Kai norisi ko nors saldaus: kaip išvengti nereikalingų kalorijų?
Konditerijos gaminių vitrina kuriame nors didžiajame prekybos centre... Ak, kiek ten burnoje tirpstančių, nuotaiką keliančių švelnių, lengvų, skanių dalykėlių! Bet kone kiekviena iš mūsų žinome, kad tokiomis akimirkomis ypač stipriai pajuntame turinčios du smegenų pusrutulius – vienas ragina: „Pirk!“, kitas klykia: „Negalima!“
Dešimt morkų? O gal verčiau gabalėlis šokolado?
Ir vis dėlto mes, neabejingos tortams, keksams, sausainiams, šokoladui ir kitiems panašiems gundytojams, galime juos valgyti nebijodamos sustorėti! Labai paprasta: jei valgiaraštis turtingas daržovių, grūdų, vaisių, jei baltymų gauname iš neriebios mėsos, tada nebaisu pasimėgauti ir minėtaisiais skanėstais. Taip teigia garsi mitybos specialistė Luise Light, knygos „Ką valgyti?“ autorė. „Daugelis moterų maitinasi netinkamai, jų valgiaraštyje ir taip per daug kalorijų, todėl saldumynai joms pavojingi. Tačiau jei jūsų mityba sveika, galite nejausdamos kaltės pasmaguriauti desertu.“
Pasirodo, geriau nusileisti galvoje stuksenančiam reikalavimui įsidėti į burną saldų gabalėlį nei grumtis su savimi mėginant jo negirdėti. Kitos specialistės, knygą „Maži pokyčiai, dideli rezultatai“ išleidusios dietologės Ellie Krieger, nuomone, moterys daro sau meškos paslaugą drausdamos tai, ko labai nori. „Užuot sukrimtusios šokoladinį pyragaitį, jos sugraužia keletą morkų ir suvalgo indelį neriebaus jogurto, kad pasitenkintų. Bet reikalas tas, kad tik šokoladinis gardėsis numalšins nerimą ir užpildys tuštumą. Galų gale, pavargusios su savimi kovoti, moterys pasiduoda, bet tada nebesusivaldo ir sukemša jau kelis pyragaičius. Tai reiškia, kad gauna kur kas daugiau kalorijų nei būtų gavusios, jei iškart būtų suvalgiusios tą vieną vienintelį gaminuką su šokoladu.“
Įvairūs tyrimai, atliekami skirtingose šalyse, patvirtina dietologų perspėjimą, kad savęs varžymas nėra geriausias būdas likti lieknai – ir laimingai.
Įvairūs tyrimai, atliekami skirtingose šalyse, patvirtina dietologų perspėjimą, kad savęs varžymas nėra geriausias būdas likti lieknai – ir laimingai. Kuo griežčiau žmogus laikosi dietos, tuo daugiau minčių apie maistą sukasi jo galvoje. Viename tokiame tyrime dalyvavusių moterų dienoraščiai parodė, kad jos mažino suvartojamų produktų kiekį neskaičiuodamos, kiek tokiu būdu minusuos kalorijų. Eksperimento dalyvės tiesiog neleido sau valgyti patiekalų, kurių tikrai labai norėjo, o nepasitenkinimą dėl to liejo popieriuje. Daugelis labiausiai ilgėjosi saldumynų.
Trys nepavojingi žingsniai į ten, kur saldu
Niekas nesiūlo pasidėti ant stalo visą tortą ir sušlamšti jį gabalas po gabalo. Bet jei paisysite šių paprastų taisyklių, retkarčiais tikrai galėsite suteikti sau indulgenciją.
- Porcijos dydis – svarbu!
Nepiktnaudžiaukite! Suvalgykite pyrago gabalėlį (jis neturėtų būti didesnis kaip aštuntadalis standartinio dydžio kepinio), porą sausainių ar kaušelį ledų. Mėgaukitės kiekvienu kąsneliu – paskui visą dieną tai prisiminkite. Antras, trečias ir kiti pyrago gabalėliai šiame scenarijuje nenumatyti.
- Naminis skanėstas – saugiau
Kepdamos pyragą ar sausainius namie galite kontroliuoti jų dydį, ingredientus, pastarųjų kiekį ir kaloringumą.
- Kuo intensyvesnis skonis, tuo sočiau
Jei esate šokolado mėgėjos, žinote, koks skirtumas suvalgyti gabaliuką tikro belgiško šokolado ir neva šokoladinį saldainį su ryškiu popierėliu, kurį galima nusipirkti kiekviename kioske. Kornelio universitete (JAV) buvo atliktas štai toks tyrimas: vienu atveju merginoms ir vaikinams buvo patiekta jų itin mėgstamo šokolado, kitu – tokio, kuris ne taip smarkiai patiko. Ir šitaip – keletą kartų (ne tą pačią dieną). Pastebėta, kad kiekvienąsyk skanaudami savo mėgstamiausio gardėsio eksperimento dalyviai džiaugėsi daug labiau, bet šokolado suvartodavo mažiau. Tyrėjai spėjo, kad tai lėmė ir žmogiškoji psichologija, ir fiziologija. Pirma, kai valgai, kas labai patinka, patiri nemenką emocinį pasitenkinimą. Ryškus, gomuriui malonus skonis jį tik dar labiau sustiprina. Galimas daiktas, dėl šios priežasties smegenys greičiau pasiunčia signalą: „Jau gana!“ O pasiėmus kopūsto lapą tokių pojūčių sunku tikėtis, todėl juos grauži grauži, kol galų gale nebeištveri...
