Gydymo mityba specialistė – apie vaiko užkandžių krepšelį

Vaikai pusryčiauja / Vida Press nuotr.
Vaikai pusryčiauja / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
2015-09-01 10:11
AA

Prasidėjo ruduo ir tėvai vėl suks galvas, ką sveiko, skanaus ir naudingo vaiko organizmui supakuoti į mokyklinuko priešpiečių ar pietų dėžutę. Kokius produktus rinktis ir kurių verčiau atsisakyti pataria Natūralios medicinos gydytoja mityba Tautvilė Šliažaitė.

Natūralios medicinos gydytoja mityba Tautvilė Šliažaitė / Inesa De La Roche nuotr.

Visi puikiai žinome, kad vaiko vystymuisi reikalinga subalansuota mityba: angliavandeniai yra atsakingi už energijos suteikimą, baltymai – būtina statybinė medžiaga mūsų ląstelėms, o riebalai reikalingi normaliai protinei funkcijai palaikyti ir t.t. Vaiko užkandžių krepšelis turi būti sudarytas iš šių trijų svarbiausių sudedamųjų dalių: 

1. Grūdinių produktų
Verta atsisakyti baltos duonos, batono ir rinktis pilno grūdo, geriausia – ruginę arba speltos duoną. Jei tokią duoną vaikas valgo nenoriai, galima rinktis kvietinę su sėklomis maišytą duoną. Gliuteno netoleruojantiems vaikams puiki alternatyva – kukurūzų tortilijos arba ryžių trapučiai. 

TAIP PAT SKAITYKITE: Priklausomybė nuo cukraus: kas gresia ir kaip ją sumažinti?

2. Baltymų 
a) Gyvulinės kilmės produktai: 
– mėsa: vištiena, kalakutiena. Verčiau atsisakyti pusfabrikačių, taip pat rūkytų mėsos gaminių;
– žuvis: rūkyta lašiša, susmulkinti žuvies gabaliukai, namuose gaminti žuvies „burgeriai“;
– virti kiaušiniai; 
– pieno produktai. Visada geriau rinktis pilno riebumo pieno produktus, o atsisakykite pieno produktų su papildomai suteiktais skoniais. 
b) Augalinės kilmės produktai: riešutai, sėklos ir ankštiniai produktai.  

Natūralios medicinos gydytoja mityba Tautvilė Šliažaitė / Inesa De La Roche nuotr.

2. Daržovių
Puikūs užkandžiai – špinatai, pomidorai, salotų lapai, avokadai, agurkai, brokoliai, morkos. Jei ruošiate užkandį mokyklinukui, pasirūpinkite, kad jis suvalgytų ir daržovių.

Svarbiausia atsiminti, kad subalansuotai mitybai svarbi įvairovė, tad stenkitės vaikus nudžiuginti skirtingais produktais kiekvieną dieną, įtraukite juos į gaminimo procesą, leiskime patiems išsirinkti ingredientus. 

Keletas paprastų pasiūlymų, kaip pagaminti sveiką užkandį vadovaujantis aukščiau išvardintomis taisyklėmis:

Kukurūzų toltilija su vištiena/kalakutiena 
– kukurūzų tortilija
– troškinta ir atšaldyta juostelėmis pjaustyta vištiena su sezamu 
– pomidorai
– salotų lapai
– raudonoji paprika
– brokolis 

Speltos duona su riešutų sviestu 
– skrudinta speltos duona
– riešutų sviestas (verta rinktis iš migdolų, lazdyno arba žemės riešutų). 
– juostelėmis pjaustyti bananai

Natūralios medicinos gydytoja mityba Tautvilė Šliažaitė / Inesa De La Roche nuotr.

Jogurtas su sveikais priedais
– riebus natūralus jogurtas
– riešutų ir sėklų mišinys
– uogos arba bananas

Natūralios medicinos gydytoja mityba Tautvilė Šliažaitė / Inesa De La Roche nuotr.

Rudieji ryžiai su lešiais 
– virti rudieji ryžiai 
– virti lešiai
– raudonoji paprika
– troškintas arba žalias brokolis
– džiovinti pomidorai 

TAIP PAT SKAITYKITE: Natūralios medicinos gydytoja Tautvilė Šliažaitė: „Sveikatos problemos? Keiskite mitybą!“