Kaip maitintis per karščius: 5 svarbiausios taisyklės

Karštis. / Fotolia nuotr.
Karštis. / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Per karčius mūsų organizmui tenka labai didelis krūvis. Svilinant saulei, dažnai neturime apetito, o pavalgę jaučiamės apsunkę, dažnai sustreikuoja skrandis. Šios mitybos taisyklės padės lengviau ištverti karščius ir apsisaugoti nuo virškinimo sutrikimų.

1 taisyklė: kuo daugiau skysčių

Per karščius mūsų organizmas netenka labai daug skysčių. Todėl būtina nuolat pildyti jų atsargas. Troškulį geriausiai malšina paprastas vanduo ir nesaldinta žalioji arbata. Esant dideliems karščiams rekomenduojama kas 40–50 min. išgerti 100–200 ml vėsaus (ne šalto) gėrimo.

Karštomis dienomis taip pat puikiai tinka šaltos sriubos, kurios atgaivins ir papildys organizmą skysčių atsargomis.

Svarbu: itin daug skysčių nerekomenduojama vartoti žmonėms, kurie serga širdies ir kraujagyslių ligomis, turi aukštą spaudimą, yra nutukę ir turi problemų su inkstais.

{recipe|2895}
{recipe|3021}
{recipe|3400}
{recipe|4637}
{recipe|4208}

2 taisyklė: mažiau kalorijų

Mokslininkai paskaičiavo, kad karštomis dienomis mūsų organizmo energijos poreikis sumažėja maždaug 5 proc. Tai reiškia, kad reikėtų vartoti mažiau kalorijų turintį maistą. Per karščius reikėtų atsisakyti riebios mėsos, tortų, blynų ir riebių mišrainių, o vartoti daugiau daržovių,vaisių ir pieno produktų.

Per karščius dienos racioną turėtų sudaryti:

• 28 proc. riebalų (2/3 riebalų turėtų sudaryti augalinės kilmės riebalai);

• 55 proc. baltymų (augalinių ir gyvūninių baltymų santykis turėtų būti 50/50);

• 17 proc. angliavandenių.

3 taisyklė: kitoks maitinimosi režimas

Kepinanti saulė – tikras išbandymas mūsų organizmui. Tokiu oru dažnai neturime apetito, o pavalgę jaučiamės apsunkę. Kad jaustumėtės geriau, dietologai rekomenduoja pagrindinį patiekalą valgyti tada, kai oras būna kiek atvėsęs.

Pusryčiauti geriausia 6–7 val. ryto. Papietauti reikia suspėti iki tol, kol dar nepradėjo svilinti saulė, t. y. – 11–11.30 val., vakarieniauti – 18 val. Tie, kurie negali užmigti tuščiu skrandžiu, galima lengvai užkąsti 20–21 val.

Dienos kalorijų procentai turėtų pasiskirstyti maždaug taip:

• pusryčiai – 35 proc.

• pietūs – 25 proc.

• vakarienė – 25 proc.

• paskutinis užkandis – 15 proc.

TAIP PAT SKAITYKITE: 8 dietos ir elgesio taisyklės, kurias reikėtų pamiršti sulaukus 40–ties

4 taisyklė: per pietus – daugiau angliavandenių

Šaltuoju metų laiku per pusryčius reikėtų valgyti daugiau angliavandenių turinčių produktų, kurie suteikia mūsų organizmui būtinos energijos. Per karščius tokį maistą rekomenduojama valgyti per pietus.

Daržovių ir vaisių salotos, grikiai arba ryžiai, bulvės ir neriebios sriubos – tokį maistą rekomenduojama valgyti karštą dieną per pietus. Šiame maiste esantys angliavandeniai yra lengvai pasisavinami, o tai reiškia, kad nejausite nemalonaus sunkumo skrandyje.

Mėsos ir žuvies patiekalus rekomenduojama valgyti per vakarienę arba pusryčius.

Paskutinį vėlyvą užkandį turėtų sudaryti neriebūs rūgštaus pieno produktai.

{recipe|4669}
{recipe|4645}
{recipe|3552}

5 taisyklė: daugiau vitaminų

Prakaituojant iš organizmo pasišalina daug vitaminų ir mikroelementų. Dėl to dažnai jaučiame silpnumą, silpsta imunitetas ir gali išsivystyti avitaminozė.

Kad taip nenutiktų, valgykite kuo daugiau šviežių sezoninių vaisių, daržovių ir uogų. Gerkite šviežiai spaustas sultis, nesaldžius kompotus, žolelių arbatą, girą ir plaktus kokteilius.

Svarbu: per karščius esame jautresni įvairioms žarnyno infekcijoms. Todėl labai kruopščiai plaukite vaisius, daržoves ir prieskonines žoleles, o greitai gendančius produktus laikykite šaldytuve.