Lietuvos šefų laimėjimas: „Michelin“ žvaigždę gavo 4 restoranai, į prestižinį gidą pateko 34

Tadas Eidukevičius, Andrius Kubilius, Martynas Praškevičius, Vita Bartininkaitė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.
Tadas Eidukevičius, Andrius Kubilius, Martynas Praškevičius, Vita Bartininkaitė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt, 15min, BNS
2024-06-13 17:25
AA

Lietuva tapo naujausia gurmaniška šalimi, patekusia į garsųjį „Michelin“ gidą. Birželio 13-ąją Vilniuje iškilmingo renginio metu paaiškėjo, kurie šalies restoranai papildė geriausių regiono vietų sąrašą, į kurį jau buvo įtraukti geriausi Estijos ir Latvijos restoranai. Taip pat atskleista, kas gavo „Michelin“ žvaigždę – ja įvertinti net keturi Lietuvos restoranai!

Pirmųjų į „Michelin“ gidą atrinktų Lietuvos restoranų sąrašas buvo pristatytas ketvirtadienį Vilniuje, „Pirklių“ klube vykusio specialaus renginio metu.

Didžiausia garbė – gauti „Michelin“ žvaigždę. Ja buvo įvertinti net keturi Lietuvos restoranai, visi jie yra įsikūrę Vilniuje.

Paaiškėjo, kad „Michelin“ žvaigžde buvo apdovanotas restoranas „Demo“ ir jo šefas Tadas Eidukevičius.

„Aš tiesiog einu iš proto“, – renginyje sakė T.Eidukevičius iš „Demo“, atsiėmęs ir jaunojo šefo apdovanojimą.

„Demo restoranas“ / Roberto Daskevičiaus nuotr.

Dar viena žvaigždute apdovanotas restoranas „Džiaugsmas“ ir jo šefas Martynas Praškevičius.

„Aš negaliu patikėti. Ačiū labai“, – žodžius sunkiai rinko jis.

Restoranas „Džiaugsmas“ / Roberto Daskevičiaus nuotr.

Trečias žvaigždutę gavo restoranas „Nineteen18“ ir jo šefas Andrius Kubilius.

„Aš taip tuo didžiuojuosi ir esu labai laimingas. (...) Sunku apsakyti šį jausmą“, – renginyje teigė A.Kubilius.

Restoranas „Nineteen18“ / Roberto Daskevičiaus nuotr.

Restoranas „Pas Mus“ ir jo šefė Vita Bartininkaitė nuskynė dar vieną žvaigždutę.

„Jaučiuosi nuostabiai. (...) Nesitikėjau šio apdovanojimo šiais metais“, – renginyje sakė V.Bartininkaitė.

Andrius Kubilius, Martynas Praškevičius, Vita Bartininkaitė, Tadas Eidukevičius / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Viena žvaigždė suteikiama restoranams už „aukštos kokybės maistą, dėl kurio verta sustoti važiuojant pro šalį“.

Renginio metu taip pat paskelbta, kurie dar šalies restoranai įtraukti į „Michelin“ gidą. Geriausieji buvo atskleidžiami grupėmis.

„Michelin“ gido įvertinimo paskelbimas Vilniuje / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Pirmieji aštuoni – „Red Brick“ (Radiškis, Ukmergės raj.), „Amandus“ (Vilnius), „Apvalaus stalo klubas“ (Trakai), „ Arrivèe“ (Kaunas), „Augustin“ (Vilnius), „Da Antonio“ (Vilnius), „Dia“ (Kaunas), „Dine“ (Vilnius).

Dmitrij Babenko, „Da Antonio“ virtuvės šefas / Roberto Daskevičiaus nuotr.

Antrasis devintukas sudarytas iš daugiausiai Vilniuje veikiančių restoranų. Tai „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer & the Ocean“, „Gastronomika“, „Heji“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“ ir Klaipėdoje veikiantis „Monai“.

