Jautienos burgeris su garstyčiomis

Burgeris
Burgeris
Šaltinis: Elaima.lt
A
A

Garstyčios yra vadinamos vienu iš seniausių prieskonių, kuris buvo naudojamas dar Kinijoje prieš 3000 metų. Kasmet pirmąjį rugpjūčio šeštadienį pasaulyje minima garstyčių diena. Tai gera proga prisiminti šį įvairiam maistui tinkantį prieskonį.

Pasak kulinarų, lietuviai valgo garstyčių labai nedaug, skirtingai nei lenkai ar prancūzai. „Lietuvoje populiariausios yra aštrios garstyčios, dar vadinamos lietuviškomis, ir šiek tiek primenančios garsiąsias prancūzų Dižono garstyčias“, – pasakoja pagardų gamintojas ir skonio meistras Algis Kairys.

Lietuvoje išskiriamos vos dvi garstyčių rūšys – švelnesnės ir aitresnės, o D. Britanijoje ir Prancūzijoje galima surasti net apie 20 garstyčių rūšių. Ten jos maišomos ir su medumi, ir su riešutais, ir su spanguolėmis.

Garstyčių dienos proga pateikiame sotaus jautienos burgerio receptą.

Reikės:

  • mėsainio bandelės,
  • jautienos mėsos paplotėlio,
  • kelių karštai rūkytų šoninės griežinėlių,
  • kiaušinio,
  • kelių stambiai pjaustytų raudonojo svogūno griežinėlių,
  • saujelės mėgstamų salotų lapų.

Naminį BBQ padažą sudarys:

  • puodelis pomidorų padažo su pomidorų gabaliukais,
  • 2 šaukšteliai grūdėtųjų garstyčių,
  • 2 šaukštai balzaminio acto,
  • šaukštas vorčesterio padažo,
  • skiltelė tarkuoto česnako,
  • žiupsnelis rūkytos paprikos miltelių.

Padažo sudedamąsias dalis gerai sumaišykite. Svogūnus, šoninę ir kiaušinį, kuris turi būti skystu tryniu, kepkite kepsninėje arba keptuvėje. Ant bandelės puselės dėkite mėsos paplotėlį, keptą kiaušinį, užpilkite padažo ir uždėkite kitą mėsainio bandelės dalį.