Tokiais dailiais kąsneliais namiškius nudžiuginame tik ypatingomis progomis. Teisinamės, neva jų gamyba reikalauja daug laiko ir pastangų. Iš tiesų suktinukus paruošti paprasta, jų įvairovė stebina, o skonis niekada nenuvilia. Siūlome keisti požiūrį ir lepintis dažniau!
Kiaulienos su pievagrybiais
Jums reikės: 800 g minkštos kiaulienos, pagal skonį druskos, pipirų, grūdėtųjų garstyčių, 2 šaukštų aliejaus.
Įdarui: 500 g pievagrybių, 120 g vytinto kumpio, 2 šaukštų sviesto, 2 svogūnų, pagal skonį druskos, pipirų, čiobrelių.
- Pirmiausia paruoškite mėsą. Ją gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, nusausinkite, įpjaukite išilgai ir išskleidę pamuškite. Iš abiejų pusių pabarstykite druska ir pipirais, gerai įtrinkite ir klokite į padėklą. Ant vidinės pusės negailėdami užtepkite garstyčių ir palikite marinuotis, kol gaminsite įdarą.
- Nulupkite ir susmulkinkite pievagrybius, smulkiai sukapokite kumpį.
- Svogūną nulupkite, susmulkinkite, apkepinkite svieste, suberkite pievagrybius, kumpio gabalėlius ir kaitinkite apie 8 min. Baigiant kepti, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, čiobreliais ir nukaitę atvėsinkite.
- Ant mėsos paskirstykite pievagrybių troškinį, ją susukite ir suriškite virtuviniu siūlu.
- Paruoštą vyniotinį ant didelės liepsnos apkepinkite aliejuje, dėkite į kepimo rankovę ir kepkite iki 180 laipsnių temperatūroje apie 50 min.
Kalakutienos su saulėje džiovintais pomidorais
Jums reikės: 500 g kalakutienos filė, indelio saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, saujos graikinių riešutų, 8 didelių datulių, šaukšto garstyčių grūdelių, kelių kalendros šakelių, šaukštelio kuminų, 2 skiltelių česnako, pagal skonį druskos, pipirų, paukštienos prieskonių, kapotų žalumynų, 2 šaukštų aliejaus, šlakelio citrinos sulčių.
- Kalakutienos filė nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite į kelias dalis ir kiekvieną jų išmuškite.
- Mėsą pabarstykite pipirais, druska, paukštienos prieskoniais, žolelėmis ir palikite pasimarinuoti bent pusvalandį.
- Tuo metu paruoškite įdarą: į plakti skirtą indą sumeskite gerai nuvarvintus saulėje džiovintus pomidorus, bent 3 val. mirkytas datules, suberkite kapotas kalendras, česnako skilteles, garstyčių grūdelius, kuminus, pagal skonį berkite druskos ir pipirų, supilkite aliejų ir citrinos sultis.
- Elektriniu plakikliu produktus išplakite iki vientisumo ir įmaišykite sausoje keptuvėje skrudintus kapotus riešutus.
- Ant mėsos gabalėlių paskirsčiusi įdaro, juos susukite voleliu.
- Suktinukus išdėliokite aliejumi išteptoje skardoje ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.
- Gardu tiekti su balzaminiu padažu ir šviežiais vaisiais.
Vištienos su egzotinių vaisių įdaru
Jums reikės: 600 g vištienos filė, pagal skonį druskos, pipirų, maltos saldžiosios paprikos, 3 šaukštų sviesto, šaukšto nutarkuotų apelsino žievelių, šaukštelio kuminų.
Įdarui: po 200 g džiovintų slyvų ir abrikosų be kauliukų, saujelės razinų, gabalėlio aitriosios paprikos ankšties, mažo indelio konservuotų ananasų, didelio svogūno, pagal skonį druskos, pipirų, šlakelio citrinos sulčių.
- Vištienos filė nuplaukite, įpjaukite, išskleiskite ir išmuškite. Pabarstykite druska, pipirais, saldžiosios paprikos milteliais, nutarkuotomis apelsinų žievelėmis ir kuminais.
- Gerai įtrintą mėsą palikite pusvalandį, kad susigertų prieskoniai.
- Įdarui išmirkytus džiovintus vaisius nusausinkite, slyvas ir abrikosus susmulkinkite.
- Svogūną nulupkite, sukapokite.
- Aitriąją papriką perpjaukite pusiau, išvalykite, taip pat sukapokite.
- Nedideliame inde džiovintus vaisius sumaišykite su smulkintais svogūnais, nuvarvintais smulkintais ananasais, aitriosiomis paprikomis.
- Įdarą paskaninkite pipirais, citrinos sultimis, berkite druskos ir gerai išmaišykite.
- Ant vištienos dėkite po truputį sviesto drožlių, krėskite įdaro, susukite ir pirmiausia apkepkite iš visų pusių likusiame svieste keptuvėje.
- Apskrudusius suktinukus sudėkite į kepimo rankovę ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
- Tiekite su salotų lapeliais.
Rūkytos vištienos su špinatais ir sūriu
Jums reikės: 500 g rūkytos vištienos filė, 600 g špinatų, 3 šaukštų sviesto, saujelės kapotų migdolų, 200 g rikotos, saujelės parmezano, pagal skonį druskos, pipirų, kapotų žalumynų, skiltelės česnako, 5 saulėje džiovinti pomidorų aliejuje.
- Įdarui špinatus nuplaukite, nusausinkite ir susmulkinkite.
- Juos trumpai, kad tik suminkštėtų, bet nepakeistų spalvos, pakepinkite svieste ir atvėsinkite.
- Troškintus špinatus pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, žalumynais, įmaišykite traiškytą česnako skiltelę, šakute sutrintą rikotą ir parmezaną.
- Į masę įberkite 2 šaukštus smulkintų saulėje džiovintų pomidorų, sumeskite skrudintus migdolus ir gerai išmaišykite.
- Įdarą klokite ant rūkytos vištienos filė, susukite.
- Suktinukus paslėkite ir per naktį palikite pastovėti, kad įgautų formą.
- Tiekite su gražgarsčių lapeliais ir pomidorų puselėmis.
Veršienos su faršu
Jums reikės: 800 g minkštos veršienos, svogūno, 2 skiltelių česnako, 200 g vištienos faršo, kelių gvazdikėlių, pagal skonį druskos, cinamono, pipirų, čiobrelių, saujelės džiūvėsėlių, aliejaus (kepti), 2 šaukštų sviesto, 4 šaukštų saldžiarūgščio aitriųjų paprikų padažo.
- Veršieną nuplaukite, nusausinkite, padalykite į kelias dalis, kiekvieną gabalėlį pamuškite, pagal skonį įtrinkite druska, pipirais ir čiobreliais.
- Svogūną ir česnaką nulupkite, sukapokite, pakepinkite svieste.
- Kai jie pagels, suberkite šakute maigytą faršą, gvazdikėlius, cinamoną, gerai išmaišykite ir patroškinkite ant silpnos kaitros, kol mėsa patamsės. Įdarą pagal skonį pasūdykite ir atvėsinkite.
- Ant kiekvieno veršienos gabalėlio krėskite truputį vištienos faršo ir paskirstykite. Susukę ritinėlius, stipriai suriškite virvele ir apkepinkite gilioje keptuvėje įkaitintame aliejuje.
- Paruoštus suktinukus aptepkite aitriųjų paprikų padažu, apibarstykite džiūvėsėliais, dėkite į karščiui atsparų indą, apšlakstykite vynu ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
- Tiekite supjaustę gabalėliais su keptais bulvių kubeliais ir čiobrelių šakelėmis.