Ką daryti persivalgius?
Jei sveikas žmogus vieną kartą persivalgys, galimas daiktas jokių rimtų bėdų dėl to nepatirs. Jei valgoma nesaikingai kelias dienas, jau gali kilti nemalonumų dėl virškinimo. Na, o jei persivalgymo epizodai kartojasi be paliovos, sveikata gali sušlubuoti ne juokais.
Nuolatiniai persivalgymai gresia ne tik virškinimo negalavimais bei tuštinimosi problemomis, bet ir padidėjusiu kraujospūdžiu, širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, nutukimu, cukriniu diabetu, depresija ir pan.
Taip pat skaitykite: Maisto produktai, sukeliantys alkio jausmą
Ką daryti jei per šventes nepavyko susilaikyti, konsultuoja Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ šeimos klinikos gydytoja Edita Navickaitė.
- Po persivalgymo kitą dieną bent pusdienį išvis nieko nevalgykite, tik gurkšnokite negazuotą mineralinį vandenį.
- Nesėdėkite prie televizoriaus, o kuo aktyviau pajudėkite: pasportuokite ar bent pasivaikščiokite. Judėjimas gerina virškinimą, aktyvina medžiagų apykaitą.
- Po pusdienio iškrovos, neskubėkite vėl prikrauti į skrandį sunkiai virškinamo maisto (mėsos patiekalų, riebių mišrainių, saldumynų). Verčiau suvalgykite grūdų košės, daržovių ar vaisių.
Anot gydytojos, kur kas sveikiau ir protingiau ne persivalgyti, o sėdant prie švenčių stalo iš anksto pagalvoti apie saikingumą.
„Turėkite galvoje, kad skrandyje telpa apie 500–700 g maisto. Labai paprasta nustatyti vienos porcijos dydį: vienu kartu suvalgykite tiek maisto, kiek tilptų jūsų delne.
Yra apskaičiuota, kad normalaus, neištampyto skrandžio talpa maždaug tolygi žmogaus kumščio dydžiui. Kadangi sukramtyto maisto tūris sumažėja, galima suvalgyti šiek tiek daugiau“, – pataria E. Navickaitė.
Taip pat skaitykite: Patikrinkite, kiek laiko virškinami kai kurie šventiniai produktai
Beje, mitybos specialistų įrodyta, kad valgant lėtai ir gerai sukramtant kiekvieną kąsnį, ne tik lengviau virškinama, bet ir pasisotinama mažesniu kiekiu maisto nei valgant paskubomis.
Verta įsidėmėti!
- Valgykite neskubėdami, gerai sukramtykite kiekvieną kąsnį;
- Valgydami negerkite skysčių;
- Prie švenčių stalo (ir ne tik) mėgaukitės ne tik maistu, bet ir bendravimu;
- Vienu metu nemaišykite daug skirtingų patiekalų (kaip antai kepsnio su tortu);
- Nepamirškite, kad sotumo jausmas pajuntamas po valgio praėjus maždaug 20 minučių.