kai jau turite paruoštą šašlyką, supjaustykite į 4 lygias dalis svogūną ir atsargiai įstumkite į visą dubens turinį, kad jie marinuotųsi, tačiau neiširtų, nes jie bus maunami ant iešmo. Marinuokite 2-24h. Ant iešmo verkite vištieną miksuodami su daržovėmis, pagal skonį. Kepkite ant žarijų. Skanaus