Pagrindinės mitybos taisyklės tiems, kurie nemėgsta laikytis dietų

Sveika mityba. / Fotolia nuotr.
Sveika mityba. / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Norite turėti gražią figūrą, bet nemėgstate laikytis dietų? Šios paprastos taisyklės padės jums išlaikyti norimą svorį ir, be to, jaustis puikiai.

1 taisyklė: valgykite daugiau daržovių

Jeigu nemėgstate ar neturite laiko skaičiuoti kalorijų, paprasčiausiai valgykite daugiau daržovių. Taisyklė labai paprasta: kiekvieno valgio metu pusę jūsų lėkštės turėtų užimti šviežios daržovės ir žalumynai. Tokiu būdu, nemažindami porcijos, jūs galėsite kontroliuoti kalorijų skaičių. Be to, daržovėse daug ląstelienos, kuri aktyvina virškinimo sistemą.

2 taisyklė: neatsisakykite to, ką labai mėgstate

Mėgstate keptą vištą, šokoladą ar cepelinus su spirgučiais? Neatsisakykite šio malonumo. Dauguma dietų atneša tik laikiną svorio sumažėjimą tik dėl to, nes tenka atsisakyti mėgstamų patiekalų. Kas gi norėtų visą gyvenimą valgyti tai, kas jam neskanu? Būtinai valgykite tai, kas jums patinka. Svarbi taisyklė: darykite tai vieną kartą per savaitę ir stebėkite porcijos dydį.

{recipe|4700}
{recipe|1436}
{recipe|3607}

3 taisyklė: valgykite tada, kai išalkstate

Jeigu nejaučiate alkio, tai nevalgykite. Dažnai mes valgome iš nuobodulio, kai nerimaujame ar bijome, arba tam, kad pagerintume nuotaiką, atsipalaiduotume, palaikytume kažkam kompaniją. Tai vyksta automatiškai, ir mes net nepastebime, kaip suvalgome visą plytelę šokolado. Jeigu pastebite, kad griebiatės saldainių tada, kai jaučiatės pavargę arba nelaimingi, pabandykite susiimti ir surasti kitų atsipalaidavimo ir nerimo malšinimo būdų.

Taip pat skaitykite: Norisi ko nors saldaus ar sūraus? Sužinokite, kokių medžiagų trūksta jūsų organizmui

4 taisyklė: stebėkite porcijų dydį

Pabandykite kiekvieną valgį pradėti šviežiu vaisiumi. Vaisiuose daug skysčių ir ląstelienos, kurie suteikia sotumo jausmą, todėl suvalgysite mažiau pagrindinio patiekalo.

Pirmiausia, atsisakykite didelių lėkščių (daugiau negu 30 cm skersmens): juose bet kokia, netgi didelė porcija gali atrodyti gana kukliai. Beje, atsisakykite ir pernelyg mažų lėkščių (mažiau negu 20 cm skersmens): tokioje lėkštėje tilps per mažai maisto ir, tikėtina, jūs įsidėsite dar.

Antra, pabandykite kiekvieną valgį pradėti šviežiu vaisiumi. Vaisiuose daug skysčių ir ląstelienos, kurie suteikia sotumo jausmą, todėl suvalgysite mažiau pagrindinio patiekalo.

5 taisyklė: valgykite lėtai

Ar žinote, kad sotumo signalas iš skrandžio į smegenis ateina po 20 minučių? Stenkitės valgyti ir kramtyti lėtai. Jeigu pietaujate su bendradarbiais ar draugais, laikykitės tokios taisyklės: įsidėję į burną gabaliuką maisto, ant stalo padėkite įrankius ir padarykite pauzę, kad galėtumėte pasikalbėti.

6 taisyklė: nepamirškite vandens

Jeigu užėjo noras ko nors užkąsti, iš pradžių išgerkite stiklinę vandens. Mes labai dažnai troškulį painiojame su alkiu. Jeigu jums nepatinka paprasto vandens skonis, įlašinkite į jį šiek tiek citrinų, greipfrutų ar ananasų sulčių.

Taip pat skaitykite: Pribloškiantis eksperimentas: 3 litrai vandens per dieną moterį pakeitė neatpažįstamai

7 taisyklė: rašykite, ką valgote

Rašykite tam tikrą mitybos dienoraštį ir nemeluokite patys sau. Vienintelis objektyvus būdas įvertinti suvartojamo maisto kiekį – rašyti kiekvieną kąsnį, netgi apgraužtą vaiko sausainį ir kelis šaukštus bulvių košės, kurios jūs „tik paragavote“.

8 taisyklė: paprastus angliavandenius pakeiskite sudėtiniais

Ši taisyklė taikoma ne tik duonai ir makaronams, bet ir visiems kepiniams bei desertams, kurie gaminami iš aukščiausios rūšies miltų. Pirmenybę teikite viso grūdo gaminiams, o į naminius blynus dėkite rupių ruginių ar grikių miltų.

{recipe|3906}
{recipe|2734}
{recipe|4266}