Restoranas „Pacai“ / Roberto Daskevičiaus nuotr.

Paskutinis devintukas – Kaune veikiantis „Monte Pacis“, vilniečių ir sostinės svečių pamėgti „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“ ir „Telegrafas“, taip pat Kauno „Uoksas“ ir Palangos „Vila Komoda“.

„Michelin“ gido įvertinimo paskelbimas Vilniuje / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Dar keturi restoranai – Vilniuje veikiantys „14 horses“, „Le travi“, „Gaspar's“ ir Kaune džiuginantis „Nüman”– gavo „Bib Gourmand“ įvertinimą. Šis įvertinimas reiškia, kad kokybės ir kainos santykis restorane yra išskirtinai geras – tad vieta neprivalo būti prabangi, bet siūlyti aukštos kokybės maistą ir aptarnavimą už prieinamą kainą.

„Michelin“ Aptarnavimo apdovanojimą („Service award“) gavo Vilniaus restorano „Gaspar's“ komanda.

Restoranas „Gaspar's“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Someljė apdovanojimą nuskynė restorano „Pacai“ someljė Kamilė Bartusevičiūtė.

Tvarumo apdovanojimą („Žaliąją žvaigždę“) laimėjo restoranas „Red Brick“. Šis apdovanojimas yra pakankamai retas – jį pasaulyje turi kiek daugiau nei 500 restoranų ir „Michelin“ inspektoriai nėra įsipareigoję jį skirti.

Ekologiškas restoranas „Red Brick“ Radiškyje / Asmeninio albumo nuotr.

Jaunojo šefo apdovanojimą nuskynė restorano „Demo“ šefas Tadas Eidukevičius.

Fotogalerija:

„Michelin“ gido įvertinimo paskelbimas Vilniuje (100 nuotr.)
+94

„Michelin Guide“ yra tarptautiniu mastu gerai žinomas ir prestižinis restoranų reitingas.

2023 metų lapkritį „Michelin“ suteikė žvaigždę Latvijos restoranui „Max Cekot Kitchen“, o Estijos restoranams „NOA Chef's Hall“ ir „180 by Matthias Diether“ po žvaigždę suteikta 2022 metų vasarą.

Trejų metų sutartis

Žinia, kad Lietuvoje lankysis „Michelin“ gido inspektoriai nuskambėjo šių metų pradžioje.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija anksčiau nurodė jog, tam, kad būtų įtraukta į „Michelin“ gidą, Lietuva sumokėjo per 1,5 mln. eurų (be PVM).

Už šią sumą pasirašyta trejų metų sutartis, jos metu „Michelin“ vertintojai pakartotinai lankysis Lietuvoje ir galbūt pakels restoranų reitingą arba suteiks vertinimą naujam restoranui. Dalis pinigų bus skirta ir šalies reklamai.

„Pristatydami Lietuvos gidą užbaigsime Baltijos šalims skirtų „Michelin“ rekomendacijų sąrašą ir pateiksime išsamią informaciją apie aukščiausios kokybės restoranus regione. Jų sąrašu nekantraujame pasidalinti su viso pasaulio gurmanais“, – anksčiau sakė tarptautinis „Michelin Guide“ direktorius Gwendalas Poullennecas.

Kur lankėsi

„Michelin“ gido inspektoriai dėmesingai tyrinėjo Lietuvą, ieškodami geriausių šalies restoranų.

Jie aplankė skirtingus Lietuvos regionus: Danės upės santakoje su Baltijos jūra įsikūrusį Klaipėdos uostamiestį, kurio senamiestis kiekvieną sužavi nuostabiais XVIII a. mediniais pastatais; istoriniame nacionaliniame parke įsikūrusius Trakus, kuriuose visiems įspūdį palieka Galvės ežero centre stovinti XIV a. pilis; Neries ir Nemuno upių santakoje įsikūrusį elegantiškąjį Kauną, kuris stebina viduramžių tvirtove, katedra, gotikiniais bokštais ir į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtraukta modernizmo architektūra; o taip pat, žinoma, Vilnių – nuostabiu gotikos, renesanso, klasicizmo ir baroko architektūros deriniu išsiskiriančią įspūdingą istorinę sostinę.

