Kepame lauke. Puikūs receptai

Kpesniai.
Kpesniai.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-06-24 17:00
AA

Leidžiant savaitgalį gamtoje, išsikepti gardžios mėsytės ar žuvies – tiesiog privalomas ritualas. Tačiau marinuoti mėsą majonezu, o kepsnius ar šašlykus gardinti kečupu jau gerokai pabodę. Tad kuo nustebinti šeimos narius ar draugus?

Didkepsniai su keptais česnakais

Jums reikės: 900 g jautienos išpjovos (geriau brandintos), pagal skonį šviežiai maltų juodųjų pipirų, druskos, džiovintų petražolių, 3 galvučių česnakų (garnyrui), 2 šaukštų sviesto, šaukšto cukraus, šaukšto maltų graikinių riešutų.

  • Mėsą nuplaukite, nusausinkite, kad kepdama neišdžiūtų, ir supjaustykite nei per storais, nei per plonais, maždaug 2,5–3 cm griežiniais (kiekvienas tūrėtų sverti apie 300 g).
  • Mėsos gabalėliams rankomis suteikite gražesnę formą, pagal skonį juos įtrinkite druska ir pipirais.
  • Saikingai apšlakstę didkepsnį aliejumi, kepkite ant laužo arba keptuvėje būtinai ant didelės kaitros. Nevartykite šakute, nes per atsiradusias skylutes išbėgs sultys.
  • Česnakus išskirstykite skiltelėmis, bet jų nelupkite. Sumeskite į puodelį su trupučiu vandens, pavirkite apie 15 min., vandenį nupilkite, o česnakus perliekite šaltu vandeniu.
  • Virtas česnakų skilteles sumeskite į karštą sviestą, suberkite druską, cukrų, maltus riešutus ir kepkite apie 5 min.
  • Didkepsnį tiekite pašildytoje lėkštėje su karamelizuotais česnakais ir bulvių koše.

Kalakutienos kebabai

Kalakutienos kebabai / „Shutterstock“ nuotr.

Jums reikės: 300 g kalakutų šlaunelių mėsos, 400 g maltos kalakutienos filė, svogūno, 4 skiltelių česnako, šaukštelio džiovintų čiobrelių, šaukštelio kuminų, kiaušinio, 2 šaukštų smulkiai supjaustytų kalendrų, šaukšto smulkiai supjaustytų petražolių, druskos ir juodųjų pipirų, aliejaus kepsninei patepti.

  • Sumalkite mėsą. Kuo smulkiau supjaustykite svogūną. Česnako skilteles sutraiškykite ir kartu su čiobreliais, žalumynais, svogūnais bei kuminais sudėkite į mėsą. Įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska bei šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Labai gerai išminkykite masę.
  • Iš masės suformuokite maždaug 16 neilgų dešrelių. Jas uždenkite maistine plėvele ir 20–30 minučių palaikykite šaldytuve.
  • Kol dešrelės šąla, pamerkite į šaltą vandenį 16 medinių iešmelių.
  • Atsargiai suverkite dešreles ant iešmelių.
  • Sutepkite kepsninės groteles aliejumi. Ant grotelių sudėkite kebabus ir vartydami kepkite 15 minučių.
  • Patiekite su šviežių daržovių salotomis.

Pikantiški šonkauliukai

Griliuje kepti glazūruoti kiaulienos šonkauliukai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Jums reikės: apie 600 g kiaulienos šonkaulių, 3 skiltelių česnako, po 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto, po šaukštelį kapotų rozmarinų ir kuminų, pagal skonį pipirų ir druskos.

Padažui: pusės stiklinės spanguolių, 2 obuolių, svogūno, 2 šaukštų rudojo cukraus, 50 ml portveino, cinamono lazdelės, nedidelio gabalėlio imbiero šaknies, pusės apelsino sulčių, šaukšto nutarkuotų apelsino žievelių, nedidelės saujelės džiovintų vyšnių, pagal skonį druskos, pipirų.

  • Šonkauliukus nuplaukite, nusausinkite, sumeskite į dubenį ir įtrinkite marinatu, paruoštu sumaišius aliejų ir balzaminį actą su kapotais rozmarinais, smulkintais česnakais, kuminais, druska ir pipirais.
  • Dubenį su šonkauliukais uždenkite ir marinuokite bent 2 val.
  • Marinuotus šonkauliukus dėkite ant grotelių ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.
  • Paruoškite padažą: obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, susmulkinkite ir suberkite į puodą su smulkintais svogūnais, spanguolėmis, apelsino žievelėmis ir sutarkuotu imbiero gabalėliu. Supilkite apelsino sultis ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 15 min., kol gausite tyrę. Tada suberkite cukrų, vyšnias, pagal skonį padažą pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir išplakite elektriniu plakikliu.

