Kitokia vakarienė
Mėsos ar žuvies patiekalai su daržovių garnyru yra bene dažniausias pasirinkimas vakarienei. Kodėl nepabandžius pasigaminti ką nors kita? Išbandykite keletą receptų.
Citrinų rizotas
Jums reikės: 1,5 l natūralaus daržovių sultinio, 2 puodelių ryžių, 60 ml baltojo vyno, 70 g sūrio, 3 šaukštų sviesto, ryšulėlio petražolių, 2 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų citrinos sulčių, 4 šaukštelių tarkuotų citrinos žievelių, 2 baltųjų svogūnėlių, pagal skonį druskos ir pipirų.
- Petražoles sukapokite, o sūrį sutarkuokite.
- Svogūnėlius nulupkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Dideliame puode užkaitinkite daržovių sultinį.
- Keptuvėje išlydykite šaukštą sviesto, supilkite aliejų, suberkite svogūnėlius ir kepkite tol, kol suminkštės (apie 6 min.).
- Suberkite ryžius ir maišydami kepkite apie minutę.
- Supilkite vyną ir maišykite tol, kol išgaruos (apie pusę min.).
- Supilkite į ryžius maždaug 400 ml arba pusantro puodelio karšto sultinio ir troškinkite tol, kol ryžiai jį sugers. Keptuvę retkarčiais vis pakratykite.
- Taip po truputėlį supilkite likusį sultinį, bet tik tada, kai anksčiau įpiltas susigers.
- Gerai paruošti ryžiai turėtų būti minkšti ir sulipę, o visas procesas trukti apie 35 min.
- Galiausiai įmaišykite sūrį, petražoles, citrinos sultis, žievelę ir likusį sviestą.
- Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir patiekite su žalumynų lapeliais.
Pomidorų sriuba
Jums riekės: litro daržovių sultinio (virkite natūralų), didelio svogūno, skardinės konservuotų pjaustytų pomidorų, 140 g ryžių, morkos, saliero stiebo, 2 šaukštų citrinos sulčių, 2 šaukštų sviesto, šaukšto pomidorų tyrės, šaukšto cukraus, petražolių arba krapų (tiekti).
- Morką ir svogūną nulupkite. Morką ir salierą supjaustykite mažais gabalėliais, svogūną – skiltelėmis.
- Petražoles sukapokite.
- Didelėje keptuvėje užkaitinkite sviestą, suberkite svogūnus, cukrų ir vis maišydami kepinkite, kol dailiai apskrus.
- Subėrę morkas, salierus vis maišydami kepkite, kol daržovės suminkštės.
- Sumažinkite kaitrą iki vidutinės, supilkite citrinos sultis ir maišydami kepinkite dar minutę. Įmaišykite pomidorų tyrę.
- Sukrėskite skardinę konservuotų pomidorų, gerai išmaišykite, užpilkite daržovių sultiniu, uždenkite ir troškinkite 10 min.
- Suberkite ryžius ir troškinkite dar 12 min., kol ryžiai suminkštės.
- Prieš tiekdami sriubą pagardinkite druska ir pipirais.
- Tiekite su kapotomis petražolėmis arba krapais.
Pikantiškas omletas
Jums reikės: 8 kiaušinių, 12 vyšninių pomidorų, 100 g fetos, saujos šviežių bazilikų lapelių, pagal skonį alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų, 2 skiltelių česnako.
- Bazilikų lapelius nuskabykite, suplėšykite.
- Pomidoriukus nuplaukite, perpjaukite pusiau.
- Česnako skilteles nulupkite, sukapokite.
- Kiaušinius įmuškite į didelį plastikinį indą, įberkite keletą žiupsnelių druskos, pagal skonį pipirų ir šakute kiaušinius plakite tol, kol gausite vientisą masę.
- Į ją įtrupinkite fetą ir tolygiai išmaišykite.
- Ant silpnos kaitros užkaitinkite keptuvę su trupučiu aliejaus, pakepinkite česnako skilteles.
- Kai česnakai gardžiai pakvips, sumeskite pomidorų puseles ir kepkite apie minutę.
- Sumažinkite kaitrą ir suberkite ketvirtadalį bazilikų lapelių.
- Atsargiai supilkite trečdalį kiaušinių ir sūrio plakinio, paskirstykite per visą keptuvę.
- Kepkite tol, kol viena pusė dailiai pagels ir galėsite apversti.
- Apvertę kepkite minute trumpiau, dėkite į lėkštę ir tiekite su šviežiais bazilikais
Sočiosios salotos
Jums reikės: 600 g geltonų ir raudonų pomidorų, 2 saldžiųjų paprikų, kelių virtų bulvių, rauginto agurko, dviejų saujelių alyvuogių, mažo raudonojo svogūno, saujelės šviežių bazilikų lapelių, pagal skonį raudonojo vyno acto, aliejaus, Viduržemio jūros prieskonių.
- Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite ir supjaustykite nemažais gabalėliais. Subėrę ant kepimo popieriumi išklotos skardos, apšlakstykite aliejumi, apibarstykite Viduržemio jūros prieskoniais ir iškepkite.
- Marinuotą agurką supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Svogūną nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis.
- Nuluptas virtas bulves – kubeliais. Bazilikus sukapokite.
- Mažesnius pomidorus supjaustykite pusiau, didesnius – ketvirčiais, suberkite į didelį indą, pabarstykite druska, pipirais ir gerai išmaišykite.
- Į pomidorus suberkite alyvuoges, marinuoto agurko gabalėlius, suberkite svogūną ir bulves.
- Viską gerai išmaišykite ir apliekite užpilu, paruoštu iš aliejaus, raudonojo vyno acto, druskos ir pipirų.
Makaronai su grybais
Jums reikės: pusės litro mėgstamų miško grybų, 240 g (pakuotės) spagečių, 60 ml baltojo vyno, 3 skiltelių česnako, 2 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų šviežių petražolių, aitriųjų paprikų dribsnių, druskos ir pipirų.
- Grybus gerai nuvalykite, nuplaukite, nusausinkite, pasmulkinkite.
- Česnakus ir petražoles smulkiai sukapokite.
- Spagečius meskite į verdantį vandenį ir išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės.
- Kol makaronai virs, paruoškite grybų pagardą. Didelėje keptuvėje užkaitinkite aliejų, suberkite česnakus ir pusę šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių. Kepkite tol, kol česnakai suminkštės.
- Suberkite pjaustytus grybus, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir vis maišydama kepkite maždaug 2–3 min.
- Supilkite baltąjį vyną ir kepkite dar 3 minutes.
- Nupilkite ir atidėkite 60 ml arba ketvirtadalį puodelio vandens, kuriame virė makaronai, likusį skystį išpilkite.
- Gerai pakratę suverskite spagečius į keptuvę su grybais.
- Suberkite pjaustytas petražoles ir gerai išmaišykite.
- Jei makaronai per sausi, įpilkite nuo makaronų likusio vandens ir dar pamaišykite.