Mitybos ir sporto principai. Airinė Palšytė (III)
Fizinė veikla ir mityba pastaruoju metu tapo itin svarbios mūsų gyvenime. Tačiau yra profesijų, kurioms nepavaldūs mados vėjai. Būti sveikiems ir gražiems reikia visada. Modelis, profesionali sportininkė, trenerė ir dietologiją baigusi TV laidų vedėja – jei kada svarstėte, kuo gyvos šios nuostabios moterys, turite galimybę tai sužinoti dabar.
Airinė Palšytė, 24 m., šuolininkė į aukštį, Lietuvos čempionė, pasaulio jaunimo čempionato medalininkė:
„Mano mitybos įpročiams įtakos turėjo tai, kad gana anksti pradėjau sportuoti. Per ilgą laiką stebėdama save ir kaip vieni ar kiti produktai bei patiekalai atsiliepia rezultatams ar treniruočių procesui, išsirinkau nemažai mėgstamo maisto.
Nuomonė, kad sportininkai privalo maitintis ypač daug baltymų turinčiu maistu, tėra mitas. Aš derinu įvairius produktus.
Dažnai atsižvelgiu ir į aplinkybes: treniruočių pobūdį, pasirengimo ciklą, net nuotaiką. Pasirengimo laikotarpiu galiu sau leisti didesnes porcijas ir vienokį maistą, nes sunkiai sportuodama turiu gauti daugiau kalorijų, o varžybų metu – laikausi tam tikro režimo ir valgau ne tokius kaloringus produktus.
Nuomonė, kad sportininkai privalo maitintis ypač daug baltymų turinčiu maistu, tėra mitas. Vieni energijos gauna iš baltymų, kiti – iš angliavandenių. Aš derinu įvairius produktus, kad gaučiau visų reikalingų maistinių medžiagų. Labai mėgstu Viduržemio jūros regiono virtuvę.
Profesionaliai sportuodama stengiuosi laikytis treniruočių ir poilsio grafiko, o jis priklauso nuo etapo. Pasirengimo periodu, kai būnu išvykusi į stovyklas, sportuoju dukart per dieną bent 4 dienas ir 2 dienas turiu po 1 treniruotę. Per savaitę susidaro 10–12 treniruočių, porą dienų pusiau arba visiškai ilsiuosi. Varžybų laikotarpiu arba prieš varžybas treniruojuosi po 5–7 kartus per savaitę, turiu 2 laisvas dienas.
Lengvoji atletika labai universali, mano treniruotės apima daug skirtingų pratimų, padedančių ugdyti šoklumą, jėgą, greitį ir kt., tad nebūtų protinga po jų nerti į papildomą fizinę veiklą. Vis dėlto pasibaigus sezonui nevengiu kitų sporto šakų: mėgstu vandenį, draugiškai pažaisti komandinius žaidimus, praeitą vasarą išbandžiau irklenčių sportą (ir man labai patiko).
Norėčiau išmokti taisyklingai slidinėti slidėmis ir snieglente, pramokti plaukioti banglente. Rengdamasi varžyboms visų minėtų norų negaliu įgyvendinti, tačiau atostogų metu leidžiu sau šiek tiek atsipalaiduoti ir patirti ką nors naujo, kas neturi didelės traumų rizikos.“
Airinės savaitės meniu
avokadai;
cukinijos;
brokoliniai kopūstai;
burokėliai;
špinatai ir kiti žalėsiai;
kitos daržovės;
citrusiniai vaisiai;
bananai;
jautiena, triušiena;
antiena arba kartais kalakutiena;
karališkosios krevetės;
riebesnė žuvis;
grikiai;
kuskusas;
bolivinių balandų sėklos;
visų grūdo dalių makaronai su kiaušiniais;
avižinės kruopos;
naminiai traškūs dribsniai su medumi;
graikiškas jogurtas;
įvairios varškytės;
varškės sūreliai be priedų;
įvairūs sūriai.
Neseniai turėjote galimybę pasiskaityti apie modelio Simonos Burbaitės bei TV laidų vedėjos Agnės Zacharevičienės sveiką gyvenseną. Laukite tęsinio – kitąkart sužinosite apie trenerės Svetlanos Stankevičienės sveikos mitybos principus, fizinį aktyvumą ir sužinosite, kokių produktų visada rasite moters pirkinių krepšelyje.