Keliaudami po Lietuvą „Michelin“ gido inspektoriai ragavo klasikinių ir modernių patiekalų – nuo vietinių šaknų turinčių iki prancūziškų, itališkų ir indiškų; nuo gardžių bandelių turguje iki pavyzdinių degustacinių meniu, į kuriuos įtraukiami geriausi vietiniai ir sezoniniai produktai.

Jie pastebi, kad Lietuvoje daug dėmesio skiriama daržovių konservavimui ir mėsos ar žuvies paruošimui, leidžiančiam laikyti gaminius ilgesnį laikotarpį. Tokie produktai vėliau naudojami vėsesniais mėnesiais. Be to, gaminant patiekalus maksimaliai panaudojami visi gyvulinės ir augalinės kilmės ingredientai – nuo nosies iki uodegos ir nuo šaknies iki viršūnėlių.

„Michelin“ gido metodika

Visame pasaulyje žinomą restoranų gidą 1900 m. sukūrė padangų bendrovė „Michelin“, siekdama paskatinti keliones automobiliais. Nuo to laiko gido rengėjai lieka ištikimi pradinei savo misijai: atrasti kulinarinių kelionių paskirties vietas, nukreipti viso pasaulio keliautojus ir vietos gurmanus į geriausius restoranus, skleisti žinią apie skirtingų šalių virtuves ir skatinti žmones keliauti.

Restoranų atranką į „Michelin Guide Lithuania“ nepriklausomai atliko slaptieji „Michelin“ inspektoriai, vadovaudamiesi pasauliniu mastu daugelį metų taikoma metodika.

„Michelin“ inspektoriai vertino tik restoranų patiekalų kokybę, vadovaudamiesi 5 kriterijais:

  1. Produktų kokybe
  2. Maisto gaminimo technika
  3. Skonių harmonija
  4. Per patiekalus atsiskleidžiančiu šefo individualumu
  5. Pastoviu kokybės užtikrinimu tiek žvelgiant į meniu, tiek vertinant ilgesnį laikotarpį

„Michelin“ gido atrinkti restoranai

„Michelin“ gidas vertina atrinktus restoranus naudodamas išsamią įvertinimų sistemą. Žinomiausias įvertinimas – visame pasaulyje žinomos „Michelin“ žvaigždutės, skiriamos išskirtinius skonio potyrius užtikrinantiems restoranams. Viena „Michelin“ žvaigždė suteikiama restoranams už „aukštos kokybės maistą, dėl kurio verta sustoti važiuojant pro šalį“, dvi žvaigždės – už „puikų maistą, dėl kurio verta nukrypti nuo pradinio maršruto“, o trys – už „išskirtinę virtuvę, dėl kurios verta specialiai planuoti kelionę“.

Be prestižinių žvaigždučių, taip pat skiriami ir populiarios „Bib Gourmand“ kategorijos vertinimai. Jie skiriami restoranams, siūlantiems kokybišką maistą už puikią kainą. Pavyzdiniams restoranams, įsipareigojantiems laikytis visiškai tvarios gastronomijos praktikos skiriama „Michelin Green Star“ žvaigždutė.

Visų „Michelin Guide Lithuania“ atrinktų restoranų sąrašą bus galima peržiūrėti išskirtinai tik skaitmeniniu formatu – drauge su kitais visame pasaulyje geriausiai įvertintais restoranais ir viešbučiais. Tai galima padaryti apsilankius „Michelin Guide“ interneto svetainėje arba naudojantis nemokama išmaniojo telefono programėle.