Laura Mazalienė: „Maisto planavimo lentelė – puikus įrankis, norintiems gyventi tvariau“
Ne paslaptis, kad sutaupyti, išmesti mažiau maisto ir gyventi tvariau padeda sudaromi maisto sąrašai. Nors dažniausiai juos susidarome kiekvienam apsipirkimui atskirai, yra ir kur kas patogesnių būdų.
Birželį prekybos centras „Rimi“ paskelbė Aplinkosaugos mėnesiu ir kviečia savo pirkėjus gyventi tvariau, pasimokant iš gerųjų patirčių. Žurnalistė, verslininkė ir trijų vaikų mama Laura Mazalienė kadaise internete atradusi vienos lentelės pavyzdį, juo naudojasi iki šiol – produktus perka pagal reikiamus sąraše esančių mėgstamiausių patiekalų ingredientus. Anot jos, tokį grafiką galima nusibraižyti ir ant rašymo lentos, o stropiausieji gali pasidaryti kompiuterinę lentelę.
Aiškus visos savaitės meniu
Laura sako, kad su vyru Šarūnu augindami tris vaikus, neišvengiamai išmoko planuoti buities darbus ir stengiasi juos atlikti kuo greičiau, neapsunkindami savo kasdienybės. „Geriau jau vieną vakarą pasukti galvą, bet susidėlioti aiškų visos savaitės meniu. Vaikai mėgsta skirtingus patiekalus, bet stengiamės dažniau gaminti tai, kas patinka mums visiems – tarkime, grikius su daržovėmis. Prieš apsipirkimą pasižiūriu, ko trūksta ir prie šio patiekalo, daržovių langelyje įrašau, kad reikia, pavyzdžiui, morkų ir cukinijų. Stengiamės valgyti kokybiškus ir sveikatai palankius produktus, todėl mėgstame daržovių įvairovę – pastarnokus, brokolius, morkas, o kruopas dažniausiai renkamės be glitimo, nes šeimoje yra jo netoleruojančių“, – pasakoja Laura.
Siekdama supaprastinti apsipirkimo procesą ir pirkti tik reikalingus maisto produktus, L. Mazalienė ėmė naudoti internete rastą metodą. Standartinio popieriaus lapo kairėje pusėje ji surašo, kokius patiekalus labiausiai mėgsta šeima, o dešinėje susibraižo langelius pagal maisto produktų grupes ir juos prieš apsipirkimus užpildo.
Moteris tikina, kad toks maisto planavimu įrankis itin pasiteisino, nes lentelėje visada mato, ko šaldytuve yra, ir ko trūksta, kokią prekių kategoriją reikia papildyti, kad būtų iš ko gaminti mėgstamiausius patiekalus. Anot jos, tokią lentelę užtenka nusibraižyti kiekvienam metų sezonui ir keisti atsižvelgiant į kintantį asortimentą.
Tėvų problema – vaikų apetito pokyčiai
Vaikų apetitas – net ir kelias atžalas jau užauginusiems tėvams galvos skausmą keliantis klausimas. Mazalų šeimoje taip pat pasitaiko apetito pokyčiai – kartais vaikai maistą suvalgo kosminiu greičiu, o kartais būna sotūs po vieno kąsnio. Tokius atveju Laura siūlo vaisius užšaldyti. „Aš tiesiog gražiai nupjaunu nukąstą vaisiaus dalį, supjaustau jį skiltelėmis, dedu į permatomą indelį, kuris keliauja į šaldiklį. Namuose turime prabangą – atskirą šaldiklį ir erdvų šaldytuvą, todėl sudėliojame produktus taip, kad tik atidarius dureles juos matytume, o šaldiklyje yra vietos užšaldyto maisto likučiams – stengiamės nieko neišmesti. Iš šaldytų vaisių ir uogų likučių paskui pagaminame glotnučių, gardiname granolą ar panaudojame naminių ledų gamybai“, – patirtimi dalijasi verslininkė.
L. Mazalienės nuomone, turint keletą vaikų, kurių skoniai gana skirtingi, verta kasdien gaminti ir valgyti tik laiko patikrintus patiekalus, kurie priimtini visiems. „Eksperimentuoti leidžiame sau tik savaitgaliais, nes mūsų vaikai gana konservatyvūs naujiems skoniams. Taip pat dažniausiai maistą gaminame tik vieniems pietums ar vakarienei, o ne išsyk kelioms dienoms, nes per dideli patiekalų kiekiai labai retai vaikų būna antrąkart sutinkami su džiaugsmu. Iš patirties galiu pasakyti, kad jei atsakingai planuoji, ką pirksi ir ką valgysi, buitis nebeatrodo sudėtinga, o be to sutaupai ir mokaisi gyventi tvariau“, – pasakoja L.Mazalienė.