Lietuvoje bunda vakarienių ir piknikų kultūra
Greitojo maisto kultūrą keičia lėtojo valgymo judėjimas. Ant bangos iškyla ir viena kitai vietą užleidžia Italijos, Gruzijos ar Azijos šalių virtuvės. Gastronomijos pasaulio tendencijos keičiasi, tačiau visada išlieka tradicijos. Viena jų – jaukios vakarienės artimiausių žmonių apsuptyje ar vasariški piknikai, kurių ne vienas šią vasarą kviečia susiburti lietuvius.
Vakarienė – tai buvimas kartu
Kiekvienos pasaulio šalies gyventojai galėtų papasakoti, kuo savita jų vakarienė. Prancūzai ir italai galbūt pasakytų, kad svarbiausia, jog vakarienės metu niekas neskuba ir visi jaučia malonumą. Azijos šalių gyventojai paminėtų, kad maisto turi būti daug ir juo svarbu dalytis. Arabų šalyse dalijimasis – taip pat svarbi valgymo dalis. Kaip pastebi kulinarijos studijos „Čiop Čiop“ vadovė Urtė Mikelevičiūtė, visus pasaulio kraštus ir vakarienes jungia vienas svarbus dalykas – tai buvimas kartu ir bendravimas. Vakarienės kultūra Lietuvoje taip pat buvo svarbi nuo seno. Anuomet žmonėms visą dieną dirbant laukuose tai buvo vienintelė akimirka šeimai susitikti ir bendrauti. Vėliau vakarienės svarba šiek tiek apleido pozicijas, tačiau ir vėl sugrįžta.
Urtė sako dievinanti organizuoti vakarienes ir piknikus. Anot jos, norint suorganizuoti smagią vakarienę šeimai ar draugams užtenka tik šiek tiek noro ir spontaniškumo. Jaukų pabuvimą kartu galima surengti ir namuose, pavyzdžiui, – balkone.
Piknikas – vasariškos vakarienės idėja
Žurnalistė, kulinarinių laidų vedėja ir knygų autorė Beata Nicholson sako, kad vieni iš labiausiai įsiminusių piknikų, kuriuose yra tekę lankytis, – tai Londono soduose Kew Gardens vykdavę piknikai ir koncertai. Anglijoje piknikai – kultūros dalis.
Piknikų Lietuvoje daugėja, o jų pradininku mūsų šalyje laikomas elegantiškasis piknikas „Diner en Blanc“, kuris šiemet Vilniuje įvyks rugpjūčio 25-ąją. Šiame piknike dalyvavusi ir įspūdžiais savo tinklaraštyje pasidalijusi B. Nicholson sako besigrožinti idėja – į slaptą vietą susiburti dideliam būriui baltai apsirengusių žmonių.
Idėjos pikniko ar vakarienės stalui
Piknikas – tai kartu puiki proga susiburti artimiesiems ir draugams. Kaip sako viešbučio „Radisson Blu Royal Astorija“ ir restorano „Astorija Brasserie“ pardavimų ir marketingo direktorė Zinaida Karpičienė, vykstant į pikniką ar vasarišką vakarienę nereikėtų galvoti, ką pasigaminti ar įsidėti į krepšį, kad pavyktų prisivalgyti iki soties. Bus kur kas smagiau, jei kartu su visais dalysitės maistu, atrasite naujus skonius, daug bendrausite ir tiesiog gerai praleisite laiką.
Z. Karpičienės patarimu, piknikui ar vakarienei lauke visuomet tik šviežios sezoninės uogos, vaisiai, daržovės. Jos lengvos, skanios, gaivinančios ir visi jas mėgsta.
Piknikui ar vakarienei lauke visuomet tik šviežios sezoninės uogos, vaisiai, daržovės.
„Taip pat puikiai tiks įvairios užtepėlės, sūriai, švieži kepiniai, tačiau pastarieji turėtų būti neriebūs, kad nepasijustumėte apsnūdę ir neišsiteptumėte.“
Prie šių užkandžių sertifikuota šampano žinovė Jolanta Smičienė pataria derinti nevintažinio rausvojo šampano rūšis.
„Jei vis tik pikniko metu norite šiek tiek sotesnio maisto, galite pasigaminti vištienos krūtinėlę, kepsniukų iš veršienos arba jautienos, prie kurių derės keptos daržovės arba vaisiai“, – pataria Z. Karpičienė.
Renkantis šampaną prie tokių patiekalų, anot J. Smičienės, reikia atkreipti dėmesį į keletą dalykų, pavyzdžiui, kad balta žuvis „mėgsta“ Blanc de blanc šampano draugiją, rausva žuvis – rausvojo šampano rūšis. Geriausiu mėsos palydovu laikomas rausvasis vintažinis ar brandesnis šampanas.
„Svarbiausia žinoti, kad lauke ar piknike šampaną reikia ragauti tinkamos temperatūros (7–9 laipsnių), taigi, jai palaikyti reikės šaltkrepšio ar specialaus maišelio“, – sako J. Smičienė.
Jei norite pasmaližiauti, neriebus obuolių arba varškės pyragas taps puikiu pikniko ar vakarienės pasirinkimu. Taip pat galima pasigaminti gaivų ledų desertą „Affogato“, kurį išmėginti siūlo AB „Klaipėdos pienas“ marketingo vadovė Silvija Matavičiūtė. „Prie lietuvių pamėgto vanilinio plombyro tinka kombinuoti įvairias uogas, uogienes, karštą šokoladą ar kavą.“
Vakarienės aprangos pasirinkimas
„Dalyvaujant iškyloje ar lauko šventėje svarbiausia – patogumas“, – sako prekybos centro „Europa“ vadovė Rasa Vileikytė. Jos teigimu, piknikas ar vasariška vakarienė lauke turi kelti malonius jausmus, leisti atsipalaiduoti, tad ir apranga neturėtų varžyti.
Stilinga šios vasaros aprangos idėja moteriai – kelnių kostiumas, pasižymintis klasikinėmis linijomis ir dvelkiantis elegancija. Taip pat moterų vasaros stiliuje vis dar dominuoja atviras kaklas ir pečiai. Nepamirškite galvos apdangalo, kuris ne tik atrodys stilingai, bet ir apsaugos nuo saulės.
Anot R. Vileikytės, į pikniką ar lauko vakarienę išsiruošęs vyras galėtų rinktis pečių liniją paryškinantį, tačiau lengvą vasarinį švarką. Avalynė turėtų būti lengva ir patogi. Žavus šios vasaros vyrų aprangos akcentas – įspiriami bateliai arba espadrilės.
„Vykdamos į iškylą ar lauko vakarienę moterys taip pat turėtų teikti pirmenybę patogumui, pavyzdžiui, lygiapadžiams bateliams, žemakulnėms ar platforminio pado basutėms. Jau minėtos espadrilės – lengvi bateliai virveliniais padais − šį sezoną yra ant pačios aukščiausios bangos“, – pastebi R. Vileikytė.
Nauji „Vakarienės baltai“ dalyviai turėtų suskubti registruotis į laukiančiųjų sąrašą, kurį galima rasti vilnius.dinerenblanc.com/register