Kokių vitaminų ir mineralinių medžiagų reikia augančiam vaiko organizmui

Mergaitė valgo daržoves / „Fotolia“ nuotr.
Mergaitė valgo daržoves / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: Žurnalas „JI“
A
A

Tiek auginantys nevalgiuką, tiek puikiu apetitu pasižymintį mažylį, visi be išimties tėvai trokšta, kad jų vaikas augtų sveikas ir laimingas.

Medicininiais tyrimais įrodyta, kad vaiko fizinę sveikatą ir net jo intelektą lemia tinkamai subalansuota mityba. Tad kaip nustatyti, ar mažajam netrūksta jo augimui ir vystymuisi būtinų vitaminų ir mineralinių medžiagų?

Gyvybiškai svarbu

Kad būtų galima tinkamai sudaryti vaiko valgiaraštį, pravartu žinoti ne tik vitaminų ir mineralų paskirtį augimo procesams, bet ir trūkumą išduodančius požymius.

Angliavandeniai, riebalai ir baltymai ne tik užtikrina energiją augančiam ir daug judančiam vaiko organizmui, bet ir sudaro pagrindinę jo valgiaraščio dalį.

Vitaminai ir mineralai yra gyvybiškai svarbūs palaikant vaiko kūno ir smegenų veiklą, prižiūrint, kad visi procesai vyktų sklandžiai.

Jų poreikį kuo puikiausiai gali patenkinti skanūs ir labai vertingi švieži vaisiai ir daržovės, kuriuose gausu ne tik vitaminų ir mineralų, bet ir augančiam organizmui būtinos ląstelienos. Taigi įvairios sodo ir daržo gėrybės yra būtinos mažylio sveikatai.

Taip pat skaitykite: Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: „Kai kurių darželių valgiaraštis netinkamas vaikams“

Kad būtų galima tinkamai sudaryti vaiko valgiaraštį, pravartu žinoti ne tik vitaminų ir mineralų paskirtį augimo procesams, bet ir trūkumą išduodančius požymius, asortimentą vaisių ir daržovių, kurie gali papildyti atsiradusį medžiagų stygių.

Vitaminas A reikalingas sveikai odai. Tai antioksidantas, palaikantis imuninę sistemą ir būtinas regėjimui. Jeigu burnoje atsiranda žaizdelių, ima kamuoti peršalimo ligos ir infekcijos, išsausėja ir pleiskanoja oda, galima įtarti šio vitamino trūkumą.

Rekomenduojama valgyti: morkų, moliūgų, paprikų, pomidorų, špinatų, brokolių ir kitų žalių daržovių.

Morkų sriuba
Morkų sriuba / Fotolia nuotr.

Vitaminas C geriausiai žinomas kaip kovotojas su infekcijomis ir peršalimu, yra nuo taršos saugantis antioksidantas. Jeigu trūksta šio vitamino, vargina infekcijos, mažėja energijos, kraujuoja dantenos. Geriausi vitamino C šaltiniai – švieži vaisiai ir daržovės.

Rekomenduojama valgyti: citrusinių vaisių, kopūstų, kivių, bulvių, braškių.

Vitaminas D geriausiai žinomas dėl kaulus ir dantis stiprinančių savybių. Taip pat atlieka daug imuninės sistemos funkcijų, turi įtakos nuotaikai, širdies veiklai. Jo trūkumas gali pasireikšti labai įvairiais požymiais. Skirtingai nuo kitų vitaminų, maistas nėra pagrindinis jo šaltinis – vitaminas D gaminasi būnant saulėje. Todėl be subalansuotos mitybos būtina kuo daugiau laiko praleisti gryname ore.

Vitaminas E reikalingas odai ir imuninei sistemai. Jis yra antioksidantas, saugantis nuo žalingo aplinkos poveikio. Apie vitamino E trūkumą išduoda dažnai atsirandančios mėlynės, lėtai gyjančios žaizdos, sumažėjęs raumenų tonusas ir sausa oda.

