Ką geriausia valgyti žiemos rytais?

Košė su uogomis / Shutterstock nuotr.
Košė su uogomis / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
A
A

Visaverčiai pusryčiai – svarbus fizinės ir protinės energijos šaltinis, reikalingas ne tik geros dienos pradžiai. Nuo jų priklauso, kaip jausitės, ką valgysite ir ar nepersivalgysite dienos metu. O tam, kad jaustumėtės gerai, būtumėte energingi ir netgi gražiai atrodytumėte, pusryčiai turi būti maistingi, naudingi ir skanūs.

Ką geriausia valgyti žiemos rytais, pataria gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.

Košės – puikus pasirinkimas ne tik skubantiems

Pusryčiai turi ne tik suteikti energijos, bet ir pažadinti virškinimo sistemą. Taip pat po ilgai trukusio nakties „bado“ aprūpinti organizmą būtinomis maistinėmis medžiagomis ir suaktyvinti jų apykaitos procesus.

„Kad nesinorėtų užkandžiauti nenaudingais, saldžiais užkandžiais, pusryčiai turi būti turtingi sudėtinių angliavandenių, kurie suteiks energijos ir paspartins medžiagų apykaitą. Patiekaluose taip pat turėtų būti baltymų bei virškinimo sistemos veiklai svarbių skaidulų, kurios padeda reguliuoti apetitą, suriša toksinus ir „bloguosius“ riebalus, taip saugodamos nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Todėl idealiausias pasirinkimas pusryčiams – visų grūdo dalių kruopų košės, kuriose gausu B grupės vitaminų. Šilta košė ypač geri pusryčiai vėsiais žiemos rytais.“

Dietologė pataria, kad geriausia rinktis grikių, avižų, sorų, miežių, perlinių kruopų, rudųjų ryžių košes, taip pat – ir burnočio sėklų. Jei ryte neturite laiko gaminti, galite vakare tiesiog užpilti nuplautas kruopas verdančiu vandeniu termose ir palikti per naktį. Taip atsikėlę ryte jau turėsite šiltą košę. Dar vienas efektyvus būdas yra vakare puode užmerkti nuplautas kruopas, o ryte užkaitus tik palaukti, kol košė užvirs, išjungti ir palikti uždengus dangtį. Kol susiruošite, kruopos kuo puikiausiai išbrinks.

Subalansuoti pusryčiai ypač svarbūs vaikams

Pasak specialistės, tiek suaugusiems, tiek ir vaikams geriausias pasirinkimas – visų grūdo dalių kruopų košės. Tokius pusryčius žiemą galima pagardinti glotnučiais ar sultimis, kuriuose gausu vitaminų, mineralinių medžiagų ir skaidulų, kurių organizmui ypatingai reikia po nakties.

„Ryte rekomenduočiau rinktis daržovių sultis bei glotnučius. Sulčių ar glotnučių porciją taip pat galite pasiimti su savimi priešpiečiams. Nors pusryčiai svarbi mitybos dalis, reikėtų nepamiršti valgyti penkis kartus per dieną“, – pataria L. Romeraitė-Kuklierienė.

Dietologės teigimu, moksleiviams, valgantiems subalansuotus pusryčius, geriau sekasi mokytis, nes jie lengviau susikaupia ir ilgiau išlaiko dėmesį. Be to, jie yra aktyvesni, stipresni ir atsparesni stresui už tuos, kurie pusryčių nevalgo. Pastarieji būna dirglesni ir mažiau orientuoti.