Nepavyksta suvalgyti pakankamai vaisių ir daržovių? Išbandykite kokteilius
Specialistai pataria per dieną suvartoti apie pusę kilogramo šviežių vaisių ir daržovių – toks kiekis yra būtinas, kad mūsų organizmas gautų jam reikalingų vitaminų, mineralų, ląstelienos ir kitų svarbių maistinių medžiagų. Tačiau ką daryti, jeigu gaminti salotų neturite laiko, o graužti vienų morkų taip pat nesinori? Puiki išeitis – iš šviežių vaisių ir daržovių sutrinti kokteiliai. Jiems pagaminti tereikia kelių minučių, be to, jie tokie skanūs, kad greitai pelno net vaikų simpatijas.
Visokeriopa nauda
Pasak dietologės Linos Viniarskaitės, priešingai nei sultyse, trintuose šviežių vaisių ir daržovių kokteiliuose išlieka ne tik dalis vitaminų, bet ir skaidulų.
Žaliuosius kokteilius galima paskaninti daigais – verta pabandyti saulėgrąžų, pipirnių, gražgarsčių daigus.
„Skaidulos labai svarbios žarnyno veiklai, be to, padeda iš organizmo šalinti nereikalingas medžiagas. Taigi šviežių vaisių ir daržovių kokteiliai gali padėti išlaikyti dailias kūno linijas, suteikti žvalumo ir pagerinti virškinamojo trakto darbą. Gerai ir tai, kad kokteiliai yra lengviau virškinami – organizmas greičiau įsisavina maistingąsias medžiagas“, – privalumus vardino specialistė.
Kokteilius galima trinti iš pačių įvairiausių šviežių vaisių ir daržovių. Tai didelis privalumas, nes dažnai žmonės pamiršta, kad svarbu ne tik pakankamas vaisių ir daržovių kiekis, bet ir kuo didesnė jų įvairovė.
„Pavyzdžiui, ryškiai žalių daržovių kokteiliai – tikras geležies užtaisas. Be to, špinatų, rūgštynių, petražolių lapai turi nemažai vitamino C. Žaliuosius kokteilius galima paskaninti daigais – verta pabandyti saulėgrąžų, pipirnių, gražgarsčių daigus. Puikus kokteilių ingredientas – švieži burokėliai. Juose ne tik gausu vitaminų C, E, PP, B1, B5, B6, bet ir folio rūgšties, provitamino A, kalio, magnio, kalcio, seleno, geležies ir kitų gyvybiškai svarbių elementų“, – teigė L. Viniarskaitė.
Kietas maistas – būtinas
Nepaisant akivaizdžios šviežių vaisių ir daržovių kokteilių naudos, visaverčiu maisto pakaitalu jie tapti negali. Pastaruoju metu įžymybių populiarinama skysčių dieta su sveika mityba neturi nieko bendro.
„Žmogus yra prisitaikęs vartoti kietą maistą – kietas maistas suteikia sotumo jausmą, įdarbina virškinamąjį traktą ir dantis. Laikantis skysčių dietos ilgesnį laiką galima stipriai pakenkti savo sveikatai. Taigi trinkite kokteilius, tačiau nepamirškite valgyti ir neapdorotų šviežių vaisių bei daržovių“, – perspėjo L. Viniarskaitė.
Skaniam kokteiliui užtenka 3–5 ingredientų
Jei namuose turite trintuvę (vadinamąjį blenderį) arba kokteilių maišytuvą, pasigaminti daržovių ir vaisių kokteilį bei viską išplauti užtruks mažiau nei 10 minučių. Pateikiame 10 paprastų receptų, kuriems užteks vos kelių ingredientų:
1 kokteilis
- 2 bananai
- 1 mango vaisius
- 200 g špinatų (arba šiek tiek citrinos sulčių)
- Trindami įpilkite šiek tiek vandens
2 kokteilis
- 2 bananai
- 12 braškių
- 1 apelsinas
3 kokteilis
- 1 stiklinė neriebaus jogurto (geriausia – vanilinis)
- 1 stiklinė supjaustyto ananaso
- Pusė banano (galite įpilti šlakelį vandens arba įdėti ledukų)
4 kokteilis
- 1 stiklinė šilauogių
- 1 bananas
- ½ avokado (galite sudėti ir visą)
- Sutrinkite su ½ stiklinės vandens, jei norite saldžiau, galite paskaninti agavų sirupu
5 kokteilis
- 1 nedidelis agurkas
- Sauja špinatų
- 1 obuolys
- Sutrinkite su stikline vandens ir šlakeliu citrinos sulčių (jei obuolys rūgštus, galite paskaninti agavų sirupu)
6 kokteilis
- 1 stiklinė migdolų pieno
- 1 stiklinė trinto moliūgo
- 1 obuolys
- Šaukštelis cinamono ir šaukštelis agavų sirupo paskaninimui
- Džiovintų spanguolių papuošimui
7 kokteilis
- Sauja špinatų
- Truputis tarkuotos imbiero šaknies
- 3 supjaustyti persikai
- Truputis medaus ir vandens
8 kokteilis
- 2 švieži burokėliai
- 1–2 obuoliai
- 1 bananas
- Šlakelis citrinos
9 kokteilis
- 1 šviežio burokėlio
- 1 granato
- 1 apelsino
- 2 kopūsto lapų
10 kokteilis
- 4 morkų
- saujos špinatų
- saujos petražolių
- ½ didelio obuolio