Kulinarijos meistrų patarimai: kuo pakeisti druską ir pipirus?
Šį šeštadienį televizijos žiūrovus laida „Gardu Gardu“ vėl pakvies pas šefą Gian Lucą Demarco į svečius. Nors aplinka netradicinė, tačiau laidą vedėjai pradės tradiciškai – nuo kavos puodelio. Žiūrovai netruks pastebėti, kad nuo pirmų laidos sekundžių nedings šypsena nuo vedėjų lūpų, ir ta pakili bei pozityvi nuotaika su šmaikščiais „pasikandžiojimais“ išliks iki pat laidos pabaigos. Linksmus juokelius ir virtuvės kuriozus jau galima būtų taip pat įtraukti į laidos tradicijų sąrašą.
Turbūt veikiamas savo studijos sienų, TV3 laidos „Gardu Gardu“ kulinarijos šefas Gian Luca dar kartą pagamins tradicinį itališką patiekalą – tagliatelle pastą tik su lietuviška vištiena ir netradiciniu apelsinų padažu, kuriame nebus nei druskos, nei pipirų. Gian Luca niekada nenustoja stebinti: jis druską ir pipirus žada pakeisti ančiuviais. Kai žiūrovai pamatys, kaip Ali nekantravo paragauti, tikrai susigundys išbandyti charizmatiškojo italo pasiūlytus gaminimo triukus ir savo virtuvėse.
Smagiai pasidarbavę ir užkandę, laidos vedėjai pereis, anot Ali, prie linksmiausios dalies – deserto. Konditerijos šefas taip pat įneš savų improvizacijų ir patį tradiciškiausią prancūzišką desertą pagamins savaip: pistacijų krembriulė (creme brulee) su greitai pagaminamais braškių ledais. Šis desertas nepaliks abejingo nei Gian Lucos, nei televizijos žiūrovų.
Kas atsitinka, kai maistinė plėvelė yra neteisingai nukerpama, kokioje šalyje gimė maisto gaminimo procesų pavadinimai ir daug kitų linksmų ir rimtų patarimų – jau šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu“.
Naminė pasta su vištienos, ančiuvių ir apelsinų padažu
Reikės:
- 200 g kvietinių miltų
- 100 g kiaušinių masės (2 kiaušiniai)
- 500 g vištienos šlaunelių mėsos be kaulo ir odos
- 2 apelsinai
- 2–3 ančiuvių filė gabaliukai
- 1 skiltelė česnako
- Alyvuogių aliejus kepimui
- Švieži mėtos lapeliai
Gaminimas:
Apelsinus nulupti peiliu ir nepalikti baltos odelės. Supjaustyti kubeliais. Žievelę taip pat supjaustyti smulkiomis juostelėmis. Į keptuvę įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus, įmesti nuluptą nesmulkintą česnako skiltelę ir pakepinti ančiuvių filė gabaliukus, kol jie visiškai suirs. Tada sudėti kubeliais supjaustytą vištieną ir gerai apkepti. Suversti apelsinų kubelius, gerai išmaišyti ir ir patroškinti 5 minutes. Suberti apelsinų žieveles ir vėl keletą minučių patroškinti. Išjungti kaitrą.
Ant darbastalio pasidaryti miltų kauburėlį su duobute, į kurią supilti kiaušinių masę arba įmušti kiaušinius. Gerai išminkyti tešlą. Jei neturite pastos gaminimo mašinėlės, labai plonai (1 mm) iškočioti tešlą, gerai išmiltuoti, susukti į ritinėlį ir supjaustyti norimo storio juostelėmis. Virti 2–3 min. Išvirtą pastą nukošti, padažo keptuvę vėl padėti ant ugnies, suversti į ją pastą, gerai išmaišyti ir porą minučių pakaitinti. Patiekti su šviežios mėtos lapeliais. Jei reikia pabarstyti šviežiai malta druska ir pipirais. Skanaus!
Pistacijų krembriulė su braškių ledais
Reikės:
- 300 g grietinėlės
- 100 g pieno
- 180 g kiaušinių trynių masės (9 tryniai)
- 60 g cukraus
- 30 g pistacijų pastos
- 50 g cukraus karamelizavimui
Ledams:
- 500 g šaldytų braškių
- 500 g grietinėlės
- 50 g cukraus pudros
Gaminimas:
Kartu puode užvirti grietinėlę ir pieną. Kambario temperatūros kiaušinių trynius išplakti su cukrumi, įdėti pistacijų pastos ir dar kartą perplakti. Nuolat maišant po truputį su pauzėmis pilti užvirusį grietinėlės ir pieno mišinį. Išmaišyti iki vientisos masės, kurią supilti atgal į puodą ir pastatyti vėl ant ugnies. Maišant kaitinti iki pradės garuoti. Tada nukelti nuo ugnies ir išpilstyti masę į norimus indelius. Indelius sustatyti į skardą. Ant skardos užpilti vandens, kad apsemtų du trečdalius indelių aukščio. Kepti iki 120°C įkaitintoje orkaitėje vieną valandą. Iškepusią atvėsinti, apibarstyti paviršių cukrumi ir karamelizuoti.
Šaldytas braškes ir cukraus pudrą suberti į smulkintuvą ir sumalti. Supilti grietinėlę ir dar kartą permalti. Šaukštu formuoti ritinėlius ir patiekti kartu su krembriulė. Skanaus!