Netikėti produktai, kurie kenkia burnos kvapui
Manote, kad burnos kvapui įtaką daro tik netinkama higiena? Tam tikri maisto produktai gali sukelti kur kas daugiau problemų.
Sūris
Kai aminorūgštys sūryje ir kituose pieno produktuose reaguoja su bakterijomis burnoje, išsiskiria sieros junginiai, dėl kurių burnos kvapas gali priminti supuvusių kiaušinių tvaiką. Žmonės, kurie netoreluoja laktozės, turėtų būti budrūs – kadangi jų organizmas neskaido laktozės, o valgant pieno produktus gauna dar daugiau aminorūgščių, dėl to burnos kvapas gali tikrai nedžiuginti.
Karis
Kai kurie mokslininkai iš pradžių manė, kad karis kaip tik gali padėti išvengti blogo burnos kvapo dėl to, kad jame yra eterinių aliejų, kurie buvo atrasti amerikiečių burnos skalavimo skystyje.
Tačiau 2004-ųjų metų tyrimai atskleidė, jog tie eteriniai aliejai nėra tokie veiksmingi, kaip buvo galima tikėtis anksčiau. Taigi, jeigu paskanausite per daug kario, jūsų kvapas bus aitrus, taip pat verta žinoti, kad kuo labiau kvepia karis, tuo didesnė tikimybė, kad jūsų burnos kvapas bus nemalonesnis.
Kava
Dažnai mūsų rytas prasideda kavos puodeliu, o visa tai turi ir pasekmių burnos kvapui. Pagrindinis seilių darbas – tai pašalinti bakterijas iš mūsų burnos, o kofeinas lėtina seilių gamybą ir dėl to vėliau atsiranda nemalonus aromatas. Beje, naktį, kai miegame, seilių gamyba taip pat sulėtėja, štai kodėl dažniausiai ryte skubame šveisti dantų. Patariame, kai išgeriate kavos, būtinai išsivalykite dantis ir nepamirškite prigriebti buteliuko vandens – ir dėl gaivaus kvapo, ir dėl dehidratacijos.
Salsos padažas
Visi puikiai žinome, kad česnakas ir svogūnai nėra geriausi malonaus burnos kvapo draugai. O štai šiame padaže šių sudėtinių dalykų netrūksta, tarkime, miltelių pavidalu. Tad jeigu mėgstate skanauti šį padažą kasdien, nenustebkite, kad jis nepadarys geros įtakos jūsų burnos kvapui.
TAIP PAT SKAITYKITE: Specialistai pataria: ką valgyti, kad dantys būtų sveiki
Mėsa
Raudona mėsa – baltymų šaltinis, kuriuose yra aminorūgščių. O kadangi apie jas jau kalbėjome, tai žinome, kad pastarosios reaguoja su seilėmis, ir išsiskiria ne patys maloniausi sieros junginiai.
Vynas
Alkoholis skatina organizmo dehidrataciją, o dėl to sumažėja seilių burnoje, kurios reguliuoja burnos kvapą. Kadangi burnoje daugėja bakterijų, ir aromatas nedžiugina. Jeigu vartojate alkoholį, tuomet pasirūpinkite ne tik atitinkamu vandens kiekiu, bet ir prisiminkite, kad jo vartojimas – žalingas.
Greitasis maistas
Bet kuris, kuriame yra mėsos, aitriųjų prieskonių (česnakų, svogūnų), rūgščių daržovių, sūrio, padažų ir pan., tikrai turės neigiamos įtakos jūsų burnos kvapui.