Gydytoja Jelena Tulčina: ką daryti, jei nenorite valgyti per karščius?

Vanduo su ananasais / Fotolia nuotr.
Vanduo su ananasais / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Atėjus karštiems orams, neretai ne tik prarandame apetitą, bet prisivertę pavalgyti galiausiai vietoje tikėtos energijos sulaukiame dar didesnio nuovargio bei apsunkimo.

Sveikos mitybos specialistė, „Žvėryno natūralios medicinos centro“ gydytoja Jelena Tulčina teigia, kad užtenka tik įsiklausyti į savo organizmą bei natūraliai diktuojamą gamtos ritmą ir bus galima sveikai maitintis be jokių pastangų.

„Visų pirma, privalu išmokti vertinti tai, kad gyvename valstybėje, kur gauti ekologiškų daržovių vis dar yra gana paprasta. Vasara – laikas, kuomet turgaus prekystaliai nukraunami tik iš daržo atvežtomis gėrybėmis, kurios ir turėtų šiuo metų laiku sudaryti mūsų pagrindinį racioną“, – dėmesį į gamtos ritmą atkreipia medikė.

Jelena Tulčina
Jelena Tulčina / Asmeninio archyvo nuotr.

Jos teigimu, daržovės ne tik kad neapsunkina organizmo, bet ir yra puikus energijos, vitaminų, mineralų, natūralios ląstelienos bei mikroelementų šaltinis.

„Reikia džiaugtis ir išnaudoti periodą iki vėlyvo rudens, kol šių produktų turime sočiai. Nuoširdžiai rekomenduoju iki 90% savo raciono sudaryti iš natūralių ir sveikų daržovių, tuomet antsvoris, alergijos ir kitos su mityba susijusios bėdos natūraliai pradės trauktis“, – džiugina J.Tulčina.

Tiems, kas skundžiasi, kad per karščius valgyti tiesiog nesinori, medikė pataria tik džiaugtis ir klausyti savo organizmo.

„Organizme esame sukaupę atsargų net keletui dienų į priekį. Nesinori valgyti – ir nevalgykite, pora dienų badavimo organizmui ir valantiems organams filtrams reiškia tik poilsį nuo begalinio darbo. Tiesa, iškyla rizika visą dieną badauti, o vakare, atvėsus orams, prisikimšti pilną pilvą. Iš anksto pasirūpinkite, kad namuose turėtumėte šviežių ar virtų daržovių, ryžių trapučių ar kito lengvo maisto. Jei mirtinai norisi mėsos ar žuvies, atsiminkite auksinę taisyklę – vienam kilogramui svorio turi tekti vienas gramas mėsos. Blogiausiu atveju – 120–150 g gabalėlis,“ – mitybos bei badavimo taisykles nupasakoja natūralios medicinos pradininkė Lietuvoje.

Jelena Tulčina
Jelena Tulčina / Asmeninio archyvo nuotr.

Maistą karštuoju periodu galime ir pamiršti, tačiau į skysčius reikėtų kreipti ypatingą dėmesį. „Nors ištisus metus savo pacientams rekomenduoju išgerti 30 ml vienam kilogramui svorio per dieną, tačiau vasarą šią normą rekomenduoju padidinti. Pagrindinis gėrimas turi būti vanduo – jis padeda išvalyti toksinus, pagerina odos būklę, skystina kraują ir t. t.

Jei skundžiatės sausa oda, turėkite omenyje, kad reikia didinti išgeriamo vandens kiekį. Nemėgstantiems gryno vandens rekomenduoju juo užpilti citrinos, greipfruto ar agurko gabalėlius. Ieškokite savo būdo, tačiau būtinai gerkite daug vandens,“ – perspėja gydytoja J.Tulčina.

Ilgametės praktikės teigimu, tiek žiemą, tiek vasarą teisingai maitintis nėra sudėtinga. Svarbiausia – išsiaiškinti, kas tinka jūsų organizmui, pajausti, ko jis nori būtent tuo metu, ir neužmiršti kelių esminių taisyklių, o tuomet galėsite drąsiai mėgautis ne tik gerais orais, bet ir puikia sveikata.