Maisto tinklaraštininkė Rima Novikevičiūtė: „Daug laiko praleisdavau pas močiutę, kuri be galo mėgdavo gaminti“

Rima Novikevičiūtė/ Asmeninio albumo nuotr.
Rima Novikevičiūtė/ Asmeninio albumo nuotr.
Dovilė Lebrikaitė
Šaltinis: „Žmonės“
2019-10-09 08:00
AA

Argi taip galima apibūdinti skonį? Maisto tinklaraštininkė Rima Novikevičiūtė (24) šypsosi: žinoma, kad galima! Dietetiką studijuojanti mergina kuria sveikuoliškus receptus, juos išbandė ir pamėgo keli tūkstančiai jos tinklaraščio „Wise Taste“ gerbėjų.

Daugelis Rimos bendraamžių apskritai negamina, o ji negali net įsivaizduoti kasdienybės be naminio maisto. Suktis virtuvėje jai patiko dar nuo mažumės. „Daug laiko praleisdavau pas močiutę, kuri be galo mėgdavo gaminti, ypač saldumynus. Nuolat kartu ką nors ruošdavome. Manau, meilę maistui ir gaminimui paveldėjau iš šeimos“, – šypsosi.

Tačiau nei mama, nei močiutė neruošdavo vien vegetariškų ar juo labiau veganiškų patiekalų, kokių šiandien imasi Rima. Tad savo receptų dėžutę merginai teko pildyti rastais internete ar sukurtais eksperimentuojant – visiems įprastą patiekalą bandant paversti veganišku.

„Skatinu žmones daugiau vartoti augalinio maisto, nes gyvūninės kilmės patiekalų ir taip daug suvartojama. Man norisi sukurti atsvarą, – tikina Rima. – Bet tai nereiškia, kad augalinis maistas savaime yra labai gerai. Studijuodama supratau, kad nėra vieno sveikiausio ir naudingiausio maitinimosi režimo. Kiekvienas esame labai skirtingas. Svarbiausia, kad mityba būtų subalansuota ir netrūktų maistinių medžiagų. Dažnas neturi šių žinių, ne vienas mano draugas, pabandęs vegetarizmą ar veganizmą, išbraukė tam tikrus maisto produktus, bet niekuo jų nepakeitė. Tarkime, jeigu aš niekada nevartojau ankštinių produktų ar daug daržovių, tai jų ir neįtraukiu į savo racioną. Vadinasi, valgau beveik viską, ką valgiau anksčiau, tačiau jaučiuosi alkanas, todėl dar imu bandeles, greitąjį maistą... Aišku, kad taip valgydamas žmogus jaučiasi blogai ir grįžta prie senų įpročių.“

Mitybos specialistų patarimų, ką ir kada valgyti, galima rasti bene kiekviename moterims skirtame žurnale, ir kiekvienas patarimas bus skirtingas. Kaip nepasiklysti painiose mitybos džiunglėse? Rima turi paprastą taisyklę – saikas ir sveikas protas.

„Jei gamindama vietoj rafinuoto cukraus įpyliau medaus ar klevų sirupo, tai nereiškia, kad galiu visą tortą suvalgyti, – juokiasi Rima. – Svarbiausia pajusti saiką. Jei naudoji saldžius produktus – vaisius, medų ar sirupus, jau dedi cukraus. Bet kokio cukraus didelis kiekis nėra naudingas organizmui.

Bet desertus aš mėgstu, nes su jais galima daugiausia eksperimentuoti. Salotas sumaišyti – nieko ypatingo. Ruošdama desertus galiu keisti skonius, ingredientus. Tuomet gaminu ne vieną ir ne du kartus, kol atrandu, kas veikia, – ir tai būna individualus receptas, o ne tiesiog bet kas nurašyta iš interneto.“

Cukinijų sriuba su pomidorais ir kokosų pienu/ Asmeninio albumo nuotr.

Cukinijų sriuba su pomidorais ir kokosų pienu

  • 600 g cukinijų
  • 3 vidutinio dydžio pomidorai
  • 1 svogūnas
  • 3 skiltelės česnako
  • 1 šaukštas kokosų ar kito tinkamo kepti aliejaus
  • 200 ml karšto vandens
  • 200 ml riebaus kokosų pieno
  • 1 šaukštelis maltos ciberžolės
  • 1 šaukštelis druskos
  • ½ šaukštelio juodųjų pipirų
  • ½ šaukštelio maltos aitriosios paprikos
  • 3 šaukšteliai džiovintų bazilikų
  • šviežių bazilikų lapelių
  • moliūgų sėkl

Cukinijas ir pomidorus Rima supjausto kubeliais, svogūną ir česnakus susmulkina.

