Norintiems dailesnės figūros – Indrės Burlinskaitės patarimai ir sveikesnio deserto receptas

Indrės Burlinskaitės gamintas juodojo šokolado ir aviečių desertas / Asmeninio albumo nuotr.
Indrės Burlinskaitės gamintas juodojo šokolado ir aviečių desertas / Asmeninio albumo nuotr.
Remigija Paulikaitė
Šaltinis: Žmonės
A
A

„Pagrindinė taisyklė, kuri padės gerai jaustis ar net atsikratyti nereikalingų kilogramų, tai – saikas“, – sako sporto trenerė, sveikos mitybos propaguotoja Indrė Burlinskaitė (34).

„Kartais moterys guodžiasi, kad nieko nevalgo, o svoris vis tiek auga. Dažniausiai tas „nevalgau“  reiškia, kad nejučiomis sukramsnoja labai daug. Jei suskaičiuotų kalorijas, pamatytų, kad jų – gerokai per daug“, – pastebi Indrė. Pasak jos, norint nepriaugti svorio ar jo numesti, svarbiausia – fizinis aktyvumas ir taisyklingas mitybos planas.

„Valgant būtina nepamiršti saiko. Kaip nepersivalgyti? Reikia pasisotinti viena porcija. Ištuštinus lėkštę jos reikėtų nebepildyti“, – pataria. 

Ji taip pat rekomenduoja nustatyti valgymo laikus, tarp jų daryti 3-4 valandų pertraukas, kad maistą,  kurį suvalgome, organizmas suvirškintų. Per tas pauzes reikėtų neužkandžiauti, negurkšnoti skysto  jogurto, sulčių ar kavos su pienu, nes tai – irgi kalorijos. Reikėtų gerti tik vandenį.

Indrė Burlinskaitė / Asmeninio albumo nuotr.
Indrė Burlinskaitė / Asmeninio albumo nuotr.

„Taip pat visada naudinga mažinti angliavandenių kiekį maiste, – sako Indrė. – Jei ryte valgėte grikius ir kiaušinį, tai pietums, vakarienei prie žuvų, mėsos siūlyčiau rinktis tik daržoves, be kruopų, duonos, be bulvių. Saldumynai, traškučiai, vaisvandeniai yra labai kaloringi – vertėtų jų ragauti tik retsykiais.“

Dar viena jos taisyklė – vakare, prieš miegą, neprisivalgyti. Paskutinį kartą reikėtų užkąsti likus 3-4  valandoms iki poilsio. Jei žiūrint filmą ar skaitant vis dėlto norisi ko nors užkąsti, Indrė siūlo pasiruošti  arbatos. Tai – puiki alternatyva kaloringoms užkandėlėms. „Tą taisyklę sau taikau ir aš“, – prisipažįsta.

Su sužadėtiniu kultūristu Liudu Vaisieta Druskininkuose gyvenanti sporto trenerė pasakoja, kad jų mitybos įpročiai – gana taisyklingi. Pusryčiams pora valgo ryžius, grikius, kiaušinius, pietums – mėsą, žuvis, prie kurių Indrė sau deda tik daržovių, Liudui – ir ryžių. Pora turi instagramo paskyrą „Fitlovers Family“, kurioje dalijasi mankštų idėjomis, sveikesnio maisto receptais. „Ten – mūsų bandymai gardžius patiekalus paversti sveikuoliškais, bet tokiais pat skaniais“, – pasakoja.

Indrė Burlinskaitė ir Liudas Vaisieta / Asmeninio albumo nuotr.
Indrė Burlinskaitė ir Liudas Vaisieta / Asmeninio albumo nuotr.

„Mudu turime savo mitybos planą, kurio laikytis mums paprasta, nes tai tapę gyvenimo būdu, – pasakoja. – Kai sudarau sporto programas, mitybos planus kitoms moterims, stengiuosi, kad tai nebūtų dieta, kurios jos kiek nors laikysis, o paskui – mes. Siekiu, kad tas mitybos planas taip pat taptų to žmogaus gyvenimo būdu.“

„Kai pradėjau draugauti su Liudu, gamindavo tik jis. Tačiau po trupučiuką virtuvėje vis daugiau laiko praleidžiu aš, – juokiasi Indrė. – Dabar sužadėtinis šeimininkauja tikrai mažiau, nors gaminti moka puikiai.“ Jai smagu ne tik ką nors paruošti, bet ir kruopščiai, apgalvotai patiekti, o paskui nufotografuoti instagramo paskyrai.

„Kartais, jei jaučiu įtampą, apima liūdesys, galvoju, ką čia gardaus pagaminus. Išsirenku receptą, važiuoju į parduotuvę, perku reikiamų produktų ir darau kokį nors sveikuolišką skanėstą. Taip atrandu ramybę“, – prisipažįsta. O paskui tą patiekalą ji kruopščiai dekoruoja, kartais – nufotografuoja. „Viskas turi atrodyti labai estetiškai“, – prisipažįsta sveikų desertų gerbėja.

Indrė Burlinskaitė / Asmeninio albumo nuotr.
Indrė Burlinskaitė / Asmeninio albumo nuotr.

Juodojo šokolado ir aviečių deserto receptas

8 porcijoms reikės:

  • 300 g aviečių
  • 20 g stevijų saldiklio
  • 150 g riešutų sviesto
  • 10 datulių
  • 200 g juodojo, bent 70 proc. intensyvumo, šokolado
Indrės Burlinskaitės gamintas juodojo šokolado ir aviečių desertas / Asmeninio albumo nuotr.
Indrės Burlinskaitės gamintas juodojo šokolado ir aviečių desertas / Asmeninio albumo nuotr.

200 gramų uogų Indrė užpila saldikliu. Trindama šakute ant silpnos ugnies pakaitina, kol užvirs – bus aviečių uogienė. Palieka atvėsti.

Tuo tarpu gamina karamelę. Riešutų sviestą ir šviežias datules be kauliukų pasmulkina, deda į trintuvą. Įpila šlakelį vandens ir trina iki vientisos masės. „Jei liks šiek tiek datulių gabalėlių – nieko baisaus“, – įspėja.

Šokoladą ištirpina. Svarbu neužvirinti!

Galima formuoti desertus. Pasak Indrės, tam idealiausiai tinka silikoninės keksiukų formelės: iš jų  skanėstus lengva išimti, jie būna dailios formos.

Indrės Burlinskaitės gamintas juodojo šokolado ir aviečių desertas / Asmeninio albumo nuotr.
Indrės Burlinskaitės gamintas juodojo šokolado ir aviečių desertas / Asmeninio albumo nuotr.

Pusę skysto šokolado ji išpilsto į aštuonias formeles. Jas šiek tiek pasukioja, kad šokoladas aplietų ir kraštelius – taip susiformuos krepšeliai. Penkiolikai minučių kiša šaldiklį, kad šokoladas sustingtų.

Ištraukusi ant šokolado dalija pusę karamelės. Ant jos pila aviečių uogienės. Vėl deda į šaldiklį, šįsyk – valandai.

Kai sustingsta, visiems desertams padalija likusią karamelę, ant jos pila šokoladą, deda sveikų aviečių ir kelioms valandoms palieka šaldymo kameroje. Šį desertą rekomenduoja valgyti šaltą.