Aštrūs viščiukų sparneliai

Kepti vištienos sparneliai / „Fotolia“ nuotr.

Jums reikės: 16 viščiukų sparnelių, 4 skiltelių česnako, 2 šaukštų skysto medaus, 5 šaukštų sojų padažo, 3 šaukštų aitriųjų paprikų padažo.

Garnyrui: 8 nedidelių šviežių bulvių, vyšninių pomidorų kekės, prieskoninių žolelių mišinio, aliejaus, druskos ir pipirų.

  • Išspauskite česnako skilteles, sumaišykite su skystu medumi, sojų ir aitriųjų paprikų padažais.
  • Sudėkite viščiukų sparnelius į maišelį, supilkite paruoštą marinatą, užsukite ir apie 3 val. palaikykite šaldytuve.
  • Kepkite marinuotus sparnelius ant grotelių, kol gražiai apskrus. Vis apverskite ir aptepkite marinatu.
  • Šviežias bulves gerai nuplaukite, perpjaukite pusiau, sudėkite į maišelį, užpilkite aliejaus, pasūdykite, pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis ir pipirais, užsukite maišelį ir gerai pakratykite.
  • Išberkite jas į skardą ir kepkite 200 °C orkaitėje apie 20 min. Likus kepti 10 min., sudėkite puselėmis pjaustytus pomidorus.
  • Jeigu kepsninėje yra vietos, čirškindami sparnelius, ten pat galite kepti ir suvyniotas į foliją bulves, o pabaigoje ant grotelių uždėti pomidoriukus.
  • Viščiukų sparnelius tiekite su keptomis daržovėmis.

Apelsinų sultyse marinuota lašiša

Lašiša su apelsinų padažu / Fotolia nuotr.

Jums reikės: kilogramo lašišų filė;

Marinatui: 3 šaukštų sojų padažo, 100 ml aliejaus, šaukšto skysto medaus, 100 ml apelsinų sulčių, 2 skiltelių česnako, šaukšto nuvalyto ir susmulkinto imbiero šakniastiebio, 50 ml apelsinų likerio, apelsinų griežinėlių patiekti.

  • Visus marinatui skirtus produktus sumaišykite. Į plokščią indą sudėkite supjaustytą porcijomis žuvį ir užpilkite marinatu (atidėkite jo truputį keptai žuviai apšlakstyti).
  • Palikite kelioms valandoms šaldytuve.
  • Kepkite žuvį ant grotelių po 6–8 minutes iš kiekvienos pusės.
  • Išdėliokite žuvį į lėkštes, dėkite ant kiekvieno gabaliuko po griežinėlį arba du apelsino ir pašlakstykite atidėtu marinatu. Palikite pastovėti 5 minutes.
  • Galite tiekti tiek šiltą, tiek šaltą.

Daržovių ir krevečių vėrinukai

Jums reikės: kilogramo šaldytų apvirtų tigrinių krevečių su uodegėlėmis, 3 skirtingų spalvų saldžiųjų paprikų, mėlynojo svogūno, nedidelės cukinijos, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 3 šaukštų citrinos sulčių, 4 skiltelių česnako, kelių šakelių šviežių raudonėlių, druskos ir pipirų.

  • Visų pirma į karštą vandenį maždaug 20 min. pamerkite medinius iešmelius.
  • Atšildykite ir gerai nuvarvinkite krevetes.
  • Iš citrinos sulčių, kapotų raudonėlių, alyvuogių aliejaus, išspausto česnako ir žiupsnelio druskos paruoškite marinatą. 20–30 min. jame pamarinuokite krevetes.
  • Paprikas perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas ir supjaustykite gabalėliais. Taip pat supjaustykite svogūną ir cukiniją. Daržoves sudėkite į dubenį, apšlakstykite aliejumi, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  • Ant iešmelių suverkite krevetes ir daržoves. Kepkite ant grotelių po 3–5 min. iš kiekvienos pusės, pašlakstydami likusiu marinatu.
  • Patiekite su saldžiarūgščiu padažu.
{recipe|1455}
{recipe|2962}
{recipe|2963}
{recipe|5105}
{recipe|5107}
{recipe|5109}
{recipe|5111}