Kukuliai – kiekvieno skoniui

Žuvies kukuliai / Shutterstock nuotr.
Žuvies kukuliai / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Mėsos, žuvies ar vegetariški kukuliai – puikus valgis: juos lengva pagaminti, galima įvairiai patiekti. Be to, patogu normuoti pagal valgytojų apetitą.

Žuvies kukuliai su ryžių ir žaliųjų žirnelių garnyru

Jums reikės: 500 g menkių, skumbrių ar lydekų filė, kiaušinio, kelių šaukštų džiūvėsėlių, druskos, pipirų.

Garnyrui: stiklinės ryžių, 200 g šaldytų žaliųjų žirnelių, šaukšto sviesto, apelsino, pluoštelio svogūnų laiškų, žiupsnelio raudonųjų paprikų dribsnių, druskos, pipirų.

  • Ryžius nuplaukite, suberkite į puodą su 3 stiklinėmis pasūdyto vandens, palaukite, kol užvirs. Uždenkite puodą, sumažinkite ugnį ir virkite apie 15 min., retkarčiais pamaišydami (maišomi ryžiai bus lipnesni).
  • Išvirusius išdėliokite į šaltu vandeniu perskalautas formeles, gerokai paspauskite ir laikykite šiltai.
  • Paruoškite kukulius. Žuvį sumalkite ar sutrinkite elektriniu maisto smulkintuvu, įmuškite kiaušinį, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir, berdami po šaukštą džiūvėsėlių, minkykite, kol masė pasidarys lengvai formuojama.
  • Drėgnais delnais suformuokite pasirinkto dydžio kukulius, dėkite į garų puodą ir garinkite 7 min. (laiką skaičiuokite nuo užvirimo). Jei turite laiko, suformuotus kukulius valandą palaikykite šaldytuve – jie išbrinks ir geriau išlaikys formą.
  • Paruoškite žirnelių tyrę. Žirnelius suberkite į puodą, įpilkite 50 ml vandens ir virkite, kol suminkštės. Prieš nukeldami nuo ugnies sudėkite sviestą, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir rankiniu maišikliu sutrinkite (neturi būti visiška tyrė). Trindami pagardinkite šlakeliu šviežiai spaustų apelsino sulčių.
  • Prieš tiekdami į lėkštes išverskite ryžių bokštelius, ant jų krėskite žirnelių tyrės, ant viršaus uždėkite po kelis garintus kukulius, užberkite po žiupsnį paprikų dribsnių. Puoškite susmulkintais svogūnų laiškais, apelsino griežinėliais, jei norite, įdėkite ir vieną kitą majonezo kauburėlį.

Jautienos kukuliai su barbekiu padažu

Jautienos kukuliai su barbekiu padažu
Jautienos kukuliai su barbekiu padažu / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 500 g maltos jautienos, kiaušinio, 8 šaukštų nesaldinto sutirštinto pieno, 85 g greitai paruošiamų avižinių dribsnių, 2 svogūnų, po žiupsnelį druskos, pipirų, aitriųjų paprikų miltelių.

Padažui: 250 ml kečupo, 8 šaukštų lipnaus rudojo cukraus, 0,5 šaukštelio rūkytų paprikų miltelių, pluoštelio šviežių petražolių.

  • Į dubenį sudėkite visus kukuliams skirtus produktus, išskyrus mėsą, ir gerai išmaišykite. Kai masė taps vienalytė, sudėkite mėsą, gerai išminkykite ir drėgnais delnais suformuokite graikinio riešuto dydžio kukulius.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Kukulius sudėkite į aliejumi pateptą skardą ir kepkite 20 min.
  • Kol jie kepa, paruoškite padažą. Į puodą sukrėskite kečupą, sudėkite cukrų, maišydami užvirinkite ir porą minučių pavirkite. Įmaišykite paprikų miltelius.
  • Jei skardoje su kukuliais liko skysčio, atsargiai jį nupilkite, ant sausų kukulių sukrėskite karštą padažą, vėl šaukite į orkaitę ir kepkite dar 10–15 min. (kol padažas taps mėgstamo tirštumo). Į serviravimo lėkštę išverstus kukulius gausiai apibarstykite petražolėmis.

Makaronų sriuba su vištienos kukuliais

Makaronų sriuba su vištienos kukuliais
Makaronų sriuba su vištienos kukuliais / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 450 g maltos vištienos (tinka ir kalakutiena), 6 šaukštų džiūvėsėlių, svogūno, 2 šaukštai parmezano, po žiupsnelį druskos, pipirų, česnakų granulių.

Sriubai: 1 l vištienos ar daržovių sultinio, 200 g šaldytų daržovių mišinio, 100 g smulkių makaronų, saujelės susmulkintų prieskoninių žalumynų.

  • Visus kukuliams skirtus produktus suminkykite ir drėgnais delnais suformuokite pasirinkto dydžio kukuliukus.
  • Užvirinę sultinį, sumeskite juos ir virkite 15 min.
  • Apvirusius kiaurasamčiu išgriebkite ir atidėkite, o į verdantį puodą sudėkite šaldytas daržoves (atšildyti nereikia), palaukite, kol sriuba vėl pradės kunkuliuoti, ir suberkite makaronus. Kai jie suminkštės (po 8–10 min.), paragaukite, ar netrūksta druskos, prieskonių, galbūt ir šlakelio citrinų sulčių.
  • Į baigiantį virti sriubos puodą sumeskite kukuliukus, žalumynus ir iš karto nukaiskite.

Falafeliai

Falafeliai
Falafeliai / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 400 g avinžirnių, šaukštelio kepimo miltelių, svogūno, česnako skiltelės, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, šaukšto citrinų sulčių, žiupsnelio druskos.

  • Avinžirnius užmerkite iš vakaro. Išbrinkusius perplaukite, gerai nuvarvinkite ir suberkite į maisto smulkintuvą. Į tą patį indą sudėkite visus kitus recepte nurodytus produktus ir sutrinkite. Masė neturi būti vienalytė, tačiau lipni ir lengvai formuojama. Jei ji per tiršta, įmaišykite dar aliejaus, jei per skysta – įberkite džiūvėsėlių.
  • Drėgnais delnais formuokite pasirinkto dydžio rutuliukus. Juos galite kepti dviem būdais: gilesnėje keptuvėje įkaitintame aliejuje (jei aliejaus nemažai, iškepa per 5 min., apversti nereikia) arba, jei norite ne tokių kaloringų kepsnelių, – iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje (iškepa per 30–40 min., įpusėjus kepti reikėtų apversti).
  • Tiekite su šviežiomis daržovėmis ir mėgstamu padažu (labai tinka gaivus dzadzikis). Beje, falafeliai skanūs ir šalti. Tinka ir šiaip pakramsnoti, ir kaip salotų priedas.
{recipe|4140}
{recipe|4210}
{recipe|4477}
{recipe|4608}
{recipe|4636}
{recipe|4925}
{recipe|5420}