Kaip nuodėmę padaryti ne tokią nuodėmingą?
Visai nereikia savęs prievartauti, kad išvengtumėte šimto ir daugiau kilokalorijų.
- Nubraukite nuo mėgstamo pyragaičio plaktos grietinėlės kepurę – jau, žiūrėk, kokių 100 kcal ir atsikratysite.
- Neišgerkite kokakolos skardinės – ir minusuosite 140 kcal.
- Mėgstate obuolių pyragą valgyti su ledais? Jų atsisakiusios neįsidėsite į burną apie 200 kcal.
Ir taip toliau.
Matematika deserto naudai
Kalorijas įmanoma skaičiuoti ir kitaip, pavyzdžiui, jei nesuvalgysiu kepsnio, galėsiu pasmaližiauti ledų!
Galite rinktis viena... ...arba kita
Kokteilis (50 ml degtinės, 125 ml toniko) = Vaniliniai ledai (100 g)
Apie 150 kcal Apie 170 kcal
Keptos prancūziškos bulvytės = Šokoladinis keksas (150 g)
(maža porcija greito maisto kavinėje)
Apie 290 kcal Apie 280 kcal
Kepta bulvė su sviesto ir grietinės užpilu = Trys sausainiai, pabarstyti šokoladu
Apie 150 kcal Apie 150 kcal
Balta itališka česnakinė duona = Tiramisu (140 g)
(du gabaliukai duonos ir alyvuogių aliejaus mirkyti)
Apie 400 kcal Apie 400 kcal
Išmanančio žmogaus patarimai
Minėtoji Luise Light perspėja ir pataria:
- Dalies žmonių racione kalorijos iš skysčių sudaro 40 proc. dienos normos. Jų daug turi visokie saldūs gaivieji gėrimai, įvairios ypatingai pagardintos kavos, kaip antai šalta frappaccino, alkoholis, pieniniai kokteiliai, vaisių sulčių koncentratai. Vadinasi, iš maisto, kuris suteikia likusius 60 proc. kalorijų, būtina gauti organizmui per parą reikalingų medžiagų. Bet jei mėginate numesti svorio griežtai ribodamos kilokalorijų kiekį iki 1000–1200 ir dalimi jų apsirūpinate alkį bei troškulį malšindamos, tarkim, pirktinių sulčių koncentratais, dar galimos 600–800 (60 proc.) kilokalorijų nepatenkins jūsų maisto medžiagų poreikio. Taigi tą dieną organizmui neduosite, ko jam labai reikia! O jeigu šitai tęsis savaitę, mėnesį ir daugiau? Išvada: nevertinkite lengvabūdiškai kalorijų, gaunamų iš gėrimų.
- Jeigu esate saldumynų maniakės, pamėginkite ištrūkti iš užburto rato per dieną suvalgydamos kelias mini porcijas baltyminio maisto. Bet jis turi būti liesas!
Norite saldaus? Imkite citriną!
Žmonės, teikiantys pirmenybę mažo kaloringumo produktams, dažnai padūsauja: ak, kad jie nebūtų tokie prėski! Ką gi, prašykime apvaizdos, kad koks nors naujovių mėgėjas atidarytų Lietuvoje tinklą kavinių, analogiškų veikiančiai Tokijuje ir pavadintai vienų Vakarų Afrikoje augančių uogų vardu. Stebuklingais vaisiais laikomos raudonos uogytės, patekusios į burną, iš tiesų padaro kai ką neįtikėtino.
Trumpai apie japoniškos kavinės valgiaraščio specifiką: čia nerasite nė vieno gardėsio, kuris turėtų daugiau kaip 100 kalorijų (tai tikrai mažai). Be to, jie visi labai... rūgštūs. Užsisakius kurį nors desertą padavėjas atneša ir stebuklingąjį vaisių: iš pradžių jį reikia pakramtyti porą minučių, o tada jau galima ragauti nekaloringo citrinų pyrago. Jeigu jo būtumėte atsikandusios prieš stebuklingąjį vaisių, burną būtų sutraukusi rūgštis, bet dabar joje saldu!
Synsepalum dulcificum augalo vaisiuose yra mirakulino, priverčiančio skonio receptorius patikėti, kad rūgštu yra saldu. Afrikiečiai šiomis uogomis per amžius saldindavo rūgštų maistą ir gėrimus; pasaulio maisto pramonė susigriebė tik pastaraisiais dešimtmečiais. Aišku, be japoniškų galvų čia neapsieita. Jos išsprendė nelengvą problemą – kaip išsaugoti greitai pūvančias uogas vežant į kitas šalis. Sukurta technologija leidžia stebuklingus vaisius išdžiovinti ir užšaldyti nesunaikinant jų nepaprastų savybių. Teigiama, kad uogų poveikis trunka iki valandos, taigi tikrai užtektinai, kad smaližiai galėtų pasimėgauti nekaloringais, bet skaniais saldėsiais. Beje, kavinės Japonijoje savininkai ją atidarė pirmiausia orientuodamiesi į jaunas dirbančias moteris, kurios ypač nerimauja dėl savo kūno linijų.
Japonų mokslininkai nepasitenkino natūraliu mirakulino šaltiniu – stebuklingaisiais vaisiais. Jie jau sėkmingai modifikavo salotas (lettuce), kad šios veiktų kaip afrikietiškos uogytės. Tik kas gali pasakyti, ar kada nors jų bus įmanoma nusipirkti prekybos centro daržovių skyriuje?..