Kai kurios šeimininkės vengia gaminti iš jautienos. Jų manymu, nors ir sveika, ši mėsa kieta, su ja tiek daug vargo... Siūlome išbandyti įvairiose pasaulio šalyse sukurtus receptus – patikėkite, mėsa tiesiog tirps burnoje!
Prancūziška jautienos sriuba
Jums reikės: 2 kg jautienos, 10 morkų, 10 porų, 8 bulvių, 4 ropių, 2 svogūnų, 4 skiltelių česnako, kelių gvazdikėlių, mėgstamų žalumynų, kelių laurų lapelių, druskos ir juodųjų pipirų, kelių salierų lapelių.
- Į puodą įpilkite 5 litrus vandens, dėkite mėsą, žalumynus, uždenkite ir užkaiskite. Virkite ant nedidelės ugnies 1,5 valandos. Kartkartėmis nugriebkite putas, po kurio laiko įberkite druskos ir įmeskite kelis juodųjų pipirų žirniukus bei gvazdikėlius.
- Daržoves supjaustykite vienodo dydžio stambiais gabalais.
- Mėsą išgriebkite ir palikite atvėsti, į puodą sudėkite morkas, porus, svogūnus ir ropes, įmeskite laurų lapelius. Po 20 min. sumeskite bulves, salierų lapelius ir gabaliukais supjaustytą jautieną. Virkite dar 20 min.
- Jei norite, kad sultinys būtų gražios gintarinės spalvos, svogūnus į puodą dėkite su lukštais.
Mongoliška jautiena
Jums reikės: 300 g jautienos šoninės, šaukštelio aliejaus, šaukštelio sojų padažo ir dar 60 ml, šaukštelio kukurūzų miltų ir dar ¼ puodelio, 80 ml aliejaus, 0,5 šaukštelio tarkuoto imbiero, 5 džiovintos aitriosios paprikos, 2 skiltelių česnako, 60 ml sultinio arba vandens, 2 šaukštų rudojo cukraus, šaukšto kukurūzų krakmolo, sumaišyto su šaukštu vandens, 2 valgomųjų svogūnėlių su laiškais.
- Jautieną supjaustykite mažais gabaliukais. Sumaišykite šaukštelį aliejaus, šaukštelį sojų padažo su šaukšteliu kukurūzų miltų ir užpilkite ant mėsos. Išmaišykite ir palikite marinuotis valandą.
- Česnakus susmulkinkite griežinėliais, sukapokite svogūnėlius.
- Apvoliokite mėsos gabaliukus ¼ puodelio kukurūzų miltų. Įkaitinkite 80 ml aliejaus kiniškoje (wok) keptuvėje. Kai ims sklisti aliejaus kvapas, sudėkite mėsą ir kepkite maždaug minutę. Išjunkite ugnį, apverskite mėsos gabaliukus ir palikite 30 sek. Išimkite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius – mėsa turi būti traški.
- Išvalykite keptuvę, bet šaukštą aliejaus palikite. Dėkite ant ugnies, sukrėskite imbierą ir sumeskite aitriąsias paprikas. Išmaišykite. Po 15 sek. suberkite česnakus. Dar po 10 sek. supilkite 60 ml sojų padažo ir sultinį (vandenį).
- Išmaišykite, užvirkite ir suberkite cukrų – nesustokite maišyti, kol jis ištirps. Palikite padažą virti 2 minutes.
- Lėtai įmaišykite kukurūzų krakmolą su vandeniu – padažas turi sutirštėti. Sudėkite mėsos gabaliukus, suberkite svogūnėlius, išmaišykite ir patroškinkite dar apie 30 sek. – skysčio keptuvėje neturėtų likti. Jei jo vis dar yra, padidinkite ugnį ir maišykite, kol jis išgaruos. Pabarstykite svogūnų laiškais. Tiekite su virtais ryžiais.
Angliškas Velingtono kepsnys
Jums reikės: 450 g jautienos nugarinės, 450 g grybų, 4 griežinėlių plonai pjaustyto kumpio (pvz., Parmos), 200 g šaldytos bemielės tešlos, 2 kiaušinių trynių, 2 šaukštų rapsų, vynuogių kauliukų arba alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų angliškų garstyčių, žiupsnio miltų, pagal skonį druskos ir pipirų.
- Atšildykite tešlą. Mėsą nusausinkite ir apkepkite 2 šaukštuose įkaitinto aliejaus. Išėmę apibarstykite druska bei pipirais. Palikite atvėsti, aptepkite garstyčiomis.
- Elektriniu trintuvu sutrinkite grybus. Tyrę sukrėskite į įkaitintą keptuvę ir maišydami kaitinkite keletą minučių. Palikite atvėsti.
- Orkaitę įkaitinkite iki 205 laipsnių.
- Ant stalo patieskite maistinę plėvelę ir klokite kumpio griežinėlius. Ant jų tolygiai paskleiskite grybų tyrę. Į vidurį dėkite jautienos filė ir stipriai susukite vyniotinį, užriškite galus (ryšulėlis turi būti kietokas, plėvelė ištempta) ir 20 min. dėkite į šaldytuvą. Išplakite kiaušinių trynius.
- Miltais pabarstykite stalą, klokite tešlą. Kraštus ištepkite kiaušinio plakiniu. Išvyniokite mėsos ritinį, dėkite jį ant tešlos ir susukite – nupjaustykite tešlos perteklių, jos neturi būti daugiau nei 1 sluoksnis.
- Aptepkite kiaušinio plakiniu ir palikite 5–10 min. Dėkite į kepimo skardą, dar kartą aptepkite kiaušinio plakiniu ir peilio galiuku padarykite keletą įstrižų įpjovų.
- Pabarstykite druska, šaukite į orkaitę ir kepkite 25–35 min. Išimkite ir palikite 10 min. atvėsti.
Itališkas veršienos užkandis su tunų padažu
Jums reikės: 800–900 g veršienos, 250 ml baltojo sauso vyno, 2 morkų, poro, 3–4 saliero stiebo gabaliukų, saujelės petražolių, pagal skonį druskos, 6 šaukštų kaparėlių, 200 g aliejuje konservuoto tuno, 5–6 šaukštų majonezo, 4 šaukštų neriebaus pieno, citrinos, šviežių petražolių.
- Į storadugnį keptuvą įpilkite vandens, įberkite druskos. Užvirkite, dėkite mėsą ir daržoves, supilkite vyną, uždenkite ir troškinkite valandą. Nukelkite nuo ugnies ir palikite mėsą atvėsti sultinyje. Ištraukę susukite į foliją ir dėkite į šaldytuvą, kol visiškai atvės.
- Tuną nusunkite ir sukrėskite į elektrinį plaktuvą. Sudėkite 3 šaukštus kaparėlių, majonezą, supilkite pieną ir 2 šaukštus citrinos sultis. Viską suplakite iki vientisos masės. Jei padažas atrodo per tirštas, įpilkite dar pieno.
- Mėsą pjaustykite plonais griežinėliais ir dėkite į lėkštę. Užpilkite padažo ir valandą palaikykite šaldytuve. Tiekdami pabarstykite kaparėliais ir papuoškite petražolėmis bei citrinos griežinėliu.