Rekomenduojama valgyti: špinatų, alyvuogių, šparagų, avokadų, kukurūzų, sėmenų, alyvų ar saulėgrąžų aliejaus.

Morkų sriuba
Morkų sriuba / Fotolia nuotr.

B grupės vitaminai vaiko organizmui maistą padeda paversti energija ir reguliuoja daugelį organizmo procesų, reikalingi sklandžiai nervų sistemos veiklai. Trūkstant B grupės vitaminų gali susilpnėti atmintis, jaustis fizinis ir protinis nuovargis, atsirasti miego sutrikimų, nerimas, suprastėti odos ir plaukų būklė.

Rekomenduojama valgyti: žalių lapinių daržovių, ankštinių augalų, bulvių, kukurūzų.

Taip pat skaitykite: Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: „Per pusmetį numečiau 24 kg“

Kalcis yra būtinas sveikiems kaulams ir dantims, padeda atsipalaiduoti. Kalcio trūkumas pasireiškia raumenų mėšlungiu, nemiga ir nervingumu, sąnarių skausmais ir dantų kariesu.

Rekomenduojama valgyti: citrusinių vaisių, figų, brokolių ir lapinių kopūstų, morkų ir pupelių.

Morkų sriuba
Morkų sriuba / Fotolia nuotr.

Geležis raudoniesiems kraujo kūneliams padeda išnešioti deguonį ir maistą paversti energija. Jo trūkumas pasireiškia energijos stygiumi, nuovargiu, apatija.

Rekomenduojama valgyti: ankštinių daržovių, špinatų, burokėlių, granatų, džiovintų vaisių.

Magnis yra svarbus energijos šaltinis ir natūrali raumenis atpalaiduojanti medžiaga. Jis reikalingas formuojantis kaulams ir dantims. Apie jo trūkumą byloja miego sutrikimai, nervingumas ir hiperaktyvumas, galvos skausmas.

Rekomenduojama valgyti: žalių lapinių daržovių, džiovintų vaisių, vynuogių.

Cinkas skatina augimą, stiprina imunitetą ir gamina energiją. Jei trūksta cinko, vaikai lėtai auga, puola infekcijos, gali kilti protinės sveikatos problemų, nagus nusėja baltos dėmelės.

Rekomenduojama valgyti: žirnių, pupelių, bulvių ir morkų, česnakų.

Morkų sriuba
Morkų sriuba / Fotolia nuotr.

Kokybę garantuoja įstatymai

Kad organizmui nestigtų naudingųjų medžiagų, svarbu paisyti sveikos mitybos piramidės rekomendacijų ir vaikui pasiūlyti kuo įvairesnį maistą. Pagal ją, per dieną patartina suvalgyti nuo 3 iki 5 porcijų daržovių ir nuo 2 iki 4 porcijų vaisių.

Tokias normas yra nustačiusi Pasaulio sveikatos organizacija. Tačiau ar galime būti tikri, kad prekybos centruose įsigyjami vaisiai ir daržovės yra saugūs, išsaugoję augančiam organizmui būtinas naudingąsias medžiagas?

Be jokios abejonės. Europos Sąjungos šalyse užauginamos ir prekybos centruose parduodamos gėrybės yra itin aukštos kokybės, nes jų auginimą, laikymą, gabenimą ir pardavimą reglamentuoja griežti ES įstatymai. Todėl į mūsų krepšelį keliauja, o vėliau vaiko lėkštutėje atsiduria švieži ir gardūs, kuo mažiau chemiškai apdoroti vaisiai ir daržovės. Jų kontrolę tiek didžiuosiuose ir mažuosiuose prekybos centruose, tiek gatvės prekybos vietose ir turgavietėse atlieka Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Sužinokite daugiau, sekdami naujienas „Facebooke“!