Itin naudingi produktai, kuriuos užmirštame įtraukti į valgiaraštį

Špinatai / Vida Press nuotr.
Špinatai / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Kai kalba pasisuka apie sveiką mitybą, dažnas prisimena tokius standartinius pasirinkimus, kaip šviežias daržoves, vaisius, avižines kruopas ir vištienos krūtinėlę. Ir tai puiku!

Tačiau daugybė kitų produktų, kurie ne tik sveiki, bet ir labai maistingi, kažkodėl lieka užmiršti. Pavasaris skatina atsigręžti į sveikesnį gyvenimo būdą, todėl įtraukime į valgiaraštį daugiau įvairaus maisto.

Brokoliniai kopūstai

Šiose daržovėse labai mažai kalorijų – 100 g vos 30 kcal. Be to, brokoliniai kopūstai puikiai tinka valgyti tiek su mėsa, tiek su įvairiomis kruopomis, troškiniais. Galite skanauti žalius, troškintus, virtus ar keptus – tai jau skonio reikalas. Brokoliniuose kopūstuose gausu mineralinių medžiagų: kalcio, kalcio, fosforo, geležies, natrio, seleno, saugančio nuo vėžio, o štai vitamino C daugiau net 2,5, karto.

{recipe|4748}

Lęšiai

Ankštinės daržovės ilgam suteikia sotumo jausmo, o lęšiai išvis puikus pasirinkimas dėl to, kad stiprina imunitetą, teigiamai veikia žarnyno veiklą, nes turi daug ląstelienos, yra gausūs mums naudingos folio rūgšties. Lęšiai tinka ir sriuboms, ir troškiniams, ir valgyti tiesiog su daržovėmis.

{recipe|1516}

Šparaginės pupelės

Gardžiosios šparaginės pupelės taip pat nepelnytai pamirštos, o juk jose gausu mineralų, vitaminų, folio rūgšties, ląstelienos. Šios daržovės teigiamai veikia virškinimo, nervų sistemą, mažina cukraus kiekį kraujyje, taip pat iš kūno pašalina druskas, toksinus ir kitas nuodingas medžiagas.

{recipe|2669}

TAIP PAT SKAITYKITE: 20 veiksmingų būdų sulieknėti darbe

Spalvingi kopūstai

Jeigu įprasti baltagūžiai kopūstai yra dažnas svečias mūsų virtuvėje, tai raudongūžiai kažkodėl pastebimi gerokai rečiau. O vertėtų skanauti ir pastaruosius. Ir ne tik dėl vitaminų, mineralų ir kitų naudingųjų medžiagų, bet ir dėl beta karoteno, kurio net keturis kartus daugiau nei baltagūžiuose. Beta karotenas – tai galingas antioksidantas, kuris užkerta kelią senėjimo procesams, teigiamai veikia odą, plaukus, nagus, saugo nuo vėžio rizikos, stiprina imunitetą ir padeda įveikti begalę ligų.

{recipe|3153}

Putpelių kiaušiniai

Nors mažučiai, tačiau labai sveiki – juose net 2,5 karto daugiau naudingųjų medžiagų nei vištų kiaušiniuose. Aminorūgštys, vitaminai padeda iš organizmo pašalinti blogąjį cholesterolį, atjaunina, tvirtina imunitetą. Tinka ir vaikams, kadangi labai gerai veikia protinį aktyvumą.

{recipe|1446}

Špinatai

Tikri pavasario šaukliai špinatai žavi savo galimybėmis pagardinti bet kokį patiekalą: salotos, sriubas, varškę, makaronus, įvairias kruopas. Špinatai greitina medžiagų apykaitą, stiprina kraują, iš kūno pašalina šlakus ir toksinus, stiprina širdies veiklą, regėjimą.

{recipe|4354}