Kodėl verta valgyti mažiau mėsos

Salotos su lašiša / „Shutterstock“ nuotr.
Salotos su lašiša / „Shutterstock“ nuotr.
Šaltinis: Žurnalas „JI“
A
A

Nesiūlome staiga pakeisti savo mitybos įpročių, per vieną dieną tapti vegetare ar vegane. Tačiau toms, kurios seniai svajojo, bet nesiryžo valgyti mažiau mėsos, šis straipsnis padės apsispręsti. Ar tikrai naudinga kepsnį iškeisti į salotų porciją?

Tapti vegetare naudinga ne tik sveikatai, šis žingsnis turėtų įtakos visai jus supančiai aplinkai. Pasak garsaus amerikiečių dietologo ir knygų autoriaus dr. Steveno Masley’aus, sumažinus suvartojamos mėsos kiekį ar visai atsisakius gyvūninio maisto, galima veiksmingai numesti papildomus kilogramus, sureguliuoti cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, išvengti širdies ir kraujagyslių sistemos ligų ir tiesiog sveikiau gyventi. Pristatome 15 svarių argumentų, kodėl verta sumažinti mėsos porcijas.

Atsikratysite antsvorio

2013 m. Mitybos ir dietologijos akademijos leidinyje paskelbti penkerius metus trukusio tyrimo rezultatai. Šiame straipsnyje rašoma, kad žmonių, kurie nevalgo mėsos, kūno masės indeksas (KMI) yra daug mažesnis nei tų, kurie per pietus neatsisako kepsnio.

Įrodyta, kad veganams gresia mažesnė nutukimo rizika. Tais pačiais metais JAV nutukimo draugija paskelbė sensacingas išvadas, kad vegetariška dieta padeda greičiau sulieknėti. Antsvorio turintys asmenys, kurie atsisakė mėsos, neteko daugiau svorio nei tie, į kurių racioną produktas buvo įtrauktas, nors abiejų grupių pacientai per dieną gaudavo vienodą kalorijų kiekį.

Pagerės širdies sveikata

„Vartojant sočiuosius riebalus, kurių šaltinis yra mėsos ir pieno produktai, kraujyje padaugėja cholesterolio, o didelis šios medžiagos kiekis neišvengiamai didina riziką susirgti širdies ligomis. Atsisakius mėsos, sumažėja sočiųjų riebalų rūgščių suvartojimas, taigi kartu mažėja tikimybė, kad užklups širdies ir kraujagyslių sistemos ligos“, – pasakoja dr. S. Masley.

Sumažinsite kraujospūdį

JAV visuomenės sveikatos specialistai ir dietologai rašo, kad vegetarams ir veganams, palyginti su tradicinės virtuvės šalininkais, kyla mažesnė rizika pajusti hipertenzijos padarinius. Mokslininkai teigia, kad vegetariškos mitybos pranašumas – didelis suvartojamų daržovių, vaisių kiekis ir mažesnis kūno svoris.

Taip pat skaitykite: Mitybos specialistė Vaida Kurpienė pataria: ar vaikui būtina valgyti mėsos?

Sumažės tikimybė sirgti diabetu

Amerikos diabeto asociacijos atliktas tyrimas patvirtino, kad žmonės, kurie teikia pirmenybę vegetariškam maistui, mažiau rizikuoja susirgti metaboliniu sindromu ir su juo susijusiu antrojo tipo diabetu, insultu, širdies ligomis. Mokslinės studijos atskleidė, kad asmenims, kurie vengia gyvulių ir paukščių mėsos, nustatomas normalus kraujospūdis, cukraus kiekis kraujyje ir net mažesnė liemens apimtis. O riebiais ir kaloringais mėsos patiekalais dažnai besimėgaujantys žmonės greitai pajunta tokios mitybos padarinius.

Išvengsite vėžio

Dar 2002 m. JAV Loma Lindos universiteto mokslininkai pradėjo dešimt metų trukusį tyrimą – stebėjo religinę bendruomenę, atsisakiusią mėsos. Nustatytas ryšys tarp veganų dietos ir sumažėjusios rizikos susirgti vėžiu. Tyrėjai atkreipė dėmesį, kad vegetariška mityba padeda išvengti virškinimo sistemos (pavyzdžiui, gaubtinės ar storosios žarnų), moterims – krūties vėžio navikų.

Išsaugosite aštrų protą

Neseniai Kalifornijos universitete (JAV) atlikti tyrimų rezultatai leidžia teigti, kad per didelis geležies kiekis, kuris gaunamas valgant raudoną mėsą, kaupiasi smegenyse ir sąlygoja Alzheimerio ligą. Įrodyta, kad minėtas mikroelementas koncentruojasi mielininiame dangale ir paskatina nervų skaidulų sunykimą. Sutrikus nervinių impulsų sklidimui, pasireiškia Alzheimerio ligai būdingi simptomai.

Nebevargins pilvo pūtimas

Vartojant daugiau daržovių, padidėja skaidulų kiekis ir pagerėja virškinimas. „Daugelis moterų skundžiasi nemaloniais pojūčiais žarnyne, o po pietų išsipūtęs pilvas varo į neviltį. Vegetariška dieta gali padėti susidoroti su šia problema. Valgydamos lengvai virškinamą maistą, nesijausite apsunkusios. Atvirkščiai, džiaugsitės lengvumo jausmu, energijos antplūdžiu ir seksualumu“, – atvirauja dietologas Dawnas Jacksonas Blatneris.

Plačiau apie tai, kodėl verta mažiau valgyti mėsos, skaitykite 50-ajame savaitraščio „Ji“ numeryje!

2014 m. gruodžio mėnesio žurnalo „Ji“ Nr. 50
2014 m. gruodžio mėnesio žurnalo „Ji“ Nr. 50 / Redakcijos archyvo nuotr.