Pati lengviausia dieta
Be abejo, galima ginčytis, ar iš tiesų ji lengviausia. Jei esate įpratusi per pietus sukirsti penkis didžkukulius, nerasite pasaulyje jokios dietos, kuri būtų lengva. Tačiau šios dietos tikrai lengva laikytis jau vien dėl to, kad nėra griežtų apribojimų, kurie alintų ne tik organizmą, bet ir psichiką. Tereikia pasirinkti mėgstamus produktus.
Pagrindiniai dietos principai – kuo mažiau angliavandenių, daug daržovių ir vaisių, mėsos, žuvies, pieno. Per 10 dienų galima sulieknėti 2–4 kilogramais.
Na, o pakoregavus mitybą ir pradėjus nuolat gyventi ir valgyti sveikiau, svoris ilgam išliks stabilus.
Dietos privalumai
♦ Tai gerai subalansuota mityba, kuri neleidžia augti antsvoriui ir tuo pačiu nereikia kamuotis iš bado.
♦ Neturi jokio neigiamo poveikio sveikatai.
♦ Nereikia skaičiuoti kalorijų.
Dietos trūkumai
♦ Netinka vegetarams.
♦ Reikia kontroliuoti maisto kiekį.
SVEIKOS MITYBOS PRIESAKAI
► Kiekvieną dieną valgykite mėsos arba žuvies
Per dieną rekomenduojama suvalgyti ne daugiau kaip 250 g vištos arba kalakuto krūtinėlės, veršienos arba jautienos. Kiaulienos atsisakykite – ji per riebi. Žuvį valgykite kokią tik norite, bet ne daugiau kaip 200 g per dieną. Gamindamos mėsos arba žuvies patiekalus, turite paisyti vienos taisyklės: jokio pavoliojimo miltuose, džiūvėsėliuose ir kiaušinio plakinyje! Iš šių produktų susidariusi traški plutelė skani, tačiau ji sugeria kancerogenines medžiagas, kurios išsiskiria ilgai kaitinant aliejų, ir smarkiai padidina patiekalo kaloringumą.
► Pieno produktams – „taip“
Pieno produktai – būtinų moters hormoninei sistemai pieno riebalų šaltinis. Be to, pieno produktai organizmą aprūpina kalciu ir vitaminu D, kurie stiprina kaulus, plaukus, nagus ir imuninę sistemą. Geriausiai tinka rūgštūs pieno produktai. Jei norite greičiau numesti nereikalingus kilogramus, pirkite liesesnį kefyrą, jogurtą, varškę, grietinę. Verčiau atsisakykite glaistytų sūrelių, bet kasdien išgerkite stiklinę kefyro, pasukų ar gyvo jogurto. Plakta 35 % riebumo grietinėle (100 g) ar fermentiniu sūriu (30–50 g) mėgaukitės tik kartą per savaitę.
► Ne mažiau 500 g vaisių ir daržovių per dieną
Vaisiai ir daržovės suteikia daug energijos, lengvumo, jų pavalgę nesijaučiate pavargę ir apsnūdę. Tačiau jei rūpinatės savo figūra, kurį laiką pamirškite bulves, bent jau keptas. Jei sunku ištverti, kartą per savaitę suvalgykite kelias virtas bulves, bet be sviesto, spirgučių ir mėsos. Jei norite greičiau sulieknėti, bananus ir vynuoges verčiau iškeiskite į obuolius, apelsinus ar kivius. Ypač sparčiai riebaliukus tirpdo greipfrutai.
► Duonos – ne daugiau kaip 2 riekutės
Grūdinius produktus – grikių, avižų dribsnius, ruginės duonos valgykite kasdien, bet po nedaug. Duonos – ne daugiau kaip dvi riekutes, dribsnių – 3 valgomi šaukštus per dieną. Atsisakykite batono, bandelių, pyragų, makaronų.
► Valgykite tris kartus per dieną
Pusryčiai turėtų būti lengvi – stiklinė sulčių, apelsinas ar obuolys. Šiuolaikinės, figūra besirūpinančios moters pietūs – tai sriuba ir salotos arba karštas patiekalas ir salotos. Desertui – vaisiai arba uogos. Jei dieną esate užsiėmusios ir neturite laiko papietauti, nieko baisaus – sočiau pavakarieniaukite. Tik paisykite vienos taisyklės: miegoti eikite ne anksčiau kaip po 3 valandų, kad skrandis spėtų suvirškinti maistą.
Ką valgyti? Kasdien pasirinkite vieną iš 5 norimų variantų
Pusryčiams:
1. Vienas kietai virtas kiaušinis ir stiklinė apelsinų sulčių.
2. 3 šaukštai dribsnių, užpiltų karštu pienu ir pagardintų saujele kokių nors uogų ar razinų.
3. Greipfrutas.
4. 3 riekelės varškės sūrio ir obuolys.
5. Stiklinė jogurto.
Pietums:
1. Ant grotelių kepta lašiša su šviežiomis salotomis (salotų kiekis neribojamas).
2. Vištos krūtinėlė ir 3 šaukštai ryžių.
3. Šviežių kopūstų sriuba be jokių riebių priedų (galite valgyti, kiek norite) ir viena riekelė duonos.
4. Troškintos daržovės.
5. Makaronai su mėsos padažu (pusė porcijos).
Vakarienei:
1. Vištos krūtinėlė su žiedinių kopūstų salotomis.
2. 6 riekelės meliono.
3. Virta veršiena ir du pomidorai.
4. Indelis grūdėtosios varškės ir pomidoras.
5. Keli gabaliukai silkės, partroškintos žuvies, riekelė ruginės duonos, šaukštas grietinės, žalumynai.
Užkandžiams:
1. Viena morka.
2. Šeši migdolų riešutai.
3. Dvi riekelės fermentinio sūrio.
4. 1–2 obuoliai.
5. 40 g džiovintų slyvų.
Tai svarbu
♦ Laikantis šios dietos, galite gerti kavos, arbatos, daug mineralinio vandens.
♦ Vienos duonos riekelės dydis – pusė delno.
♦ Visi alkoholiniai gėrimai per pirmąsias dvi savaites – draudžiami.
♦ Nuo vištienos visada nuimkite odelę – ji labai riebi;
♦ Valgykite kuo daugiau žalių, termiškai neapdorotų daržovių.