Kas sveikiau – obuolys ar kriaušė?
Obuolys ir kriaušė pasižymi skirtingomis gerosiomis savybėmis, tačiau valgyti jų reikia saikingai ir, rekomenduojama, pirmoje dienos pusėje. Antrai dienos pusei labiausiai tinka daržovės.
Ląstelienos kriaušė ir obuolys turi vienodai. Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė atskleidžia, kad nustatyti, kuris vaisius turi daugiau ląstelienos, paprasta: tas, kurį reikia ilgiau kramtyti, jos turi daugiau.
Tad logiška, jog skirtumo esama ir tarp obuolių ar kriaušių rūšių. Ląstelienos tokiuose vaisiuose yra 12–13 proc., o daugiausiai jos – žievėje.
Pasak gydytojo Alvydo Unikausko, norint gauti ląstelienos paros normą, kuri – bent 35 g, reikėtų suvalgyti 1–1,5 kg šių vaisių.
„Kalbant apie ląstelieną, labai dažnai klaidina rekomendacija, kad suvalgyti daržovių ir vaisių reikia tam tikrą kiekį gramų ar porcijų per dieną. Kaip pastebėjo gydytojas, ląstelienos vaisiuose nėra tiek daug ir daržovėse jos paprastai yra žymiai daugiau“, – sako sveikos mitybos specialistė V. Kurpienė.
O, pavyzdžiui, kalio daugiau turi kriaušės. „Kardiologai visuomet pataria žmonėms neprarasti kalio, nes antraip gali atsirasti širdies ritmo sutrikimų“, – įspėja A. Unikauskas.
Tačiau cukraus abu vaisiai turi vienodai. Dietologės teigimu, dabartinės parduotuvėse aptinkamos vaisių rūšys turi nenatūraliai daug cukraus.
Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.