Kodėl Provanso prancūzės tokios gražios?
Po penkerius metus trukusių mikrobiologijos ir biochemijos tyrimų prancūzų mokslininkai pateikė naujieną: druskinguose Pietų Prancūzijos Kamargo ežeruose gyvenantys mikrodumbliai Dunaliella Salina pasižymi ypatingu poveikiu odai.
Taip prieš metus į pasaulinę kosmetikos rinką įžengė dar vienas vardas – „Eclaé“, kurį Lietuvoje pristatė iš Gvadelupės kilęs kompanijos eksporto direktorius Frédéricas Chapelis.
Beveik anekdotinė istorija
Jauno kosmetikos ženklo istorija – viena iš tų, kurios atsiradimas paženklintas tam tikrais atsitiktinumais. Pietų Prancūzijos Eg Morto (Aigues-Mortes) miestas, iš visų pusių apsuptas gynybine siena, tarsi saugo šalia plytinčius druskingus Kamargo ežerus, iš kurių išgaunama itin aukštos kokybės valgomoji druska. Čia per metus jos iškasama 280 tūkst. tonų, o vietovė su rožinių flamingų kolonijomis, laukinių baltų arklių ir juodų jaučių kaimenėmis pritraukia per 120 tūkst. turistų. Druskos verslą valdanti kompanija „Salins du Midi“ (vartotojams žinoma kaip populiarios stalo druskos „La Baleine“ gamintoja) metinę apyvartą skaičiuoja iki 240 milijonų eurų, taip pat valdo druskų kasyklas Ispanijoje, Italijoje, Tunise ir Senegale. Taigi kosmetikos verslas valgomosios druskos gamintojams – kaip dar vienas iššūkis.
Provanse sklando pasakojimas, kad mikrodumblių Dunaliella Salina skaistinamąjį ir jauninamąjį poveikį pirmiausia aptikę šio regiono pirtininkai: kai kasmet (nuo 1856-ųjų), ežero vandeniui nuslūgus, kasamas naujas druskos derlius, šie mikrodumbliai jau būna pasiekę savo žydėjimo piką, ir nespėjusius nuslūgti vandens telkinius nudažo raudonai. Tuo metų periodu jau nuo seno moterys iš savo vyrų parneštos druskos pirtyse darosi įvairias kaukes. Iš pradžių jos net neįtardavo, kad, be šveičiamojo, jų odą veikia dar ir skaistinamasis senėjimą stabdantis poveikis. Atsigavusius ir švytinčius moterų veidus pastebėjo mokslininkai ir ėmė atlikti mikrobiologinius tyrimus, kurie leido daryti išvadą, kad mikrodumbliai pasižymi odą atnaujinančiomis, drėkinamosiomis ir antioksidacinėmis savybėmis.
Rausvai nusidažiusio ežero fenomenas susijęs dar ir su kitu mitu: esą pelkynuose gyvenančių flamingų (vien jau Fangasjė lagūnoje jų kasmet peri per 13 tūkst. kolonija) plunksnos nusidažo rožine spalva todėl, kad jie minta tarp Dunaliella Salina mikrodumblių besiveisiančiomis krevetėmis.
Paletėje – vienuolika produktų
„Eclaé“ eksporto direktorius Frédéricas Chapelis pristatė vienuolikos produktų liniją: 7 veido, 3 kūno priežiūros priemonės ir vieną maisto papildą. Kad tai būtų sukurta, kompanija „Salins du Midi“ investavo 7 milijonus eurų. Detaliai ištyrę mikrodumblius, Bretanės laboratorijos „Sciences & Mer“ mokslininkai aptiko, kad jie gamina riebiąsias rūgštis, karatenoidus (šie veikia dešimt kartų aktyviau nei sintetintas beta karotenas) ir glicerolį – toks „kokteilis“ juos saugo nuo kaitrios saulės, vėjo ir didelės druskos koncentracijos – šios mikrodumblių ypatybės yra tikra dovana kosmetikos priemonių kūrėjams.
TAIP PAT SKAITYKITE: Makiažo vaizdo pamoka: ideali veido oda
Prancūzijos rinkoje „Eclaé“ vardas tapo konkurentu tokiems prekės ženklams, kaip „Nuxe“ ir „Caudalia“. Pagrindinis vienuolikos produktų linijos gaminys – „Sérum Perles Précieuses“ – dėl jame esančių Dunaliella Salina dumblių ir peptido alginato atnaujina ląsteles, stangrina odą ir grąžina jai spindesį. Tepamas rytais ir vakarais ant nuvalytos veido odos, prieš vartojant dieninį ar naktinį kremą. Jo kaina – 68 eurai.
Svečias iš Paryžiaus Frédéricas Chapelis akcentavo, kad pelkėti Kamargo ežerai yra valstybės saugomi gamtos paminklai, todėl, išgaunant kosmetikos žaliavas, laikomasi pačių griežčiausių gamtosaugos reikalavimų. Natūraliai šiame kraštovaizdyje besiveisiantys juodi buliai, nors ir naudojami koridai, tačiau, skirtingai nei Ispanijoje, Pietų Prancūzijos koridoje jie nėra žudomi. Kamargo deltą per šimtmečius suformavo dumblo sąnašos, kurias sustūmė Didžiosios ir Mažosios Ronos vandenys, įtekantys į Viduržemio jūrą. Provanso pasididžiavimas – dirbamos žemės plotuose auginami rausvieji Kamargo ryžiai, patiekiami mažuose kaimelių restoranėliuose su dar vienu šio krašto unikumu, garsinančiu Provanso virtuvę, – tai marinuota uždarame inde troškinta laukinių jaučių mėsa su daržovėmis.