Lietiniai su keptais burokėliais ir ožkų sūriu
Jei turite laiko, išsikepkite lietinių pagal geriausias prancūziškas tradicijas.
Pikantiški lietiniai su grikiais
- 60 g sviesto,
- 60 g nevirtų grikių kruopų,
- 2 dideli kiaušiniai,
- 375 ml vandens,
- 120 g grikių miltų,
- druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų,
- aliejaus kepti.
Sviestą išlydyti. Grikius smulkiai sumalti kavamale arba sugrūsti grūstuvėje. Kiaušinius, vandenį ir lydytą sviestą suplakti dideliame dubenyje. Maltus grikius ir grikių miltus išsijoti, pagardinti prieskoniais ir maišant suberti į kiaušinių, sviesto ir vandens mišinį. Uždengti maistine plėvele ir laikyti šaldytuve per naktį.
Keptuvę pašildyti, įpilti kelis lašus aliejaus ir popieriniu rankšluosčiu lygiai sutepti sieneles ir dugną. Pilti šiek tiek tešlos ir pakraipyti keptuvę į visas puses, kad pasklistų tolygiai. Kepti ant vidutinės ugnies apie 1 min., kol lengvai apskrus. Apversti ir kepti dar minutę. Dėti į lėkštę ir laikyti šiltai, kol iškepsite likusius.
Padažas
- 4 vidutinio dydžio burokėliai,
- 1 kg rupios druskos,
- 125 g ožkų sūrio,
- 60 ml grietinėlės,
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
- šaukštas raudonojo vyno acto,
- keli valgomųjų svogūnėlių laiškai,
- druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų,
- sauja šviežių prieskoninių žolelių,
- ½ citrinos sultys,
- 1–2 šaukštai grūdėtųjų garstyčių.
Burokėlius nuplauti. Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Pusę druskos supilti į mažą kepimo indą, padengti dugną. Sudėti burokėlius, užpilti likusia druska ir kepti apie 1 val. 15 min. (šakutė turi lengvai įsmigti). Išimti iš druskos, atvėsinti iki kambario temperatūros.
Ožkų sūrį, grietinėlę, aliejų, actą ir svogūnėlių laiškus sutrinti maišytuvu iki vientisos masės. Pagardinti prieskoniais, laikyti šaltai, kol prireiks.
Burokėlius nulupti (jei jie gerai iškepę, oda lengvai nusiners) ir supjaustyti mažais kubeliais. Žoleles supjaustyti, apšlakstyti citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi, pagardinti prieskoniais.
Blynus sutepti padažu. Dėti po šaukštą burokėlių, apibarstyti žolelėmis, pridėti garstyčių.