Koks maistas ir gėrimai sukelia arba skatina nerimą?
Praeitą savaitę rašėme apie tai, kokie maisto produktai skatina galvos skausmą ir migreną. Dabar norime pakalbėti apie tai, kas gali skatinti nerimą. Paprastai šnekama apie tai, kad apimti nerimo žmonės daugiau valgo – tai vadinama emociniu valgymu. Tačiau ir pats maistas bei gėrimai skatina nerimą.
Kava
Kaip ankstesniame interviu minėjo natūralios medicinos gydytoja mityba Tautvilė Šliažaitė, kava yra stimuliantas, kuris silpnina antinksčius, o pastarieji padeda reguliuoti streso lygį organizme. Kuo daugiau stimuliacijos, tuo daugiau streso, nerimo patiriame.
Žmonės neretai išgeria kavos, nes trūksta miego, jaučiasi neramūs, jiems norisi daugiau energijos. Tačiau tokiu atveju kofeinas ne tik energizuoja, bet ir stimuliuoja ir taip neramią būseną, o gausiai vartojamas gali sukelti ir miego sutrikimų. Kofeinas veikia nervų sistemą – skatina pasigaminti daugiau streso hormono kortizolio.
Labai svarbu nevartoti kavos su maistu, nes joje esančios medžiagos sustabdo magnio, geležies pasisavinimą. Vienas pačių blogiausių dalykų – gerti kavą ryte tuščiu skrandžiu. Rekomenduojama jos gerti praėjus 45 min. po pusryčių.
Tiesa, kava taip veikia ne absoliučiai visus ir nebūtinai kaskart – paprastai kofeinas stimuliuoja neramesnius žmones. Ir tai nereiškia, kad jos reikia apskritai nevartoti – tiesiog pakaks puodelio ar dviejų per dieną.
Beje, kavoje esantis pienas, jei gerai toleruojate laktozę, sušvelnina šiuos simptomus, tad kapučino – geras pasirinkimas. Ir – su kuo mažiau cukraus.
Makaronai, ryžiai, saldumynai
Rafinuoti angliavandeniai, tokie kaip makaronai, balti ryžiai, balta duona, limonadas, saldumynai, tortai, bandelės ir pan., irgi skatina nerimą. Pradžioje jie pakelia nuotaiką, suteikia energijos, dėl to yra taip mėgstami, tačiau ši būsena ilgai netrunka.
Rafinuotų angliavandenių potraukis gali reikšti, kad trūksta miego ir norisi save stimuliuoti tokiu maistu.
O kas aukštai kyla, tas žemai krenta. Kalbame apie cukraus kiekį kraujyje. Dėl jo staigaus šoktelėjimo, o po to – kritimo, vėl pritrūkstame energijos, kyla nerimas ir siekiama susigrąžinti ankstesnę gerą nuotaiką tais pačiais netinkamais produktais.
Kaip interviu eLaima.lt yra sakiusi mitybos specialistė Vaida Kurpienė, tokio maisto (rafinuotų angliavandenių) potraukis gali reikšti, kad trūksta miego ir norisi save stimuliuoti. Jų reikia, kai norisi greitai gauti energijos. Tačiau geresnis pasirinkimas – rudieji ryžiai, grikiai, viso grūdo dalių makaronai, viso grūdo dalių duona ir pan. Ir – kuo daugiau daržovių.
Alkoholis
Vieni žmonės, kurie yra linkę nerimauti, nerimo problemą bando „spręsti“ daugiau valgydami nelabai sveiko maisto, kiti – vartodami alkoholį. Deja, jis dar labiau skatina nerimą. Tie, kuriuos vargina ilgalaikis stiprus nerimas, neretai turi ir priklausomybę alkoholiui. Alkoholis, kuris irgi iš esmės yra angliavandeniai, kaip ir tam tikros rūšies maistas pradžioje pakelia nuotaiką. Tačiau su laiku situacija blogėja, ir net tie, kurie anksčiau nejausdavo nerimo, ilgainiui gali pradėti jį jausti, jei piktnaudžiauja alkoholiu.
Alkoholis išderina centrinę nervų sistemą, kuri yra atsakinga už mūsų emocijas. Ir jis lygiai taip pat sukelia cukraus kiekio kraujyje svyravimus.
Sūrus maistas
Maistas, kuriame yra daug druskos, daugeliui yra skanus, tačiau jis pakelia kraujospūdį, širdis priversta dirbti sparčiau. Tuo metu organizmas prigamina daugiau hormono adrenalino, kuris sukelia įtampą. Todėl, pavyzdžiui, užvalgius sūraus maisto bus sunkiau užmigti ar – atvirkščiai, susikaupti rimtam darbui.