Gydytojos J.Tulčinos sukurtas mitybos planas, kuris padės išvengti peršalimo ligų

Sveika mityba / Fotolia nuotr.
Sveika mityba / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Įsibėgėjus rudeniui neretas susimąstome – iš kur gauti būtinas organizmui medžiagas, kurios vasarą ateina, rodos, natūraliai?

„Kaip mėgstu sakyti, baigėsi atostogų vakarėlis, kuomet galėjome mėgautis šviežiomis uogomis, ką tik iš daržo parneštomis daržovėmis bei nesibaigiančia saulės vitaminų doze. Jei norite išlikti sveiki net ir šiame nuolat skubančiame pasaulyje, privalote susirūpinti tuo, ką dedate į burną“, – teigia Žvėryno natūralios medicinos centro įkūrėja Jelena Tulčina.

Peršalimo ligų kaltininkas – netinkamas maistas

Jelena Tulčina
Jelena Tulčina / Asmeninio archyvo nuotr.

Gydytojos kardiologės teigimu, netinkama mityba gali pakenkti imuninei sistemai, dėl ko lengviau susergama peršalimo ligomis. „Jei valgote jūsų organizmui netinkamą maistą, nesuvirškinta jo masė keliauja į storąją žarną, kurioje pradeda gamintis daug gleivių. Vien dėl to storosios žarnos temperatūra gali kristi net iki vieno laipsnio, o ant jos šildosi skrandis, kepenys bei kasa.

Sutrikus jų fermentatyvinei funkcijai, virškinimo procesai blogėja. Besigaminančios gleivės galiausiai palieka organizmą kosulio, slogos ar kitu pavidalu. Storajame žarnyne apie 80 proc. imuninio audinio yra limfos.

Atsiradus jos sąstoviui imuninė sistema silpsta, o blogosios bakterijos pradeda greitai daugintis ir jūs lengvai galite praleisti gražiausias rudens ar žiemos dienas sirgdami,“ – perspėja mitybos specialistė. Jos teigimu, dauguma žmonių neskiria pakankamo dėmesio savo mitybai, o dėl netinkamo maisto atsiradusioms ligoms silpnina imunitetą, todėl ratas gali niekada nesibaigti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Peršalimo gydymas liaudiškomis priemonėmis: 6 efektyviausi būdai

Pagrindinė sveikos mitybos taisyklė

Natūralios medicinos centrų kūrėjos teigimu, tereikia įsidėmėti paprastą schemą, kuri padės organizmui išlikti sveikam, o imuninei sistemai – stipriai.

„Suprantu, kad dauguma žmonių gyvena įtemptą gyvenimą, tačiau norėdami būti energingi ir sveiki, o ne nuolat pervargę ir dažnai sergantys, privalote skirti šiek tiek laiko ir apgalvoti savo mitybą. Paprasčiausias būdas – skaičiuoti.

Per parą mūsų racioną turi sudaryti 80 proc. daržovių, vaisių ir kruopų, 10 proc. riebalų ir 10 proc. – gyvūninės kilmės baltymų. Tuomet kraujas, kurio pH turi būti 7,4, išlaikys šarminę terpę. Geriausiai šią funkciją atlieka daržovės.

Taip pat privalome gerti daug vandens, tuomet inkstai bus išvalyti ir nebus limfos sąstovio. Taip pat nepamirškite vengti produktų, kuriuose daug gliuteno – tarp jų ir kviečiuose bei rugiuose“, – teigia medikė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ar tikrai angliavandeniai – tylieji mūsų smegenų žudikai?

Meniu, kuris padės išsaugoti sveikatą

„Visuomet sakiau ir sakysiu, kad kiekvienas esame ypatingi, todėl ir mūsų organizmai skiriasi. Klaidingai manoma, kad didžiausias blogis slypi mėsoje. Iš tiesų, svarbiausia yra jos kiekis. Mūsų atliekamo Maisto netoleravimo tyrimo rezultatai rodo, kad kartais žmonės gali būti uždelstai alergiški net agurkams, todėl kiekvienam meniu privalome sudaryti atskirai.

Vis dėlto, yra kelios bendros visiems žmonėms tinkamos taisyklės, pavyzdžiui, kad pieno produktai, kava, cukrus bei alkoholis, bent kol kas, netiko nei vienam iš daugiau nei 30 000 mano pacientų, kuriems buvo atliktas tyrimas“, – pasakoja žinoma medikė.

Dalinamės jos sukurtu mitybos planu, tinkamu ne tik norintiems sveikai gyventi, bet ir sulieknėti.

Jelenos Tulčinos mitybos planas

Pusryčiai. Prieš maistą būtina išgerti stiklinę šilto vandens su citrina ar žiupsneliu sodos. Pusryčiams rinkitės kruopas. Jas reikėtų valgyti skirtingas – tas pats patiekalas gali kartotis tik kas ketvirtą dieną. Norintys numesti svorio turėtų valgyti 50 g sausų kruopų, kiti gali savęs neriboti.

Pietūs. Rekomenduoju 120–150 g žuvies arba mėsos su daržovėmis, bet be bulvių ir kruopų. Nors daržovių galite neriboti, bet prisiminkite, kad mūsų skrandis yra 350 ml tūrio, todėl nereikėtų valgyti daugiau nei 350 g maisto.

Vakarienė. Siūlau rinktis daržoves: virtas, keptas, troškintas, sriubą, salotas ir t. t. Nepamirškite, kad galite pietus ir vakarienę keisti vietomis.

Užkandžiai. Renkuosi vaisius, uogas ar riešutus. Jų negalima perdozuoti ar maišyti tarpusavyje. Du kartus per dieną galite suvalgyti po porciją. Viena porcija vaisių: du nedideli arba vienas didelis vaisius (pavyzdžiui, du kiviai arba bananas) arba pusė stiklinės uogų arba sauja riešutų. Su riešutais patariu elgtis itin atsargiai, nes daugumai jie sukelia labai stiprią alergiją.