Kaip galime mėgautis grilio patiekalais šaltuoju metų laiku?

Ant grotelių kepta vištiena / Fotolia nuotr.
Ant grotelių kepta vištiena / Fotolia nuotr.
Šaltinis: 15min.lt
A
A

Visą vasarą gamtoje mėgavęsi ant griliaus kepto viščiuko ar kepsnių patiekalais, vėjuotą ir šaltą rudens bei žiemos sezoną turime keisti savo maisto gamybos įpročius. Netiesa! Net ir neturint elektrinio grilio namuose, gardžius ir sveikus griliaus patiekalus galime pasigaminti pasitelkę pačią paprasčiausią kepimo orkaitę.

Namų virtuvėje esanti orkaitė gali turėti šias pagrindines funkcijas – kepimą iš viršaus, kepimą iš apačios, grilį, ventiliatorių, žiedinį kaitinimo elementą, garus, konvekciją (karšto oro režimą), o kartais net ir iešmą.

Nors režimų pasiūla priklauso nuo orkaitės dydžio bei kainos, tačiau net ir pati paprasčiausia orkaitė dažniausiai gali veikti grilio arba grilio su oro cirkuliacija režimu.

Kurį režimą pasirinkti?

Kepant grilio režimu, šiluma sklinda iš orkaitės dangtyje įmontuoto infroraudonuosius spindulius skleidžiančio grilio kaitinimo elemento. Ši funkcija ypač tinka bifšteksams, dešrelėms, šonkaulių ar kiaulienos kepsniams ruošti.

Rekomenduojame:

  • Grilio funkciją naudoti su praviromis orkaitės durimis.

  • Maisto produktus dėti 3 arba 4 lentynoje nuo apačios.

Pasirinkdami grilį su oro cirkuliacija, galėsite iškepti didesnius mėsos gabalus ir juos šiek tiek apskrudinti. Šis režimas ypač tinka kepant viščiuką ir kepsnius, nes padeda išlaikyti mėsos sultingumą, o odelę ir luobelę iškepti traškiai.

Rekomenduojame:

  • Griliu visada naudoti su uždarytomis orkaitės durimis. Taip pasieksite geriausius rezultatus ir taupysite energiją (net apie 10 %).

  • Maisto produktus dėti 2 arba 3 lentynos nuo apačios

Kaip pasiruošti kepimui grilio režimu?

Patariama grilį įkaitinti mažiausiai 5 min, nustačius grilio funkciją. Tuo metu temperatūra turi būti parinkta maksimali, o orkaitės durelės – uždarytos. Svarbu įsitikinti, kad indikatoriaus lemputė, rodanti, kad grilis įjungtas, yra užsidegusi.

Prieš dedant maistą į orkaitę, patariama grilio groteles ištepti aliejumi: neprikeps mėsa, tad nereikės jos gramdyti.

Į vieną iš apatinių kepimo lygių įdėkite skardą, į kurią nutekės riebalai. Kad būtų lengviau valyti, įpilkite į ją vandens.

Kiek laiko kepti žuvį ir mėsą?

Kepant baltą mėsą, paukštieną ir žuvį, naudokite nuo 180–200 laipsnių temperatūrą.

Kai mėsa turi būti gerai iškepta paviršiuje, o viduje sultinga, rekomenduotina iš pradžių trumpai kepti aukštoje temperatūroje (200–220 laipsnių) ir vėliau ją sumažinti.

Tokį pat rezultatą galima pasiekti iš pradžių mėsą apkepant keptuvėje, kol ji įgaus gražią (rusvą) spalvą, o tik po to dedant ją į orkaitę.

Kuo didesnis mėsos gabalas, tuo mažesnė kepimo temperatūra. Jeigu reikia daugiau šilumos iš apačios (ypač antienai ir laukinių gyvulių mėsai), naudokite apatinę lentynėlę. Mėsos paviršių sutepkite taukais.

Naudodami grilio režimą ir kepdami maksimalioje temperatūroje jūros žuvį, kalmarus ir krevetes ant iešmo (iki 1 kg svorio) arba mėsainį, juos iškepsite vidutiniškai per 8–10 min.

Veršienos kepsnį, pjausnį ar skumbrę, pasirinkus tą patį režimą, patartina kepti apie 15–20 min.

Naudodami grilio su oro cirkuliacija režimą, kepdami 200 laipsnių temperatūroje, viščiuką paruošite per 55– 60 min., o jūros žuvį per 30 – 35 min.