Lėkštėje – pirmosios uogos ir žalumynai
Pamažu ant mūsų stalo randasi pirmųjų gėrybių: saldžių kvapių braškių, gaivių agurkėlių, sultingų špinatų lapelių, rūgštele stebinančių rabarbarų stiebų. Mėgaukitės jomis – pasigaminkite keletą lengvų patiekalų.
Gaivios salotos su ridikėliais ir agurkais
Jums reikės: 5–7 ridikėlių, 2 agurkų, 1–2 šaukštelių juodųjų sezamų sėklų, po žiupsnelį druskos ir cukraus, šaukšto aliejaus, šaukšto citrinos ar apelsino sulčių, saujelės šviežių krapų.
- Agurkus supjaustykite kubeliais, ridikėlius – ketvirčiais. Pabarstykite druska ir cukrumi, išmaišykite. Užpilkite aliejaus ir citrinos ar apelsino sulčių, vėl išmaišykite. Apibarstykite juodųjų sezamų sėklomis, krapais ir tiekite.
Salotos su pirmaisiais žiedais ir keptu sūriu
Jums reikės: saujos gėlių žiedų (kiaulpienių, nasturtų, begonijų, našlaičių, saulučių ir kt.), salotų mišinio, šviežių petražolių ir krapų, šaukštao aliejaus, po žiupsnelį druskos ir cukraus, šaukšto citrinos arba apelsino sulčių.
Sūrio suktinukams: kelių lietinių blynelių, 200 g ožkų sūrio (gali būti ir kitoks), šaukštelio majonezo, 2 kiaušinių, šaukšto krakmolo, žiupsnelio druskos, aliejaus kepti.
- Supjaustykite sūrį kvadratėliais ir susukite į lietinius blynelius – lyg dėtumėte į voką. Dubenėlyje suplakite kiaušinį, krakmolą, majonezą ir druską. Suktinukus pavoliokite plakinyje iš abiejų pusių ir kepkite įkaitintame aliejuje – kiekvieną pusę ne ilgiau kaip minutę.
- Salotų mišinį, petražoles ir krapus pabarstykite druska ir cukrumi, apšlakstykite aliejumi ir sultimis, lengvai permaišykite. Dėkite į lėkštes šalia kepto sūrio ir apibarstykite įvairiais gėlių žiedais.
Keptos šviežios bulvės su brokoliais
Jums reikės: 0,5–0,8 kg šviežių mažų bulvių, brokolinio kopūsto, pagal skonį druskos ir maltų juodųjų pipirų, 3–4 šaukštų aliejaus, 4 skiltelių česnako, saujelės šviežių krapų.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, kepimo skardą ištepkite aliejumi.
- Bulves gerai nuplaukite trindami kempinėle ar šepetėliu po tekančiu vandeniu, lupti nereikia. Jei bulvės didelės, padalykite pusiau ar ketvirčiais. Suberkite į verdantį vandenį ir virkite 5–7 minutes. Nukoškite ir atvėsinkite. Dėkite neluptas česnako skilteles, supilkite aliejų, suberkite prieskonius ir gerai išmaišykite.
- Išverskite ant kepimo skardos, tolygiai paskirstykite ir šaukite į orkaitę. Kepkite 20 minučių.
- Brokolinį kopūstą išskirstykite žiedynais, pasmulkinkite ir nuplikykite verdančiu vandeniu. Suberkite ant bulvių, lengvai permaišykite ir vėl kiškite į orkaitę. Kepkite, kol bulvės apskrus. Iškeptas daržoves pabarstykite smulkintais krapais.
Blyneliai su keturių sūrių ir jaunų špinatų įdaru
Jums reikės: 140 g rikotos, 140 g gorgoncolos, 100 g mocarelos, 100 g parmezano, 450 g špinatų, 700 ml pieno, 140 g miltų, 2 kiaušinių, saujelės svogūnų laiškų, 75 ml vandens, 65 ml riebios plakamosios grietinėlės, 60 g sviesto, lauro lapo, pagal skonį druskos, pipirų ir malto muskato.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių, kepimo formą ištepkite aliejumi.
- Užmaišykite blynelių tešlą: sumaišykite 200 ml pieno su vandeniu. Į didelį dubenį suberkite 100 g išsijotų miltų ir druskos. Centre padarykite duobutę ir įmuškite kiaušinius. Miltus iš kraštų versdami į centrą ant kiaušinių, nedideliais kiekiais pilkite pieno ir vandens mišinį, maišykite. Ištirpdykite 2 šaukštus sviesto ir supilkite į tešlą. Gerai išmaišykite.
- Įkaitinkite keptuvę, sumažinkite kaitrą ir iškepkite blynelius – maždaug 2 šaukštai tešlos vienam blyneliui.
- Paruoškite padažą: į keptuvę supilkite 570 ml pieno, įdėkite 50 g sviesto, įberkite 30 g miltų, įmeskite lauro lapą ir maišydami užvirkite. Kaitinkite, iki padažas sutirštės. Pagardinkite druska, pipirais ir muskatu. Sumažinkite ugnį ir virkite dar apie 2 minutes, supilkite grietinėlę, išmaišykite ir nukelkite.
- Paruoškite įdarą: keptuvėje ištirpdykite 10 g sviesto ir apkepkite špinatus – maždaug 2 minutes. Suverskite į kiaurapuodį ir palikite nuvarvėti, spustelėkite šaukštu. Sudėkite į dubenį, suberkite smulkintus sūrius, pagardinkite muskatu ir pipirais, išmaišykite. Suberkite kapotus svogūnų laiškus ir supylusi 5 šaukštus padažo išmaišykite.
- Ant kiekvieno blynelio krėskite įdaro ir susukite. Sudėjusi į kepimo formą, šaukite į orkaitę. Kepkite 25–30 minučių, kol gažiai apskrus. Padažą tiekite atskirai.
Pyragas su rabarbarais ir braškėmis
Jums reikės: 300 g rabarbarų, 200 g braškių, 150 g kambario temperatūros sviesto, 2 kiaušinių, 100 g maltų migdolų, šaukštelio sodos, šaukšto grietinės, 150 g cukraus, 100 g miltų, 2 šaukštų krakmolo, migdolų arba vanilės esencijos (nebūtina), sviesto formai ištepti, džiūvėsėlių ar miltų formai pabarstyti.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių, kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite džiūvėsėliais.
- Nulupkite rabarbarus ir supjaustykite nedideliais pailgais gabalėliais. Užberkite 2 šaukštais cukraus, išmaišykite ir palikite. Kartkartėm vis pamaišykite.
- Braškes supjaustykite griežinėliais ir taip pat užberkite 2 šaukštais cukraus, išmaišykite.
- Sviestą elektriniu plaktuvu ištrinkite su 100 g cukraus, įmuškite kiaušinius ir dar minutę dvi paplakite.
- Sodą suberkite į grietinę ir sukrėskite į sviesto masę. Taip pat supilkite maltus migdolus, krakmolą ir įlašinkite lašą esencijos. Viską gerai išmaišykite ir pusę masės sukrėskite į kepimo formą. Suberkite pusę braškių ir rabarbarų, sukrėskite likusią tešlą ir suberkite likusias uogas bei rabarbarus.
- Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 40–45 minutes.