Mokslininkai įvardijo produktus, kurie sukelia didžiausią priklausomybę

Pica / „Shuterstock“ nuotr.
Pica / „Shuterstock“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-11-27 11:00
AA

Labai lengva pasakyti, kad esame priklausomi nuo tam tikro maisto. Ir nors konceptas apie priklausomybę nuo maisto yra kontroversiškas mokslo srityje, visgi daugėja įrodymų, kad perdirbtas, riebus, saldus maistas, toks kaip pica, šokoladas, bulvių traškučiai, sausainiai, yra problemiški daugelio žmonių gyvenime, rašoma huffingtonpost.com.

Paskutinis tyrimas, analizuojantis šį klausimą, yra paskelbtas žurnale PLOS One ir priklauso dr. Nicole Avena iš Icahno Mount Sinai medicinos mokyklos. Mokslininkė rašo, kad elgesys ir požiūris į tam tikrą maistą gana priartėja prie priklausomybės modelio, todėl ji tikisi, kad jos tyrimas prisidės prie naujo kartos nutukimo ir valgymo sutrikimų gydymo.

Specialistė paprašė 504 tyrimo dalyvių, kad jie identifikuotų produktus, kurie jiems sukelia daugiausiai problemų. Tam, kad apibrėžtų tuos „probleminius“ produktus, dalyviai turėjo naudotis Yale maisto priklausomybės skale (angl. Yale Food Addiction Scale), reikalaujančios suskaičiuoti, kiek kartų jie sutinka su tokiais teiginiais, kaip, pavyzdžiui, „valgau tol, kol jaučiuosi fiziškai blogai“, „praleidžiu daug laiko jausdamasis vangus ir nuvargęs dėl persivalgymo“ tam, kad būtų galima identifikuoti didžiausius dirgiklius.

Vėliau N.Avena juos sugrupavo nuo mažiausiai probleminių iki tokių, kurie sukelia priklausomybę primenantį elgesį. Taigi pastebimai priklausomybę sukeliantys buvo: pica, šokoladas, bulvių traškučiai, sausainiai, ledai;

Pica dėžutėje / Fotolia nuotr.

mažiausiai mus veikiantys – agurkai, morkos, pupelės (be padažo), obuoliai, rudieji ryžiai (vieni, be jokio padažo).

Pica dėžutėje / Fotolia nuotr.

Taigi, produktai, kurie sukelia didžiausias psichologines kančias ir fizinį diskomfortą, yra tie, kurie labiausiai perdirbti, turi daug pridėtinio cukraus ir riebalų, jų glikemijos indeksas itin aukštas. O pastaruoju atveju jų suvalgius, cukraus kiekis kraujyje padidėja.

„Keli tyrimai netgi atskleidžia, kad labai skanus, itin perdirbtas maistas gali sukelti elgesį ir pokyčius smegenyse, kurie naudojami diagnozuoti priklausomybę nuo alkoholio ir narkotikų“, – tikino N.Avena. Tiesa, šioje vietoje reikėtų pabrėžti, kad tokie tyrimai buvo atlikti su gyvūnais, todėl mokslininkų dar laukia ilgas darbas.

Beje, priklausomybė nuo maisto nėra oficialiai pripažinta, artimiausias pripažintas jai sutrikimas yra persivalgymo sutrikimas. Bet mokslininkė, kuri jau 15 metų tyrinėja priklausomybę maistui, sako, jog jos tyrimo esmė atrasti, kaip žmogus valgo tam tikrus produktus ir kokiomis savybėmis tie produktai pasižymi. Ji mano, jog rezultatai vieną dieną gali padėti nutukusiems žmonėms iš naujo suformuluoti savo požiūrį į svorio metimą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Priežastys, kodėl liekame santykiuose, kurie mūsų netenkina