Puode, kuriame virs sriubą, ištirpina kokosų aliejų ir kepina svogūnus su česnakais, kol suminkštėja. Suberia cukinijas ir maišydama kepa apie 5 minutes.

Galiausiai sudeda į puodą pjaustytus pomidorus, viską užpila karštu vandeniu ir verda apie 10 minučių. Tuomet supila kokosų pieną, įberia ciberžolės, druskos, pipirų, aitriosios paprikos, džiovintų bazilikų ir verda dar maždaug 5 minutes. Sutrina sriubą iki vientisos masės. Prieš patiekdama gardina šviežiais bazilikų lapeliais ir moliūgų sėklomis.

Rutuliukai su mėtomis ir imbieru/ Asmeninio albumo nuotr.

Rutuliukai su mėtomis ir imbieru

  • 90 g migdolų
  • 80 g džiovintų figų
  • 3–4 šviežios datulės
  • 120 g geltonųjų razinų
  • 6 šaukštai kokosų drožlių ir dar šiek tiek rutuliukams apvolioti
  • 7 lapeliai šviežių mėtų
  • 10 g šviežios imbiero šaknies

Veganiškam desertui Rima riešutus užpila vandeniu ir mirko per naktį, o jei skuba – bent kelias valandas. Tada suberia į maisto trintuvą ir susmulkina. Rima riešutų nemala į miltus, gali likti nedidelių gabalėlių, nes trintuvą dar naudos.

Figas, datules ir razinas būtinai nuplauna. Paskui jas, kokosų drožles, mėtas ir imbiero šaknį sudeda į trintuvą su migdolais ir viską sumala iki vientisos masės.

Rankomis formuoja nedidelius riešutų masės rutuliukus ir apvolioja kokosų drožlėse. Skanauti galima iškart, bet Rima siūlo bent kelias valandas palaikyti desertą šaldytuve.

Obuolių pyragas be pridėtinio cukraus/ Asmeninio albumo nuotr.

Obuolių pyragas be pridėtinio cukraus

Tešlai:

  • 2 šaukštai maltų sėmenų arba 2 kiaušiniai
  • 1 ½ šaukšto tirpinto kokosų aliejaus
  • 2 šaukštai datulių pastos
  • 2 stiklinės viso grūdo kvietinių arba speltų miltų
  • 1 stiklinė augalinio pieno
  • žiupsnis druskos

Įdarui:

5–7 obuoliai

2 šaukštai cinamono

1 ½ šaukšto datulių pastos

1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Jeigu tądien nenaudoja kiaušinių, Rima sėmenis sumaišo su 5 šaukštais vandens ir palieka 15 minučių, kad išbrinktų.

Į sėmenų masę pila kokosų aliejų, deda datulių pastą, beria miltus ir maišydama supila augalinį pieną, pasūdo. Viską gerai išmaišo, paskui – išminko. Jeigu reikia, įdeda daugiau miltų. Iš tešlos iškočioja du blynus: vieną didesnį, kitą šiek tiek mažesnį.

Obuolius susmulkina ir sumaišo su kitais įdaro ingredientais.

Į apskritą 20 centimetrų skersmens skardą įdeda didesnį tešlos lakštą, ant viršaus paskirsto įdarą ir užkloja likusiu tešlos lakštu. Kepa 180 laipsnių orkaitėje 30–40 minučių.

Grikių pienas

  • 1 stiklinė grikių
  • 1 l šalto vandens
  • 5–6 stevijų lašeliai ar 1 šaukštas klevų sirupo

Grikius Rima užpila stikline vandens ir palieka bent 3 valandas brinkti, geriausia – per naktį.

Nuo grikių nupila vandens perteklių ir sudeda kruopas į kokteilinę. Užpila litru vandens ir plaka 2–3 minutes, kol vanduo pasidaro baltas.

Augalinį pieną nukošia per sietelį, maltus grikius išmeta, o skystį sumaišo su stevijų lašais ar kitu saldikliu. Gėrimą, kaip ir bet kokį kitą pieną, laiko šaldytuve, kad nesugestų.