Mitybos specialistė: „Jaunesnę odą galite turėti jau po 28 dienų“
Pasaulyje netyla kalbos apie tai, kad mityba – visa ko pagrindas. Graži figūra garantuojama ne tik dėl intensyvaus sporto, bet ir dėl tinkamų valgių pasirinkimo, o štai skaisti oda taip pat veikiama to, ką dedame į burną.
Natūralu, jog picos ir traškučiai, tapę duona kasdienine, kažin ar pagražins odą, ar ne? Štai odos specialistė ir mitybos žinovė Karen Fisher teigia, jog pasirūpinę tam tikrais produktais, vos per mėnesį džiaugsimės jaunesne oda!
The Daily Mail rašoma, kad moterys turėtų atsainiau žiūrėti į brangius, esą stebuklingus ir efektyvius kremus, kurie raukšles „suvalgo“ akimirksniu. Pastaruoju metu tokios priemonės tampa tikra panacėja! Ar gali būti, kad paslaptis slypi... lėkštėje?
Mitybos ir odos specialistės nuomone, kremų veiksmingumas gali būti iššvaistytas veltui, jeigu dieną pradėsite skrudintos duonos sumuštiniu su sviestu, o užbaigsite riebiu kepsniu...
Ir dar šis tas: jau seniai aišku, kad cigarečių dūmai bei ultravioletiniai spinduliai turi įtakos odos senėjimui, tačiau neseniai mokslininkai aptiko ir dar vieną svarų faktorių, veikiantį mūsų odą – tai ardomosios molekulės, kurias jie pavadino AGEs (angl. Advanced Glycation End products).
Specialistė teigia, jog odą labai sendina gyvulinės kilmės produktai, kepti, pasterizuoti, rūkyti maisto gaminiai.
Dar šių metų pradžioje buvo paskelbtas mirties nuosprendis cukrui! Pasirodo, kad per didelis jo kiekis kraujyje yra išties pražūtingas, kadangi gliukozės molekulės prisijungia baltymus ir kolageną – dėl šių priežasčių ir formuojasi AGEs. Viso to pasekmė – raukšlės, sausėjanti oda, pigmentinės dėmės.
Tačiau ar cukrus yra vienintelė bėda? Mitybos ir odos specialistė K. Fisher, išleidusi knygą „Younger Skin in 28 Days“, teigia, kad odą labai sendina gyvulinės kilmės produktai, kepti, pasterizuoti, rūkyti maisto gaminiai.
Norite švytėti? Venkite raudonos mėsos, pieno gaminių, perdirbto maisto ir bet kokios kilmės saldiklių. Visa tai patariama keisti pupelėmis, pilno grūdo produktais, raudonos, žalios, violetinės, juodos spalvos daržovėmis bei vaisiais.
Kokie svarbiausi odą gražinančios ir jauninančios mitybos principai?
- Pirmąsias tris dienas nevalgykite mėsos, atsisakykite kofeino, tačiau iš širdies skanaukite vaisių ir daržovių – geriausia žalių, nevirtų. Vėliau į mitybos planą pravartu įtraukti žuvies, paukštienos, tačiau šiukštu venkite cukraus ir alkoholio, kadangi šie sukelia dehidrataciją ir sendina organizmą, sausina odą.
- Tinka valgyti Basmati ryžius, bolivines balandas, pupeles, lęšius, avinžirnius; desertui tiks granatai, papajos, įvairios uogos, bananai. O troškulį malšinkite vandeniu, žolelių arbata, šviežiomis daržovių sultimis. Tarkime, K. Fisher rekomenduoja tamsių sulčių kokteilį iš mėlynių, vyšnių ir alyvuogių.
- Maistą gaminkite lėtai, kadangi kepimas ant grotelių ar skrudinimas tik padidina AGEs formavimąsi, ypač perdirbtuose produktuose, kuriuose gausu riebalų bei baltymų. Specialistė siūlo maistą virti įprastai, ant garų, troškinti. Dažniau mėgautis sriubomis.
- Citrinos stebuklas. Ja gardinkite salotas, gėrimus, taip pat tinka marinuoti mėsą ar žuvį. Geltonoji ir žalioji citrinos padeda apsaugoti patiekalus nuo kenksmingųjų AGEs. Tokiu pačiu principu veikia ir obuolių actas.
- Prieskoniai būtini jaunystei! Idealiai tinka ciberžolė, kmynai, imbieras, gvazdikėliai, cinamonas. Jie tiks troškiniams, sriuboms, salotoms, arbatai ar trintiems kokteiliams gardinti.