Mityba pasninko metu: kaip nesuklysti ir nepakenkti savo sveikatai?

Burokėlių mišrainė. / Shutterstock nuotr.
Burokėlių mišrainė. / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Advento laikotarpiu, trunkančiu keturias savaites, daugelyje šalių įprasta pasninkauti. Dalis tai daro dėl tradicijų, kiti naudojasi juo kaip galimybe apsivalyti savo organizmą. Tačiau būtent pastarasis tikslas sulaukia nemažai dietologų ir kitų mitybos specialistų kritikos.

Kaip teigia dietologė Lina Viniarskaitė, pasninko metu tiek lietuviai, tiek ir kitų šalių gyventojai susilaiko nuo mėsos, pieno ir jo gaminių bei kitų produktų vartojimo. Tačiau tai daroma dažniausiai nesąmoningai, o taip galima netgi pakenkti savo sveikatai.

Lina Viniarskaitė
Lina Viniarskaitė / Vytauto Skruodžio nuotr.

„Pasninkas nėra su sveikata susijęs dalykas, kuomet žmonės ryžtasi drastiškai apriboti kai kurių maisto produktų, pavyzdžiui, mėsos, vartojimą. Be abejo, atsisakyti tam tikro maisto galima gydomaisiais tikslais. Tačiau tai turi būti daroma tik su gydytojo žinia“, – teigia dietologė.

Pasak jos, jeigu žmogaus organizmas – sveikas, tada nėra būtinybės atsisakyti kokių nors maisto produktų ir badauti tik dėl to, kad taip priimta tradicijų.

Juk, jei būtų tikrai laikomasi tradicijų, lietuviai pasninko metu valgytų lygiai taip pat, kaip ir prieš kelis šimtus metų.

Taip pat skaitykite: Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: koks maistas tinkamiausias lietuvio skrandžiui?

„Senovėje žmonės daug daugiau judėjo ir fiziškai sunkiau dirbo, todėl jiems reikėjo sunkaus ir kaloringo maisto – tai galiojo ir pasninko metu, kai pagrindinį valgiaraštį sudarydavo žuvys, aliejai ir miltų patiekalai. Tad Viduržemio jūros dieta tikrai nebūtų užpildžiusi lietuvių artojų skrandžių“, – sako L. Viniarskaitė.

Jeigu žmogaus organizmas – sveikas, tada nėra būtinybės atsisakyti kokių nors maisto produktų ir badauti tik dėl to, kad taip priimta tradicijų.

Tačiau šiuolaikinis žmogus juda kur kas mažiau už savo protėvius. Tad, kaip teigia dietologė, būtų galima valgyti gerokai mažiau sunkaus maisto, o į racioną įtraukti daugiau vaisių ir daržovių. Tai padaryti gali padėti neseniai Lietuvoje prasidėjusi kampanija, raginanti kasdien suvalgyti bent penkis vaisius ir daržoves. Tad, laikantis šios nesudėtingos, Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamos formulės, kiekvieną pasninko dieną bus galima suvalgyti nuo 400 iki 600 g vaisių ir daržovių.

Vis dėlto, nors pasninko metu valgoma gerokai mažiau maisto, „atsigriebiama“ per Kalėdas, kuomet dėl persivalgymo gali net tekti apsilankyti ligoninėje.

Taip pat skaitykite: 5 dienų dieta: valgykite dažniau ir sverkite mažiau

Tačiau nevertėtų visko piešti vien tik niūriomis spalvomis – juk pasninkas gali tapti puikia proga pradėti sveiką gyvenimą ar bent jau išbandyti sveikesnės mitybos principus. Nors savarankiškai apriboti tam tikrų maisto produktų vartojimą nerekomenduojama, į pasninko mitybos papročius nevertėtų numoti ranka.