Skanauk: 3 gardūs patiekalai iš grikių miltų

Patiekalai iš grikių miltų. / Astos Černės nuotr.
Patiekalai iš grikių miltų. / Astos Černės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Tradiciniai kvietiniai miltai pamažu ir Lietuvos parduotuvių lentynose užleidžia vietą įdomesniems, dar ne visų atrastiems miltams: grikių, ryžių, kukurūzų, sojų, avižinių dribsnių ir kitiems. Visi jie skirtingi ir verti šios vietos; štai, pavyzdžiui, grikių miltai yra ne tik maistingesni už kvietinius, tačiau gali būti puiki išeitis, kovojant su įvairiomis sveikatos problemomis.

Sveikos gyvensenos šalininkai grikių miltus tikriausiai jau seniai įtraukė į savo kasdienį racioną. Tuo tarpu visiems kitiems norime pasakyti: iš grikių miltų galima pasigaminti tikrai skanių patiekalų, kurie paįvairins jūsų kasdienius pusryčius, pietus ar popietės desertus. Ir net nesvarbu, esate didelis sveikuolis ar per daug to nesureikšminate, siūlome įsidėti pakuotę grikių miltų į savo pirkinių krepšelį ir išbandyti keletą patiekalų. Gali būti, kad liksite labai sužavėti ir įsitikinsite – tarp „sveika“ ir „skanu“ tikrai galima dėti lygybės ženklą.

Tiesa, grikių miltus galite pasiruošti ir patys namuose: paprastas grikių kruopas tereikės keletą kartų perplauti, visiškai išdžiovinti ir kelias minutes sąžiningai susmulkinti su kavamale, kol bus miltai. O jei vis tik norite iš karto rankose turėti galutinį produktą, viskas paprasta – šiandien parduotuvių lentynose rasite net kelių gamintojų grikių miltų pakuotes.

Grikiai, kurių tėvyne laikoma Indija (o tiksliau – Himalajai), ten visuomet buvo vertinami kaip vaistai. Tai visiškai nestebina, kai supranti, kiek daug naudingų savybių turi tiek patys grikiai, tiek iš jų išgaunami grikių miltai. Maistinguose ir lengvai virškinamuose miltuose gausu baltymų (net 12 proc.), riebalų ir mineralinių medžiagų (kalcio, magnio, fosforo), taip pat – B grupės vitaminų ir vitamino PP, užtikrinančių energijos išskyrimą iš maisto medžiagų, padedančių įveikti stresą ar nemigą. Dėl grikių miltuose esančio gausaus geležies kiekio jie yra rekomenduojami asmenims, besiskundžiantiems kraujotakos sutrikimais, sergantiems mažakraujyste. Kraujagyslių problemų turintys žmonės taip pat turėtų rinktis grikių miltus – juose esantis rutinas stiprina kapiliarų sieneles. Dar daugiau – grikių miltai padeda kovoti su cholesterolio problemomis ir yra vertingi, siekiant sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, rekomenduojami sergant diabetu. Grikių miltuose, kaip ir grikiuose, santykinai mažiau angliavandenių, todėl jie lengviau virškinami ir rekomenduojami žmonėms, turintiems virškinimo ar svorio kontrolės problemų. Galima sutikti nuomonę, jog mūsų organizmui grikių miltai vertingi ne mažiau nei šviežios daržovės ar vaisiai.

Priešingai nei mums įprastuose kvietiniuose miltuose, grikių miltuose nėra glitimo, kas ypač svarbu grūdiniams baltymams alergiškiems asmenims, turintiems vengti visų produktų – makaronų, kepinių, duonos gaminių – turinčių glitimo. Grikių miltai neabejotinai yra vienas iš produktų, kuriuos tokiu atveju reikėtų įtraukti į beglitiminę dieną. Taip pat glitimo neturi ir ryžių, kukurūzų, avinžirnių miltai. 

Rupesni nei kvietiniai grikių miltai šiais laikais taip pat vis plačiau naudojami tiek kulinarijoje, tiek konditerijoje. Iš jų verdami makaronai, kepami pyragai, keksai ir sausainiai, kildinama tešla bandelėms, maišoma – blynams. Duona, iškepta su grikių miltais, pasižymi ypatingu skoniu, švelniu riešutų aromatu, yra tamsi, rupi ir sveikuoliška. Nors kilę iš tolimų kraštų, dabar grikių miltai plačiai naudojami Lenkijos ir Rusijos virtuvėse, o štai vienas iš Prancūzijos tradicinių patiekalų yra plonyčiai grikių miltų blyneliai (crepes).

Naudojant grikių miltus, reikia prisiminti, kad juose nėra nėra glitimo – medžiagos, kuri leidžia kepiniui susijungti į vieną vienetą, išlaiko jį pastovios formos bei dydžio. Būtent dėl šios priežasties kepiniai vien su grikių miltais yra labai trapūs; jei norite suderinti ir sveiką mitybą, ir skonį, ir kepinio išvaizdą, grikių miltus galite maišyti su kvietiniais miltais.


PUSRYČIAMS

Ir kas gi nemėgsta pusryčiams valgyti minkštučių blynų ar purių vaflių? Gaila, tačiau tokie pusryčiai dažnai asocijuojasi ne tik su puikiu skoniu, bet ir su įvairiomis baimėmis: miltai ir riebalai jų dažnai įvaro nemažai, ypač dabar – pavasarį, kai taip norisi rūpintis tiek savo sveikata, tiek atvaizdu veidrodyje. Tokiems atvejams galima rasti išeitį – pavyzdžiui, kepti sveikuoliškus grikių miltų vaflius. Sveikesnius, bet taip pat labai gardžius!

{recipe|4265}

PIETUMS

Grikių miltų pagrindas nesaldžiam pyragui yra puikus pasirinkimas, jei norite gyventi sveikiau ir gauti iš pietų porcijos daugiau maistingųjų medžiagų. Tešla, ruošta su grikių miltais, yra šiek tiek rupesnė, trapesnė, tačiau lygiai taip pat labai skani. Tokį tešlos pagrindą galite pagardinti bet kokiais produktais, tačiau šįkart rekomenduojame rinktis lengvą ir sveikuolišką rikotos sūrio, špinatų ir pomidorų derinį.

{recipe|4266}

DESERTUI

Grikių miltų keksiukai – tikrai sveikuoliškas desertas. Jie nėra labai saldūs, todėl, jei norite, galite patiekti su mėgstamu džemu ir puodeliu arbatos. Keksiukuose ryškiai jaučiami bananai, suteikiantys kepiniui sunkumo ir drėgnumo, o taip pat – puikų aromatą.

{recipe|4267}