Koldūnų renesansas: 5 įdarai

Koldūnai su jautienos įdaru / Astos Černės nuotr.
Koldūnai su jautienos įdaru / Astos Černės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2015-08-17 16:15
AA

Greičiausiai koldūnus ruošėte labai seniai – daugelis mūsų įprato juos paprasčiausiai įsigyti šaldytus. Darbo mažiau, tačiau skonis... Sutiksite, kad jis nė iš tolo neprilygsta pačių pasigamintiems, ar ne? Tad šį kartą siūlome griebtis darbo.

Iš pradžių prisiminkime, kaip paruošti tešlą koldūnams.

Reikės: 700 g kvietinių miltų, 250–270 ml vandens, 2 kiaušinių, druskos, kelių valg. š. alyvuogių aliejaus.

Gaminimas: suberkite miltus į krūvelę, viduryje padarykite duobutę, sudėkite druską, kiaušinius, alyvuogių aliejų, atsargiai supilkite vandenį, minkydami tešlą. Tuomet gautą masę suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve vienai valandai.

Kai formuosite koldūnus, tešlą padalinkite į kelias dalis. Vieną iškočiokite ir su formele išpjaukite skrituliukus. Tada dėkite įdarą, kurį patariama pasiruošti iš anksto.

Koldūnus virkite pasūdytame vandenyje, galite įmesti kelis lauro lapus. Patiekite su grietine, smulkintais žalumynais. 

Koldūnų galite pasiruošti daugiau ir juos užšaldyti. Tuomet beliks norimu metu įmesti į puodą ir išvirti.

Taip pat skaitykite: Paprastas iškylos burgerio receptas

5 įdarai koldūnams

Koldūnai su jautienos įdaru. / Astos Černės nuotr.
  • Klasikinis faršo įdaras su jautiena, aviena, kiauliena

Reikės: 450 g jautienos, 350 g avienos, 200 g kiaulienos, 1 svogūno, druskos pagal skonį, šviežių grūstų pipirų.

Gaminimas: mėsą sumalkite, pagardinkite druska, pipirais, sudėkite smulkiai kapotą svogūną ir gerai išmaišykite. Leiskite pastovėti 30 min.

  • Avienos įdaras

Reikės: 0,5 kg avienos, 100 g grietinėlės, 2 raudonųjų svogūnų, 1 valg. š. imbiero, 5 česnako skiltelių, druskos, pipirų pagal skonį, vieno ryšelio mėtų lapų.

Gaminimas: mėsą sumalkite kartu su svogūnais ir smulkintomis mėtomis. Tuomet gautą įdarą sumaišykite su smulkintu česnaku, grietinėle, druska, pipirais ir druska pagal skonį.

Taip pat skaitykite: Kriterijai, padėsiantys nustatyti mėsos šviežumą

  • Antienos (arba žąsienos) ir kiaulienos įdaras

Reikės: 400 g antienos arba žąsienos su riebaliukais, 400 g kiaulienos, 1 didelio svogūno, druskos, pipirų pagal skonį, žiupsnelio kmynų, ½ arbat. š. malto muskato riešuto

Gaminimas: sumalkite paukštieną, kiaulieną, taip pat svogūną. Pagardinkite prieskoniais. Gamindami koldūnus su šiuo įdaru, galite įdėti į kiekvieną ir po kelias spanguolių ar raudonųjų serbentų uogas.

  • Vištienos (arba kalakutienos) įdaras

Reikės: 750 g vištienos arba kalakutienos filė, 150 g grietinėlės, 50 g sviesto, 1 didelio svogūno, druskos ir pipirų pagal skonį, vieno ryšelio krapų.

Gaminimas: paukštieną sumalkite, pridėkite druskos, pipirų pagal skonį, pagardinkite krapais, svogūnais ir sumaišykite su grietinėle bei tarkuotu sviestu.

Taip pat skaitykite: Virtuvės gudrybės, kad mėsa būtų sultinga ir minkšta

  • Įdaras su žuvimi

Reikės: 1 kg mėgstamos žuvies filė, 1 didelio svogūno, 150 g grietinėlės, 1 ryšelio krapų, druskos, pipirų pagal skonį.

Gaminimas: žuvį sumalkite, pagardinkite druska, pipirais, sudėkite smulkintą svogūną, krapus ir gerai viską išmaišykite kartu su grietinėle. 

O čia dar keli receptai:

{recipe|1569}
{recipe|2151}
{recipe|2562}
{recipe|2595}
{recipe|2628}
{recipe|3528}
{recipe|4205}
{recipe|4280}