Laidos apie žaliavalgystę autorės receptai: duoklė baklažanams

Baklažanų asorti / Asmeninio archyvo nuotr.
Baklažanų asorti / Asmeninio archyvo nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2017-11-18 08:29
AA

Kulinarinės laidos „Žalias skonis“ vedėja Irena Žentalytė daug metų praleido JAV bei Didžiojoje Britanijoje, kur sėmėsi žinių apie žaliavalgišką mitybą. Dabar ji – žaliavalgiško restorano meniu kurėja, laidos vedėja bei seminarų kūrėja. Dalinamės jos receptais.

Mano baklažanas susidraugavo su šaltalankių aliejumi. Ilgai sukti galvos neteko, nes juslės sekė akis, o akys stebėjo spalvų žaismą krepšyje su daržovėmis. Geltona, violetinė, raudona su žalia žadėjo skanias salotas, tik dar nežinojau kokias. Atsidariusi spintelę kilojau aliejų buteliukus, skaitinėjau pavadinimus, rūšiavau prieskonius, kai staiga atkimšusi šaltalankių aliejaus buteliuka, nosį ėmė kutenti jų kvapas, o prieš akis iškilo tamsus violetinis baklažanas.

Irena Žentalytė / Asmeninio albumo nuotr.

Dar nežinojau eigos, bet jau žinojau, kad atėjo jam eilė. Akimirksniu ant stalo ėmė rušiuotis juodosios vynuogės, apelsinai, žalias obuolys, šalia prisiglaudė pora pomidorų, druskytė tyliai laukė savo eilės lentynoje. Iš stalčiaus iššoko pjaustymo lenta, peiliai, šaukštas ir pjaustyklė tvarkingai sekė iš paskos...ir prasidejo recepto kūrimas.

Rankos darė triukus, viena per kitą siekdamos tai bliūdo, tai aliejaus, ant lenteles ėmė rykiuotis eilės susmulkintų daržovių, laukdamos savo eilės. Nes jūs, tie, kurie sekat mano darbelius, tikrai žinote, kad eiliškumas mano virtuvėje užima pačią garbingiausią vietą. Neprabėgo nė dešimt minučių ir salotos puikavosi lėkštėje. Ar buvo gardu, sužinosite pasigaminę ir paragavę patys.

Baklažanų salotos / Asmeninio archyvo nuotr.

Baklažanų salotos. Receptas

Ingredientai:

  • Vienas baklažanas
  • Du pomidorai
  • Žalios spalvos obuolys
  • Didelė sauja juodųjų vynuogių
  • Didelis apelsinas
  • Šaltalankių aliejaus šaukštelis
  • Druskytes pagal skonį pasirinktinai

Gaminimo eiga:

Pirmiausia plonais griežinėliais supjaustom baklažaną. Tada mandolinos pagalba šiaudeliais supjaustom obuolį. Vynuoges, jei jos didelės, pjaustom į keturias dalis, o galima pjaustyti ir griežinėliais. Pusę gerai nulupto apelsino supjaustom labai mažais gabalėliais, o iš kitos pusės išspaudžiam sultis. Viską sudedam į bliūdą, užpilam sultimis, aliejumi, pabarstom druskyte ir išmaišom. Viskas... pabandysit ir patys įsitikinsit kaip paprasta pasigaminti gardžias bei sveikas salotas is baklažanų!

Baklažanų asorti / Asmeninio archyvo nuotr.

Baklažanų asorti

Pasirodo visai nesudėtinga sukurpti kažką naujo. Tereikia surinkti visus daržovių likučius ir – arba iš jų išspausti sultis arba susukti į baklažaną ir padaryti baklažano asorti .
Baklažaną supjaustykit plonais kaspinais mandolina, į didelę plokščią lėkštę įpilkite šaltalankių aliejaus, įspauskite citrinos sulčių, įberkite maltų juodųjų pipirų ir viską šakute sumaišykite. Dabar paimkite baklažano juostelę, padažykite į mišinuką abi jos puses, dekite ant lentelės, skirtos pjaustymui, dėkite šiaudeliais susmulkintas daržoves arčiausiai jūsų esančiame gale ir susukit viską į juostelę. Viskas. Paklausit, kodėl asorti? Todėl, kad turėjau įvairių daržovių, likusių nuo pietų, turėjau keletą saulėgrąžų daigų ir visada turiu saliero kotų, tad galutiniam rezultate ir gavosi ASORTI – specialus baklažano rinkinys. Skanaus!

„Žalias skonis“ logotipas / „Žalias skonis“

Daugiau receptų – laidoje „Žalias skonis“.