Mitybos specialistė paaiškino, kodėl sportuojant būtina valgyti duoną
Norint, kad treniruotė praeitų išties produktyviai ir jos metu nepristigtų jėgų, būtina sportui pasiruošti iš anksto: ne tik sočiai, bet ir sveikai pavalgyti. Asmeninės trenerės, mitybos specialistės Rūtos Beišytės-Aminovos teigimu, puikus maisto pasirinkimas prieš treniruotę yra duona.
Teisingai parinkta, reguliariai valgoma duona užtikrins ne tik gerą savijautą treniruotės metu, bet ir pasitarnaus siekiant pastebimų rezultatų.
Pasak R. Beišytės-Aminovos, tam, kad sportuojant praleistas laikas būtų išties malonus ir, svarbiausia, rezultatyvus, visos treniruotės metu reikalinga energija. Ją žmogaus organizmui suteikia keli veiksniai: kokybiškas poilsis ir teisinga, visavertė mityba. Šiuo atveju, duona – puikus pasirinkimas norint efektyviai pasistiprinti, mat joje gausu energijos teikiančių angliavandenių.
„Pilnagrūdė duona, kartu su kitais grūdiniais maisto produktais, sudaro mitybos piramidės pagrindą, taigi ją valgyti reiktų net kelis kartus per savaitę. Be angliavandenių, duonoje taip pat apstu skaidulų, būtinų sklandžiai žarnyno veiklai užtikrinti. Be to, pasirinkę rupią duoną su grūdais ar sėlenomis, aprūpinsite organizmą gausybe vitaminų ir mineralinių medžiagų. Daugiausia tokioje duonoje yra B grupės vitaminų, reikalingų sklandžiai nervų sistemos veiklai, taip pat nemažai širdžiai reikalingo kalio, skysčių ir rūgščių balansą organizme palaikančio natrio, kaulams naudingo fosforo ir kitų“, – vardija R. Beišytė-Aminova.
Lieknėti netrukdo
Specialistės teigimu, išbraukti duoną iš mitybos raciono netikslinga nei sportuojančiam, nei pasyviau gyvenančiam žmogui, mat rasti kitą maisto produktą, savo sudėtyje talpinantį visas minėtas naudingąsias medžiagas, išties sudėtinga.
Tuo tarpu valgyti duoną reikėtų likus porai valandų iki treniruotės, idant būtų veiksmingai papildyti energijos resursai. Tikslingiausia sportuojantiems rinktis tokią duoną, kuri yra pilnagrūdė, praturtinta sėklomis ir sudėtyje neturi pridėtinio cukraus. Tokioje duonoje vitaminų, mineralų ir skaidulų yra daugiausia.
„Dažnai girdžiu nuomonę, kad norint sulieknėti, duonos valgyti negalima. Tačiau toks įsitikinimas yra klaidingas. Duoną valgyti tikrai galima, tik, kaip ir visus kitus maisto produktus, ją valgyti reikia saikingai. Kalorijų perteklius atsiranda dėl per didelio maisto kiekio, ir būtent tai trukdo numesti svorį. Per dieną rekomenduočiau suvalgyti apie 100 g duonos“, – sako R. Beišytė Aminova.
Idealus variantas – sveikuoliški sumuštiniai
O kaip verčiau duoną valgyti? Specialistės teigimu, sveikuoliškų duonos valgymo variantų yra apstu.
„Vienas iš mano mėgstamų pasirinkimų – sumuštinis su kiaušiniu ir avokadu. Ruošiant tokį sumuštinį, avokadą reikia sutrinti su šlakeliu citrinos sulčių ir žiupsneliu prieskoninių žolelių. Gautą masę užtepkite ant duonos, ant viršaus uždėkite griežinėliais pjaustytus virtą kiaušinį ir pomidorą“, – siūlo R. Beišytė-Aminova.
Pasak sporto ir mitybos ekspertės, toks sumuštinis organizmą praturtins visapusiškai. Antai avokade gausu vitaminų K, C, B5, B6 ir kalio, kiaušinyje – vitaminų A, B1, B2, B6, B12, E ir D, taip pat biotino, folio, metionino, mineralų kalcio, geležies ir kitų, tuo tarpu pomidoruose gausu B1, B2, B3, PP, C vitaminų, karotino, įvairių organinių rūgščių, ląstelienos ir dar daugiau.