Keksiukų istorija: kaip jie atsirado ir kodėl buvo pavadinti „cupcake“. Rasite receptų!

Saldūs keksiukai / Fotolia nuotr.
Saldūs keksiukai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Tobulas skonis į delną telpančiame išpuoštame laimės gabalėlyje – taip keksiukų mėgėjai apibūdina šį nepaprastai gardų desertą, kuris pamalonina ne tik gomurį, bet ir akis.

Šiandien Lietuvoje ir pasaulyje įvairiausių skonių keksiukai su įmantriais įdarais, dekoruoti fantastiško grožio ir skonio kepurėlėmis, tapo neįtikėtinai populiarūs. Pasak „Google“, „keksiukų receptai“ yra sparčiausiai auganti raktažodžio paieška šiuo metu. Tiesa, smalsu, ar daugelis keksiukų gerbėjų žino šio fėjų pyragėliu vadinamo deserto atsiradimo istoriją, kuri siekia net XVII a.

Taip pat skaitykite: 3 šventinės keksiukų dekoravimo idėjos

Minėtuoju laikotarpiu Šiaurės Amerikos ir Didžiosios Britanijos virėjai, kurie ir sugalvojo keksiukus, vargiai mokėjo skaityti ir rašyti, tad visi receptai buvo kruopščiai saugomi ir perduodami tik žodžiu iš kartos į kartą.

Manoma, kad angliškasis keksiuko pavadinimas „cupcake“ atsirado dėl to, kad visi ingredientai šiam desertui buvo matuojami puodeliais: 1 puodelis sviesto, 2 puodeliai cukraus, 3 puodeliai miltų ir 4 kiaušiniai.

Pasak „Google“, „keksiukų receptai“ yra sparčiausiai auganti raktažodžio paieška šiuo metu. 

Ingredientų matavimas puodeliais lėmė tai, kad keksiukų receptas buvo iš tiesų labai lengvai įsimenamas ir gana tikslus.

Dėl tokios ingredientų proporcijos vienu laikotarpiu keksiukai vadinti „1234 pyragaičiais“.

Pirmąjį kartą keksiukai rašytiniame šaltinyje paminėti 1796 m. Amerikos kulinarės Amelijos Simons knygoje, kur ji užsiminė, kad pyragus galima kepti ir mažose formelėse. Oficialų pavadinimą šie mažyčiai kepiniai gavo 1828 m. kai XIX a. amerikiečių kulinarinių knygų autorė Eliza Leslie savo knygoje pateikė keksiukų receptą.

Taip pat skaitykite: Skonių eksperimentai: šokoladiniai keksiukai su burokėliais

Tuo laikotarpiu keksiukus dažnai kepdavo keraminiuose puodeliuose ar formelėse, toks kepimo būdas taip pat galėjo turėti įtakos tokiam pavadinimo atsiradimui.

Anglijoje keksiukais vaišinosi ir fėjos

Keksiukai kepami įvairaus dydžio formelėse. Jų būna pačių įvairiausių – iš paprasto metalo, su nepridegančiu paviršiumi, silikoninių ar keraminių. Kad tešla nepridegtų, o keksiukai lengvai išsiimtų, į formeles dažniausiai dedami popieriniai sijonėliai.

Kaip ir kepimo formų, taip ir popierinių sijonėlių yra įvairių dydžių – nuo pačių mažiausių (2,6 cm skersmens keksiuko apačioje) iki didžiausių (5 cm skersmens keksiuko apačioje), kurie dar gali būti įvairiai išmarginti. Kad ir kokio dydžio ar skonio keksiukus keptumėte, prieš juos dekoruodami ar įdarydami, būtinai atvėsinkite.

Įdomu tai, kad angliški keksiukai, taip vadinamieji fėjų pyragėliai, skiriasi savo dydžiu nuo amerikietiškųjų: jie tradiciškai būna mažesni, kad fėjos savo vakarėliuose galėtų jais vaišintis, ir retai kada jų viršus padengiamas atšaldyta kepurėle.

O kaipgi išsikepti tuos keksiukus?

Pagrindiniai keksiukų tešlos ingredientai išliko nepasikeitę: tai sviestas, cukrus, kiaušiniai ir miltai, tačiau keksiukus galima iškepti ir pasinaudojus bet kokio biskvito, skirto perterptam pyragui, receptu.

Čia pateikiame Ruslano Bolgovo keksiukų receptą:

{recipe|4660}

Iškeptus keksiukus galima dekoruoti įvairiu glajumi. Skystesni glajai, skirti keksiukų apliejimui, dažniausiai būna pagaminti iš cukraus, vandens, citrinos sulčių, pieno ar grietinėlės.

Taip pat skaitykite: Minime Keksiukų dieną: kepame ir skanaujame

Tiršti glajai, kuriais aptepami keksiukai, gaminami iš cukraus ir sviesto, išplaktų kiaušinio baltymų, išplaktos grietinėlės ar maskarponės sūrio. Tiek vieni, tiek kiti glajai gali būti pagardinami įvairiais priedais: maistiniais dažais, kvapų esencijomis, braškių ar šokolado skonio cukrumi, riešutais, uogomis, vaisiais, pabarstukais.

Portalas Ji24.lt pateikia gardžių keksiukų receptų pasiūlymų:

{recipe|4219}
{recipe|3754}
{recipe|4267}
{recipe|4281}
{recipe|4408}
{recipe|4484}
{recipe|4536}
{recipe|4631}
{recipe|4644}
{recipe|4249}
{recipe|2049}
{recipe|1934}
{recipe|1927}