Kaip namuose pasigaminti marcipanų?

Marcipanai / Fotolia nuotr.
Marcipanai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Marcipanai – tai skanėstas, pagamintas iš sutrintų migdolų ir cukraus sirupo arba cukraus pudros. Iš marcipanų masės galite formuoti įvairias figūrėles, ja pertepti tortus, naudoti kaip bandelių ir raguolių įdarą arba tiesiog pagardinti įvairius desertus.

Receptų, kaip pasigaminti marcipanus, yra ne vienas, tad pateikiame jums paprastą būdą, kaip lengvai pasigaminti marcipanų masę namie. 

Jums prireiks:

  • Stiklinės migdolų riešutų;
  • Stiklinės cukraus;
  • Kelių šaukštų vandens.

Taip pat skaitykite: Kulinarinės gudrybės: kaip iškepti tobulą keksą

Kaip gaminti: 

  1. Iš pradžių ruošiame migdolų riešutus. Tam, kad lengvai nusiluptų riešutų žievelė, juos reikia nuplikyti: minutei panardinkite migdolus į verdantį vandenį ir nuplaukite šaltu vandeniu. Vėliau šį procesą pakartokite. Po tokios procedūros migdolų apvalkalas labai lengvai nusilupa.
  2. Išvalytus migdolus 15 minučių džiovinkite 150 °C orkaitėje.
  3. Išdžiovintus migdolus susmulkinkite elektriniu trintuvu ar mėsmale.
  4. Į puodą suberkite cukrų, įpilkite kelis šaukštus vandens, užvirinkite ir virkite 3–5 min.
  5. Įdėkite smulkintus migdolus ir virkite 3–5 min., nuolat maišydami medine mentele.
  6. Paruoštą masę dėkite į sviestu išteptą indą. Kai masė atvės iki kambario temperatūros, vėl permalkite ją smulkia mėsmale.
  7. Masė turi būti vientisa, vienalytė, be gumuliukų.

Naudingi patarimai

  • Jeigu marcipanų masė išėjo ne vientisa, dar kelis kartus permalkite ją mėsmale​.
  • Jei masė per skysta, įdėkite cukraus pudros iš gerai viską išmaišykite.
  • Kambario temperatūroje marcipanai labai greitai džiūsta, todėl gamindamos figūrėles, apdenkite masę drėgna marle.
  • Laikyti marcipano masę reikia sandariame inde šaldytuve.
  • Marcipanų masę galima dažyti. Geriau tai daryti natūraliais dažais: burokėlių, morkų, špinatų sultims. Iš masės formuokite nedidelį rutuliuką, padarykite jame įdubimą ir įlašinkite kelis lašus dažiklio bei gerai išminkykite, kad dažai tolygiai pasiskirstytų.

Taip pat skaitykite: Paprasta gudrybė, padedanti perpjautą avokadą išlaikyti šviežią

  • Galima dažyti ne visą masę, o tik išpaišyti maistiniais arba natūraliais dažikliais jau paruoštas figūrėles.
  • Figūrėles iš marcipanų lipdyti labai paprasta, tereikia prisimti, kaip vaikystėje lipdėte iš plastilino. Jos kambario temperatūroje sukietėja ir gerai išlaiko savo formą.
  • Skanių ir gardžių atradimų! 
{recipe|3952}